«Hamsa», το εστιατόριο που έκανε την Κύθνο γευστικό προορισμό

Ο γκουρμέ μαγνήτης των Θερμιών, με την ψαγμένη γαστρονομία, ένα σούπερ μενού σε οικονομική τιμή και την boho chic αύρα, είναι η ανακάλυψη του καλοκαιριού.

«Hamsa», το εστιατόριο που έκανε την Κύθνο γευστικό προορισμό

Aν με ρωτούσε κάποιος ­μέχρι πρότινος για την ­Κύθνο, θα τον κοίταζα με βλέμμα όλο απορία, αφού ούτε καν είχα βάλει στον προγραμματισμό μου αυτό το off-off Broadway κυκλαδονήσι. Δεν είμαι η εξαίρεση στον κανόνα, μια και τα Θερμιά δεν φιλοξενούνταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα στις σελίδες των περιοδικών, οι κοσμικοί τα αγνοούσαν επιδεικτικά, ούτε είχαν κάποια ονομαστή ταβέρνα ή ένα γκουρμέ εστιατόριο που να μιλάνε οι Αθηναίοι γι’ αυτά. Μόνο τα ιστιοπλοϊκά άρχισαν να δένουν αρόδο στην αμφίπλευρη παραλία της Κολώνας, κινούμενα προς άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, και κάπως έτσι ακούστηκε ένας ψίθυρος γι’ αυτά.

Εγώ πήγα εκεί γι’ άλλον λόγο, αφού οι πληροφορίες μου μιλούσαν για ένα καινούργιο, πανέμορφο all day beach bar-restaurant και, επιστρέφοντας, σας λέω μόνο τούτο: με την απίθανη σχέση ποιότητας-τιμής και την ολοκληρωμένη γαστρονομική του πρόταση, το «Hamsa» έχει μετατρέψει την Κύθνο σε προορισμό προς ανακάλυψη στο Αιγαίο. Σημειώστε ότι δημιουργός του είναι ο Γιάννης Κιόρογλου, σεφ στο πιο κοσμικό εστιατόριο της Κυανής Ακτής, το «La Guérite», όπου καταφέρνει να μαγειρεύει μια αξιοβράβευτη κουζίνα οργανώνοντας μια ομάδα από 40 Έλληνες σεφ!

«Hamsa», το εστιατόριο που έκανε την Κύθνο γευστικό προορισμό - εικόνα 1

Το «Hamsa» βρίσκεται σε ένα μέρος ονειρεμένο, στο πράσινο λιμανάκι Μαρτινάκια δίπλα στον Μέριχα, και η boho chic αύρα του δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παρόμοια μαγαζιά λ.χ. της Μυκόνου. Χοντρά ξύλινα δοκάρια, κιλίμια και χαλιά πάνω στην άμμο, καλαίσθητες ξύλινες ξαπλώστρες και σπέσιαλ πετσέτες με ύφασμα για όσους κάνουν κρατήσεις στην παραλία... Και από πίσω το υπόστεγο του εστιατορίου, με ξύλινα τραπέζια και αέρινες ντιζαϊνάτες πολυθρόνες και φωτιστικά, ενώ από την κορυφή κρέμονται πυκνά κρόσσια τα οποία κινούνται με την πνοή των ανέμων και σου «χαϊδεύουν» το μυαλό.

Οι γεύσεις παίζουν δυνατά όλη την ημέρα στο «Hamsa». Από το πρωινό ξεχώρισα τα θερμιώτικα scrambled eggs με ντόπιο φρέσκο τυρί και ψητά ντοµατίνια, την μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί και το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι του νησιού. Όσο για το μεσημεριανό μενού, πρόκειται για μια κόλαση comfort νοστιμιάς, με σπεσιαλιτέ όπως γλυκοφάγωτη γαριδομακαρονάδα με ντομάτες και το κοράλλι των κεφαλιών τους με βούτυρο, ένα χοιρινό tomahawk μαριναρισμένο σε μέλι, φασκόμηλο και σκόρδο ή ένα απίθανα νόστιμο κριθαράκι με καραμελωμένα μάγουλα. Και τα γλυκά, εννοείται, επιπέδου· βλέπε σαμπαγιόν με καφέ και κραμπλ και moelleux σοκολάτας.

«Hamsa», το εστιατόριο που έκανε την Κύθνο γευστικό προορισμό - εικόνα 2

Το βράδυ τώρα, εκτός από τον αλά καρτ κατάλογο, παίζει ένα εξαιρετικό μενού με τέσσερα σνακ, πέντε πιάτα με επιλογή ανάμεσα σε ψάρι ή κρέας, ένα γλυκό και τυριά με αχλάδι και σέλερι, στην τιμή των 38 ευρώ (!), στο οποίο βάζω βαθμό 14,5/20. Πρόκειται για μια υποδειγματική απόδοση παραδοσιακών, κλασικών γεύσεων στο σήμερα. Έτσι, για παράδειγμα, η ντόπια κουσκουσέλα (ομελέτα με κολοκυθάκια) γίνεται αέρινο σαμπαγιόν με ψιλοκομμένο μαριναρισμένο κολοκύθι.

Η κροκέτα μπακαλιάρου έρχεται πάνω σε σκορδαλιά βοτάνων με ωραία γεύση χλωροφύλλης, ενώ το υπέροχο μακαρόν περιέχει μια κρέμα από συκωτάκια κόκορα. Στη σαλάτα με τα πολύχρωμα ντοµατίνια και το νερό ντομάτας δίνουν αρωματική γλύκα μπάλες πεπονιού και το παριανό σαλατούρι τοποθετείται πάνω σε παγάκια, μαριναρισμένο με αγγούρι σε ζύμωση, κρεμμύδι και μαϊντανό – σαν «ξαδερφάκι» του σεβίτσε.

«Hamsa», το εστιατόριο που έκανε την Κύθνο γευστικό προορισμό - εικόνα 3

Το κρασάτο χταπόδι είναι τρυφερό, με σάλτσα όλο ντελικάτη δύναμη και διαφορετικές υφές κρεμμυδιού (τουρσί, καψαλισμένο και κρέμα) να παιχνιδίζουν στο στόμα, ενώ το πιάτο ολοκληρώνει –ως αισθησιακή λεπτομέρεια– η απίστευτα ταιριαστή φρουτώδης οξύτητα φράουλας. Στη συνέχεια, την ψυχή του σπανακόρυζου ο Κιόρογλου τη μετατρέπει σε ντελικάτη, μυρωδάτη σάλτσα και τη συνδυάζει με μελάνι σουπιάς, για να συνοδεύσουν άψογα ψημένο ψάρι, ενώ ο κρασάτος κόκορας γίνεται γέμιση σε ραβιόλι. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί και το χυλωμένο, al dente ρεβιθότο με κρόκο αβγού, που όταν τον σπας μελώνει το σύμπαν, και του ταιριάζουν τόσο το –τριμμένο επάνω του– θερμιώτικο λουκάνικο προβατίνας όσο και ο σχεδόν σιροπιασμένος ζωμός κοτόπουλου.

Ύστερα από ένα τέτοιο δείπνο, και προτού καταλήξεις στα τυριά και τα φρούτα, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε crema cotta με σύκο και σορμπέ λεβάντας ή κρέμα λεμονιού με γρανίτα μήλου και σορμπέ λεβάντας.

i«Hamsa» | Μαρτινάκια, Κύθνος | 698 135 0719

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτω στον Πειραιά… στον "Papafigo"

Από ναυτικό όρο δανείζεται το όνομά του το θαλασσινής κατεύθυνσης ρακάδικο που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του στην πειραιώτικη Ακτή Μουτσοπούλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
27/01/2023

"Κikko": Ξεδιπλώνοντας γευστικές πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας

Big in Japan νοστιμιές και εξωτικό feeling στο Παλαιό Φάληρο.

Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Οι κυρίαρχες τάσεις στη γαστρονομία και τον τουρισμό στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Ένα πλούσιο τριήμερο με πλήθος παραγωγών, εκπρόσωπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, σεμινάρια μαγειρικής και συζητήσεις που εστιάζουν στις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.

Ο Κώστας Κούφαλης είναι ο νέος chef de cuisine της "Σπονδής"

Εσωτερική μεταγραφή στην κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου.