Μήπως η Αθήνα είναι τώρα στα πιο ωραία της;

Μην το πείτε πουθενά, αλλά τώρα που η πόλη είναι ακόμη μουδιασμένη, είναι η καλύτερη περίοδος να βγείτε και να απολαύσετε τα στέκια της. Μια γευστική βόλτα στo downtown το αποδεικνύει περίτρανα…

Μήπως η Αθήνα είναι τώρα στα πιο ωραία της;

Μην το πείτε πουθενά, αλλά τώρα που η πόλη είναι ακόμη μουδιασμένη, είναι η καλύτερη περίοδος να βγείτε και να απολαύσετε τα στέκια της. Μια γευστική βόλτα στo downtown το αποδεικνύει περίτρανα…

Κυριακή μεσημέρι, «Στυλ Καφέ»

Εφημερίδα, καφές και ρέμβη στην περατζάδα, το κυριακάτικο ραχάτι στο τέρμα του πεζόδρομου της Αγίων Αναργύρων ήταν ένα απ’ τα εβδομαδιαία reset που μου έλειψαν περισσότερο. Κι όμως αυτή η επιστροφή μού φαίνεται ακόμη πιο γλυκιά απ’ όσο την περίμενα. Μια ράθυμη ευγένεια χαρακτηρίζει τη ροή του κόσμου, και η γειτονιά, παρότι ζωηρή, ακούγεται πιο ήσυχη. Δεν είναι όμως αυτό που βλέπω που με εντυπωσιάζει τελικά, αλλά εκείνο που λείπει: Χωρίς τον ήχο απ’ τις βαλίτσες στα λιθόστρωτα, αυτό το déjà vu με πάει πιο πίσω κι απ’ τον κορονοϊό, σε μια εποχή όπου η καρδιά του Ψυρρή ούτε που φανταζόταν ότι θα μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο Airbnb.

Τετάρτη βράδυ, «Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ»

Δυο μέρες έχει που άνοιξε, κι η γειτονιά το υποδέχτηκε ως μια απ’ τις πιο ηχηρές εστιατορικές αφίξεις της Αθήνας. Όχι άδικα: το concept του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, ο οποίος αναβαπτίστηκε «Μπαρμπα-Αλέκος» για τις ανάγκες του ρόλου του γκουρμέ ταβερνιάρη, είναι φρέσκο, παιχνιδιάρικο και ραμμένο στα μέτρα των ημερών ενός εστιατορικού restart που, κακά τα ψέματα, ξεκίνησε με μούδιασμα κι ανησυχία. Ακόμη κι έτσι, όμως, ώρα 6 το απόγευμα τηλεφωνώ, και στις 8.30 το βράδυ είμαστε στο τραπέζι, με μια άνεση που θα φάνταζε σαν επιστημονική φαντασία λίγους μήνες πριν.

Μήπως η Αθήνα είναι τώρα στα πιο ωραία της; - εικόνα 1

Πέμπτη βράδυ, «Το Λοκάλι»

Τώρα που η αυλή του, μια από τις ομορφότερες της Αθήνας, μας επανασυστήθηκε με τα τραπέζια της αραιωμένα, είναι λες κι η πρασινάδα της ανάσανε κι ομόρφυνε ακόμη περισσότερο ο χώρος. Τα παιδιά του σέρβις, ζεστά και φιλικά, χαμογελούν και το συναίσθημα σπάει το φραγμό της μάσκας για να φανεί στο βλέμμα τους – δεν σε κοιτούν απλώς, αλλά αληθινά σε βλέπουν. Τους φρέσκαρε η ανάπαυλα και το ίδιο ισχύει για την κουζίνα, που τα πιάτα της έχουν μια νοστιμάδα ζωηρή κι αλλιώτικη απ’ την προηγούμενη περίοδο – μακάρι να την κρατήσουν και στην επόμενη.

Σάββατο μεσημέρι, «Μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου»

Σαν εξώφυλλο μυθιστορήματος είναι η πλατεία Μητροπόλεως, έτσι όπως λάμπουν τα δέντρα στον ήλιο που πάει κι έρχεται πίσω απ’ τις φυλλωσιές τους. Τα παιδάκια τρεχοβολάνε στις πλάκες και η παρέα των γονιών ανησυχεί: «Μήπως σας ενοχλούν; Φωνάζουν;» μας ρωτάνε, λες και η ησυχία της καραντίνας έκανε τ’ αφτιά μας πιο ευαίσθητα. «Καθόλου», απαντάμε, «μας θυμίζουν τα ανίψια μας που μας έχουν λείψει», απαντάμε. «Και πού να μας έρθετε το βράδυ, είμαστε σαν reunion στην πλατεία του χωριού», προσθέτει ο μετρ και η φωνή του μας αγκαλιάζει με μια θέρμη απροσδόκητη: Σαν να είμαστε εμείς, τα δυο αυτά τραπέζια, φορείς του περιζήτητου ιού της κανονικότητας. Όμως, αυτό ακριβώς δεν είμαστε; Ας βγούμε εκεί έξω να το εξαπλώσουμε!

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Πλατεία Μητροπόλεως 4, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
10/08/2022

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.