Οι homemade παρασκευές (τουρσιά, αλίπαστα, αλλαντικά κλπ.) αρχίζουν ν’ αποτελούν ένα νέο πεδίο προσωπικής έκφρασης σεφ και εστιατόρων και στο φετινό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων είδαμε πολύ ιδιαίτερες εκδοχές τους. Έτσι, ο Στέφανος Σταμίδης («Dome Real Cuisine», Θεσσαλονίκη) φτιάχνει δικά του λουκάνικα από ζυγούρι που τα σερβίρει με αβγά και καβουρμά από χοίρο Χολομώντα δίπλα σε γκασπάτσο πολίτικης σαλάτας μαζί με παγωτό μουστάρδας και πράσινο μήλο. Ο Μαρίνος Σουράνης («Μαραθιά», Τήνος), πάλι, είναι μετρ των αλιπάστων με εξαιρετικό δικό του αβγοτάραχο, μαστιχωτή λακέρδα, και πολλά άλλα ενώ φτιάχνει και μοναδικό καρίκι (τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα).
Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης («Τηλέμαχος Athens») φτιάχνει προσούτο από πρόβειο κρέας και λουκάνικο από μαύρο χοίρο και βοδινό, τα δικά τους γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, κεφίρ) δημιουργούν ο Παναγιώτης Γιακαλής («Patio») και ο Μιχάλης Νουρλόγλου («Premiere») και τα δικά τους αλλαντικά η «Φάρμα Μπράλου» και ο Δήμος Μπαλόπουλος («ΦΒΚ»).