Η νέα εποχή των Χρυσών Σκούφων, τα βραβεία Top Notch και οι υποψηφιότητες για το 2020

Ο πρόεδρος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύσης Κούκης γράφει για την εξέλιξη του θεσμού και το νέο βήμα του.

Η νέα εποχή των Χρυσών Σκούφων, τα βραβεία Top Notch και οι υποψηφιότητες για το 2020

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εστιατορίων που είναι υποψήφια για βράβευση, οι διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων μπαίνουν στην τελική φάση και σε λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 17/2, θα χειροκροτήσουμε τους κορυφαίους που θα ανεβούν στο βάθρο του νικητή και θα κερδίσουν το πολύτιμο βραβείο.

Στα 27 χρόνια ύπαρξης του θεσμού προχωρήσαμε με τόλμη, με επίγνωση της σοβαρότητας του εγχειρήματος και με σεβασμό τόσο σε ό,τι αφορά τους φίλους του καλού φαγητού όσο και σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του χώρου που αγωνίζονται για το καλύτερο. Κάθε φορά που η εμπειρία μας και το δημοσιογραφικό ένστικτό μας έδιναν σήμα ότι οι συνθήκες αλλάζουν και ότι και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε, ενίοτε δε να προκαταλάβουμε, τις εξελίξεις ήμασταν παρόντες κι έτοιμοι.

Ξεκινήσαμε ως αθηναϊκός θεσμός που βράβευε τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας. Αναθεωρήσαμε τη μεθοδολογία αξιολόγησης με τρόπο που η βαθμολογία να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ και διευρύναμε τις βραβεύσεις, για να τιμούνται όλα τα καλά εστιατόρια της πόλης. Όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, αγκαλιάσαμε και αρχίσαμε να τιμάμε τα αξιόλογα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Υποστηρίξαμε την ιδέα της ελληνικής κουζίνας ως στοιχείου πολιτισμού και μοχλού ανάπτυξης. Τέλος, από το 2018 αυτονομήσαμε τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και μεταφέραμε την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, μια ιστορική πόλη που τιμά τη γευστική μας παράδοση κι έχει όλα τα στοιχεία για να εξελιχτεί σε πρωτεύουσα της ελληνικής γεύσης.

Σήμερα, με αφετηρία την απονομή των βραβείων του 2020, προχωράμε σε άλλη μία μεγάλη αλλαγή. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο και γίνεται εύκολα αντιληπτό ακόμη και από μη επαγγελματίες του χώρου ότι το εστιατορικό τοπίο αλλάζει με γοργό ρυθμό. Οι γευστικές αναζητήσεις και προτιμήσεις μεγάλων κοινωνικών/ηλικιακών ομάδων διαφοροποιούνται. Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει αφήσει άθικτο το χώρο της γεύσης. Αντίθετα, μάλιστα, τον έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό κι έχει συμβάλει στη δημιουργία νέων καταναλωτικών συνηθειών και απαιτήσεων. Τέλος, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων επαγγελματιών, συχνά με εμπειρίες από τον διεθνή χώρο, έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο που γεννάει ταλαντούχους σεφ. Ορισμένοι από αυτούς ήδη βραβεύονται. Υπάρχουν όμως αρκετοί άλλοι που παραμένουν στο παρασκήνιο και δεν επαινούνται για την προσπάθεια που κάνουν και τις επιδόσεις τους.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, 27 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο θεσμός κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα, το έκτο στην ιστορία του. Οι αλλαγές που σηματοδοτούν αυτήν τη σημαντική κίνηση είναι οι εξής:
• Ο διακριτικός τίτλος του θεσμού, ο οποίος εμφανίζεται και στην πλακέτα βράβευσης, διευρύνεται σε «Greece’s Best Restaurants Awards - Χρυσοί Σκούφοι» και σηματοδοτεί ένα ευρύτερο πλαίσιο που έχει στόχο τη διαρκή ανάδειξη των πολύ καλών προσπαθειών με βάση τις γευστικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
• Καθιερώνεται ένα τέταρτο σκαλοπάτι βράβευσης, τα Top Notches, με τα οποία τιμώνται, πάντα στο πλαίσιο του θεσμού, εστιατόρια και σεφ με αξιοσημείωτες γευστικές επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρήση ποιοτικών πρώτων υλών. Το σκαλοπάτι αυτό αντιστοιχεί σε ένα πρόκριμα που δηλώνει τις δυνατότητες τις οποίες έχουν οι βραβευμένοι με Top Notch να εξελιχτούν και να ανεβούν ακόμη ψηλότερα στο επόμενο στάδιο (ένας Χρυσός Σκούφος) και –γιατί όχι;– ακόμη ψηλότερα.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι ουσιαστικές αλλαγές που γίνονται με σεβασμό στη σοβαρότητα, στο κύρος και στις αρχές του θεσμού θα έχουν απόλυτα θετικό αντίκτυπο στο χώρο της εστίασης και θα προσφέρουν στους φίλους της γεύσης αυτό που αναμένουν από το θεσμό με ακόμη πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Ραντεβού, λοιπόν, στις 17/2 για την απονομή και τα ονόματα των βραβευμένων.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων 2020
Acqua Panna - S.Pellegrino
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
The Macallan
Metro Cash & Carry
Citroen
Miele
Air France

Υποστηρικτές
Trinity Wines
Thesauri Caviar

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.