Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή!

Οκτώ μεγάλοι Έλληνες που τιμούν το ελληνικό πνεύμα εκτός Ελλάδος, τιμήθηκαν για πρώτη φορά με τα με τα Βραβεία «Αργώ». Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μίλησε με τον θριαμβευτή της κατηγορίας της Γαστρονομίας, τον διάστερο σεφ Konstantin Filippou που διαπρέπει στη Βιένη.

Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή!

Δεν είναι κλισέ ότι οι Έλληνες στο εξωτερικό κάνουν πολύ μεγάλα πράγματα και διακρίνονται μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο που εδώ στην πατρίδα δύσκολα αναπαράγεται. Πρόκειται για μια διαχρονική αλήθεια που δυστυχώς μεγεθύνθηκε την τελευταία οκταετία της κρίσης, οπότε το brain draining, «διαρροή εγκεφάλων» για να συνεννοούμαστε καλύτερα, έγινε μάστιγα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης «Αργώ» - Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών το 2013 από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, που αποσκοπεί στην επιβράβευση της εξωστρέφειας και στην εντός Ελλάδας ευαισθητοποίηση για την επιτυχία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που ενισχύει την σύσφιγξη των δεσμών της μεγάλης ελληνικής οικογένειας. Ακόμη πιο σημαντική είναι η πρωτοβουλία των βραβείων «Αργώ» που απονεμήθηκαν στις 21 Μαρτίου σε οκτώ διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος τα έχει θέσει υπό την αιγίδα του.

Οι προσωπικότητες που βραβεύτηκαν ήταν: ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος (στην κατηγορία Τέχνες και Πολιτισμός), η σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου (Επιχειρηματικότητα), η πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη (Αθλητισμός), η αστροφυσικός και διευθύντρια Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Παρισιού Αθηνά Κουστένη (Επιστήμες), η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Μαρία Θέμελη (Καινοτομία), η ανώτατη δικαστής στον Καναδά Ανδρομάχη Καρακατσάνη (Προσφορά στα κοινά), ο καρδιαγγειοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός (Ανθρωπιστική προσφορά) και ο σεφ στην Αυστρία Κωνσταντίνος Φιλίππου (Γαστρονομία).

Η επιτροπή που εισηγήθηκε και αποφάσισε τις βραβεύσεις αποτελείται από εννέα καταξιωμένους Έλληνες: τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Σταύρο Μπένο, τους ακαδημαϊκούς Νικηφόρο Διαμαντούρο και Χρήστο Ζερεφό, τον διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab Μιχάλη Μπλέτσα, τους επιχειρηματίες Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Αθανάσιο Σαββάκη, τον καθηγητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Βασίλειο Σκουρή, τον δικηγόρο και πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης «Αργώ» - Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών Σπύρο Παππά και τη δική μας Άννη Ηλιοπούλου.

Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται ανάμεσα σε τόσο διαλεχτές προσωπικότητες ο σεφ Konstantin Filippou που μέσα σε 5 χρόνια από τότε που άνοιξε το ομώνυμο εστιατόριό του απέσπασε 2 αστέρια Michelin και πολλές άλλες σημαντικές διακρίσεις. Όπως υπογράμμισε η Άννη Ηλιοπούλου στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της απονομής: «Ο Filippou είναι 100% Έλληνας, παρότι γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αυστριακή. Το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις τον συναντάς, όχι μόνο από την εμφάνισή του, αλλά και από τον τρόπο που μιλάει, από το χιούμορ του και από τη γλώσσα του σώματος με την οποία επικοινωνεί. Είναι ένας από τους καλύτερους σεφ της Αυστρίας σήμερα, με 2 αστέρια Michelin και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές διακρίσεις. Ο Konstantin έχει καταφέρει να γίνει talk of the town στους γαστρονομικούς κύκλους της Βιένης και όλοι περιμένουν την επόμενη κίνησή του». Καθώς γνωρίζω τον Konstantin πολλά χρόνια, άδραξα την ευκαιρία για μια συνέντευξη τώρα που βρέθηκε στην Αθήνα.

Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή! - εικόνα 1

Ποια είναι τα συναισθήματά σου γι’ αυτήν τη βράβευση;
Νιώθω μεγάλη τιμή γιατί αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Ο πατέρας μου μου έδειχνε πάντα τις ομορφιές της, τη θάλασσα, τα βουνά, το φαγητό. Υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι στην Ελλάδα και πολύ φιλικοί. Είναι ένα βραβείο και γι’ αυτόν, που τον έχασα στα 13 μου… Ίσως μας βλέπει και είναι περήφανος.

Πώς ένιωσες με το 2o αστέρι Michelin;
Μου τηλεφώνησαν μια ημέρα νωρίτερα για να μου το πουν, και έπαθα σοκ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν πολύ έντονα συναισθήματα, καυτά και παγωμένα την ίδια στιγμή. Αναρωτιόμουν: «Είμαι τελικά τόσο καλός για να κερδίσω μια τέτοια διάκριση;». Αμέσως άρχισα να νιώθω την πίεση της διατήρησής της. Από την άλλη, είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια με την ομάδα μου και τη Manuela, τη γυναίκα μου, σε όλες τις λεπτομέρειες του σέρβις και της κουζίνας και, σε τελική ανάλυση, ένιωθα έτοιμος γι’ αυτό το δεύτερο αστέρι.

Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή! - εικόνα 2
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο που φέρει το όνομα του Konstantin Filippou

Πώς συμμετέχει το φαγητό στη συναισθηματική σου σχέση με την Ελλάδα;
Νιώθω πολύ ωραία όντας κατά το ήμισυ Έλληνας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις το δρόμο σου και τη δική σου γλώσσα στην κουζίνα. Είμαι μισός Έλληνας και μισός Αυστριακός και έτσι δημιουργώ τα πιάτα μου: όταν μαγειρεύω μόνο μεσογειακά, τα πιάτα δεν είναι ολοκληρωμένα, το ίδιο και όταν μαγειρεύω κυρίως αυστριακά. Μόνο όταν άνοιξα το δικό μου εστιατόριο κατάφερα να δείξω ποιος πραγματικά είμαι. Δεν είναι εύκολο, αλλά μόνο όταν μπλέκω μεσογειακά, ελληνικά και αυστριακά υλικά στην κουζίνα μου νιώθω ολοκληρωμένος, γεμάτος ωραία συναισθήματα για τις γεύσεις που δείχνω στον κόσμο.

Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή! - εικόνα 3

Τι εκφράζουν για σένα πιάτα σαν το Kalamata olives gnocci ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι που έχεις στο μενού σου;
Έχω δυνατές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, τότε που γυρίζαμε με τον πατέρα μου από την Ελλάδα στην Αυστρία με το αυτοκίνητο και φέρναμε ελιές, φέτα και λάδι – δεν υπάρχει για μένα άλλο λάδι εκτός από της Καλαμάτας. Συγνώμη! (γέλια) Στα μάγουλα με κριθαράκι το κρέας το σιγομαγειρεύουμε για τέσσερις ημέρες στην πιο χαμηλή δυνατή θερμοκρασία, με τον κλασικό τρόπο, για να βγει πολύ ζουμερό, με πυκνή σάλτσα και πολύ συναίσθημα. Το σερβίρουμε σαν ελληνικό κυριακάτικο φαγητό, σ’ ένα μεγάλο πήλινο σκεύος στη μέση του τραπεζιού, και μπορείς να το μοιράσεις και να το φας όπως θέλεις, διότι δεν θέλω το κύριο πιάτο να είναι τόσο καθωσπρέπει, θέλω να είναι μια συγκινησιακή εμπειρία, να εκφράζει την comfort πλευρά του fine dining.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει τις συνταγές της, το άγνωστο δυναμικό της στον υπόλοιπο κόσμο. Το επόμενο σχέδιό μου στη Βιένη είναι να κάνω ένα ωραίο ελληνικό εστιατόριο, να δείξω την όμορφη εικόνα της Ελλάδας και όχι τις τουριστικές βλακείες που μου τη δίνουν. Η κουζίνα θα είναι κλασική με κάποια twists του στιλ πώς γίνεται το καλύτερο ψητό, ο καλύτερος μουσακάς, η καλύτερη πίτα ή ο καλύτερος τραχανάς – φτιάχνουμε ήδη τον δικό μας στη Βιένη και η ξινή του νότα ξετρελαίνει τον κόσμο. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μισή ώρα για να ψηθεί όταν δώσεις παραγγελία, αλλά θ’ αξίζει τον κόπο.

Βραβεία «Αργώ»: O Konstantin Filippou είναι κορυφή! - εικόνα 4
Ένα από τα πιάτα που χάρισαν στον σεφ δύο αστέρια Michelin

Οι διακρίσεις των εστιατορίων του

«Konstantin Filippou»

2011: Πιο δημιουργικός σεφ της Αυστρίας (Trophe Gourmet από το περιοδικό «A la Carte»)
2013: Πρώτο αστέρι Michelin και 3 σκούφοι από τον οδηγό «Gault & Millau»
2016: Chef of the year, «Gault & Millau»
2019: 4 σκούφοι και 19/20 («Gault & Millau»), 2 αστέρια Michelin, 98/100 στο «A la Carte»

«Ο Boufes»

2018: Bib Gourmand στον Guide Michelin
2019: 2 σκούφοι και 16/20 («Gault & Millau») και 80/100 στο «A la Carte»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Lesante Cape": Η ελληνική φιλοξενία συναντά την υψηλή γαστρονομία μέσα από τις δημιουργίες του Σταύρου Υφαντίδη

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Lesante Collection στη Ζάκυνθο βάζει τη γεύση στο επίκεντρο αντλώντας έμπνευση από την ελληνική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/03/2024

Τι σημαίνει να είσαι σεφ-πατρόν στην εστιατορική Αθήνα του τώρα

Άνταμ Κοντοβάς, Δήμος Σαμουράκης και Χάρης Νικολούζος μιλούν για την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.

'Linovatis': Στην Κηφισιά, το κρασί αποκτά φωνή

Το φροντισμένο wine bistro στην Πλάκα των Βορείων Προαστίων προσεγγίζει το κρασί με το δικό του στυλ.

Nebbiolo

Το νέο μέλος της οικογένειας των οινόφιλων εστιατορίων "Brunello" και "Barolo" έκανε ποδαρικό με το δεξί στην Εκάλη. Κομψή ζεστασιά τόσο στο χώρο όσο και στην ιταλική κουζίνα που επιμελείται ο Θοδωρής Παπανικολάου.

Gorlomi

Θερμή μητροπολιτική κλασική αύρα, class και ευφορική ενέργεια σ’ ένα καινούργιο hot ρεστοράν της Αθήνας. Η fine comfort κουζίνα έχει υπογραφή made in Italy από τον αστεράτο σεφ Lucca Piscazzi.

Αναζητώντας τον καλύτερο Έλληνα σομελιέ του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024, με τη συμμετοχή 14 συνολικά διαγωνιζομένων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου.

Ο Ferran Adrià μαγείρεψε "Alchemist": Βρεθήκαμε στο κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Τρεις avant-garde σεφ, menu dégustation 46 σταδίων, μια γιορτή προς τιμήν της κληρονομιάς του "El Bulli" και του Ferran Adrià, του σεφ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τρώει ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Η πρωτοπορία αντεπιτίθεται με όραμα έναν πιο δίκαιο και νόστιμο πλανήτη και το "αθηνόραμα" ήταν εκεί.