Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Με τέσσερις Χρυσούς Σκούφους η Σαντορίνη κρατάει την πρωτοκαθεδρία της στη νησιώτικη Ελλάδα.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Ο δυναμισμός της Σαντορίνης, μετά την παγκόσμια προβολή της, χτυπάει κόκκινο καθώς διαχρονικά εστιατόρια κεντάνε και καινούργια αστέρια ανεβαίνουν. Ας δούμε τι μας κέρδισε στους φετινούς βραβευμένους.

Ο Παύλος Κυριάκης παίζει ακόμη πιο δυνατή μπάλα από πέρυσι στο «Lycabettus» (ξενοδοχείο «Andronis Exclusive») και δημιουργίες όπως το λαβράκι με «λέπια» αμυγδάλου, σπανάκι, παρμεζάνα και γαρίφαλο δείχνουν πώς η φινέτσα παντρεύεται με την ένταση.

Ο Χρόνης Δαμαλάς παρουσίασε στο «OVAC» («Cavo Tagoo») ένα εντυπωσιακό μενού με εξαιρετικά κλασικά και πρωτότυπα πιάτα, προσθέτοντας και ελληνικά στοιχεία σαν το πεντανόστιμο αρνί με σπανάκι και μανιτάρια shimeji.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 1
«OVAC»

Ο Πάνος Τσίκας στη «Σελήνη» ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη φινέτσα της κουζίνας του και τη δημιουργικότητά του με σπεσιαλιτέ όπως η βασιλική ζαργάνα με σάλτσα σπαραγγιών ή ο φανταστικός καπνιστός βλάχος με μελάνι και ξινή ντομάτα.

Κανένας άλλος σεφ στην Ελλάδα δεν πετυχαίνει τόσο δύσκολους, σχεδόν ακροβατικούς γάμους σαν αυτούς που τολμά ο Νίκος Πουλιάσης στον «Κουκούμαβλο» και γλυκά όπως το σεμιφρέντο φράουλας με σάλτσα καπνιστής πιπεριάς, βασιλικό, μους σμέουρων και μαρέγκες πικραμύγδαλου το αποδεικνύουν.

Πέρα από τα βραβευμένα εστιατόρια όμως τις εντυπώσεις μας έκλεψαν φέτος δύο ακόμη γαστρονομικές εμπειρίες. Ο Τάσος Στεφάτος έκανε αίσθηση στο «Elements» του νέου ξενοδοχείου «Canaves Oia Epitome» με μια μοντέρνα κουζίνα ελληνικών αποχρώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σοφιγάδο: γράμμα από το Ιόνιο» που βάζει σε ταχυδρομικό φάκελο ένα εξαιρετικό σούπερ μελωμένο στιφάδο με κρεμμύδια και μανιτάρια, ή και γιαπωνέζικα ακόμη, σαν το ντελικάτο κρέας kobe shabu-shabu σε πεντανόστιμο ζωμό.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 2
«Elements»

Άλλο τόσο την ανέβασε όμως και το «Lauda» στο «Andronis Boutique Hotel», το μενού του οποίου επιμελήθηκε ο τριάστερος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut που έχει ερωτευτεί τη Σαντορίνη. Παίζοντας ανάμεσα σε ελληνικές ιδέες και δικά του signature πιάτα δημιουργεί μια πολύ ντελικάτη και αρμονική γαστρονομία γεμάτη εκπλήξεις· πιάτα σαν το αριστουργηματικό του χαβιάρι με γαρίδες, βότανα, λεμόνι και γκρέιπφρουτ είναι για χειροκρότημα.

Barilla Masters of Pasta

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.