Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση

Κρατάει το νήμα της ιστορίας, αλλά είναι ανακαινισμένο με μια ωραία αστική αύρα και μια ήσυχη μητροπολιτική πολυτέλεια

Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση

Την τελευταία μου φορά στο «Κεντρικόν», ένα μεσημέρι περίπου πριν από δυόμισι χρόνια, θυμάμαι να απολαμβάνω την κλασική αύρα της μεταπολεμικής Αθήνας του 1960 τόσο στο φαγητό όσο και στο ντεκόρ. Περνούσα κατά καιρούς κι έβλεπα αρκετούς παλιούς Αθηναίους να τρώνε μεσημεριανό κι επιχειρηματίες σε business lunch και, παρότι η νοσταλγία λειτουργούσε, ήταν σαφές πως η ανανέωση ήταν απαραίτητη...

Ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο εργασιών το «Κεντρικόν» άλλαξε ριζικά κι έχει πλέον ωραία αστική αύρα. Ειδικά στο κομμάτι δεξιά της εισόδου, η μακριά σειρά των καλοστρωμένων τραπεζιών, με τον ατελείωτο καναπέ και τις αναπαυτικές πολυθρόνες αποπνέει μια αεράτη, σύγχρονη αύρα που σε χαλαρώνει. Κάτω ξύλινο πάτωμα και στον τοίχο απέναντι από την είσοδο μπουαζερί, που πάνω τους κοντράρουν οι ασπρόμαυρες απεικονίσεις αρχαίων ναών από το παλιό μαγαζί και αποτελούν το σύνδεσμο με την ιστορία. Στην πλάτη της σάλας επίσης βρίσκεται μια ατελείωτη μπάρα από μάρμαρο Διονύσου, ενώ μια συστοιχία στιλάτων φωτιστικών που κρέμονται από πάνω της δημιουργεί ωραία έξαψη. Αριστερά από την είσοδο, τώρα, η άλλη σάλα είναι πιο μπιστρό, χωρίς τραπεζομάντιλα και με μπορντό καναπέ.

Τo «Κεντρικόν» σε νέα φάση - εικόνα 1

Το εστιατόριο περνάει αυτήν την περίοδο μεταβατική φάση, διαμορφώνοντας τον γευστικό του χαρακτήρα. Το μεσημέρι υπάρχουν αρκετά μαγειρευτά, από κλασικό φρικασέ μέχρι κοτόπουλο μιλανέζε (πρέπει να γίνει πιο πυκνή η γεύση του), τα οποία είναι διαθέσιμα και το βράδυ ωσότου εξαντληθούν. Πιο επιτυχημένη είναι η ιδιαίτερα νόστιμη Αθηναϊκή (με ροφό την ημέρα που πήγα), που τα λαχανικά της είναι όσο πρέπει βρασμένα και η μαγιονέζα πλούσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το γλυκοφάγωτο συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος. Το μοντέρνο κοσμοπολίτικο κομμάτι του μενού χρειάζεται λίγη δουλειά. Εύκολα το λαβράκι σεβίτσε αποκτά την ένταση που χρειάζεται με πιο ξινή μαρινάδα και λίγο τσίλι ίσως, ενώ ο τόνος τατάκι πρέπει αναβαθμιστεί ως προς την πρώτη ύλη. Η σπαλομπριζόλα, τέλος, παραείναι λεπτοκομμένη, γεγονός που δεν την κολακεύει.

Στα ενδιαφέροντα του καταλόγου, τέλος, τα επιδόρπια με μοελέ σοκολάτας με παγωτό καϊμάκι, αποδομημένο τσιζκέικ και τάρτα λεμόνι με μαρέγκες και μπισκότα σαμπλέ. Το «Κεντρικόν» είναι ανοιχτό από το πρωί με breakfast και brunch.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.