Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο δίνουν το ροζέ κρασί που μοιάζει με καλοκαιρινή αύρα και μας δίνει ιδέες για γευστικά ταιριάσματα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Δικαίως εξέπληξε τους πάντες το Peplo με το που πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Γιώργος Σκούρας, εκτός από ένα πολύ καλό κρασί, δημιούργησε μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ροζέ στην παγκόσμια οινική σκηνή, ακολουθώντας μια μοναδική διαδικασία που συνδυάζει σε ίσες ποσότητες κρασί από τρεις διαφορετικές ποικιλίες που οινοποιείται ξεχωριστά.

Το Αγιωργίτικο τελειώνει την οινοποίησή του χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει για τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του. Το Syrah, επίσης χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών, ωριμάζει τον ίδιο διάστημα με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου), όμως, τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες, μάλιστα, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς – αυτή η τελευταία διαδικασία είναι που έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Κρασί
Κοιτώντας το Peplo μέσα στη διάφανη φιάλη του χαίρεσαι το λαμπερό σομόν του χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Αρχικά μπορεί αν νομίσεις ότι πρόκειται για ροζέ τύπου Προβηγκίας, όμως το Peplo διαφέρει, αφού καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Η κομψότητα είναι γραμμένη στο DNA αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι. Οι γουλιές του είναι γεμάτες από τα αρώματα της μύτης, ενισχυμένα όμως με ευωδιές λέμονγκρας και μια αίσθηση που μοιάζει με το περίφημο άρωμα του Hermes Un jardin sur le Nil, καθώς η καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα. Το Peplo είναι άψογο ως απεριτίφ και του ταιριάζουν πολύ τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα μπαρμπούνια και οι σάλτσες με ντομάτα.

Αρμονίες

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 2

Βασιλικό καβούρι, με γκασπάτσο αγγουριού @Seven Food Sins
Η φρουτώδης γλύκα του καβουριού είναι ερωτευμένη με το Peplo, ενώ το εξαιρετικά δροσιστικό, αρωματικό γκασπάτσο αγγουριού που το ηλεκτρίζει σορμπέ λάιμ-τζίντζερ συνδυάζεται με την οξύτητα του κρασιού.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 3

Πίτσα ντομάτα-μελιτζάνα @Λυκόβρυση
Σ’ αυτήν την ντελικάτη και χωριάτικη μαζί ζύμη που πάνω της μπαίνουν καπνιστή μελιτζάνα, μια σάλτσα ντομάτας όλο φρεσκάδα καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τα αρώματα και η γεύση του Peplo γράφουν πολύ όμορφα.

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα - εικόνα 4

Μπουγιαμπέσα με μπαρμπούνι @Veritable
Το κρασί προβάλλει θεαματικά τη γευστική δύναμη της μπουγιαμπέσας και κανακεύει τα άψογα ψημένα φιλέτα μπαρμπουνιού όπως και τη φίνα σκορδαλιά με κρόκο Κοζάνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Κόλλιας" & "Ψαράκια και Θαλασσινά" γράφουν μαζί νέα σελίδα στη Γλυφάδα

Τα δύο δυνατά ονόματα της θαλασσινής γαστρονομίας εγκαινίασαν με δυναμισμό τη συνεργασία τους σ’ ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των νοτίων προαστίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
06/12/2022

Το "Pelagos" υποδέχεται τον Jan Konetzki

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ο πολυβραβευμένος σομελιέ ενισχύει ένα ξεχωριστό wine dinner του Luca Piscazzi.

Η "κλασική μαγειρική του αύριο" στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα

Η συλλογή των βιβλίων του γνωστού σεφ εμπλουτίζεται με τη νέα του έκδοση "Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο", που θα παρουσιάσει στον "Ιανό".

Η παλιά ταβέρνα ζει στις γειτονιές του Πειραιά

Θα το έλεγες και μια ευκαιρία για ζωντανή περιήγηση στην ιστορία της ταβέρνας-οινοπαντοπωλείου και της ταβέρνας-κουτουκιού, που άγνωστο για πόσο ακόμα θα υπάρχει.

"Ami gastrotheque", γαλλικό μπιστρό με αθηναϊκό twist

Το concept που θα συναντούσες σε κάποια παριζιάνικη γειτονιά, προσαρμόζεται στην αστική γευστική πραγματικότητα της πρωτεύουσας και αφήνει υποσχέσεις.

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.