Το σενάριο της απόλυτης ομογενοποίησης, λόγω της παγκοσμιοποίησης που εισχωρεί σε όλο και περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, φαίνεται ότι μετά την αρχική γοητεία δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις. Το μότο «think global, act local» προσδίδει υγιή νοοτροπία στο φαινόμενο που εξελίσσεται πλέον σε τάση δυνατή, τόσο στην παγκόσμια σκηνή της γαστρονομίας όσο και του bartending. Και αυτό πυροδοτεί εξωτικές καινοτομίες ακόμη και στους locals, που είναι εξοικειωμένοι με τα τοπικά προϊόντα. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρία εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα –το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, το ούζο Πλωμαρίου Άδολο και η M Dry Mastiha– δημιούργησαν το «Local Spirit Project», σε μια προσπάθεια να προσδώσουν εντοπιότητα κι ευφάνταστο πνεύμα στην ελληνική γευστική πραγματικότητα.
Η προσπάθεια αυτή ενεργοποίησε διακεκριμένους bartenders, που παρουσίασαν τη δουλειά τους στο 2ο Aegean Cocktails and Spirits Festival στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τον Ιούνιο και στο 3ο Aegean Cocktails & Spirits Workshop τον Μάιο στην Τήνο, ενώ την ίδια στιγμή στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολλά εξαιρετικά μπαρ της πόλης. Βλέπουμε, λοιπόν, πώς η ελληνικότητα αποκτάει νέο περιεχόμενο και παντρεύεται με άλλον τρόπο με τις γεύσεις.
Ξεπερνώντας τα στεγανά, ας πούμε, το Meraki του «A for Athens» θα μπορούσε να συνδυαστεί κάλλιστα ακόμη και με γλυκά όπως η βανίλια υποβρύχιο ή ένα εκμέκ με γεύση μαστίχα. Την ίδια στιγμή το Aegean Wet Martini του «Odori» σερβίρεται στο μπαρ με κρίταμο τουρσί, πράσινες ελιές και φλούδες πορτοκαλιού, που του πάνε πολύ. Το Τσουρέκι Negroni, στο ίδιο μαγαζί, κάνει στράκες όταν το πίνεις με τσουρέκι πολίτικο, καρυδόπιτα αλλά και με ένα μοντέρνο στιφάδο, που η σάλτσα του έχει γίνει σχεδόν σιρόπι.
Local beauties
Ούζο Meraki
Ο Θοδωρής Πύριλλος στο «A for Athens» έχει δημιουργήσει ένα κοκτέιλ πάνω στον κλασικό τρόπο πόσης του ούζου, αραιώνοντας premium Άδολο με νερό αρωματισμένο με αγγούρι κι ένα twist από σιρόπι πικραμύγδαλου.
Τσίπουρο Aegean Wet Martini
Η ομάδα του «Odori» μαγείρεψε ένα κοκτέιλ με κάππαρη, άνηθο, εστραγκόν και μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. Μαζί με βερμούτ, δημιουργεί ένα μυρωδάτο γλυκόπικρο ποτό.
Μαστίχα Τσουρέκι Negroni
Η ομάδα του «Odori» και πάλι είχε τη διαβολεμένη ιδέα να παντρέψει το Negroni με το τσουρέκι και το ειδύλλιο εξελίχτηκε σε τέλειο γάμο. Πώς; Μαγειρεύοντας M Dry Mastiha με τα μπαχαρικά του τσουρεκιού, όπου κυριαρχεί το μαχλέπι, και προσθέτοντας τσίπουρο Δεκαράκι.