Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Με τέσσερις Χρυσούς Σκούφους η Σαντορίνη κρατάει την πρωτοκαθεδρία της στη νησιώτικη Ελλάδα.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας

Ο δυναμισμός της Σαντορίνης, μετά την παγκόσμια προβολή της, χτυπάει κόκκινο καθώς διαχρονικά εστιατόρια κεντάνε και καινούργια αστέρια ανεβαίνουν. Ας δούμε τι μας κέρδισε στους φετινούς βραβευμένους.

Ο Παύλος Κυριάκης παίζει ακόμη πιο δυνατή μπάλα από πέρυσι στο «Lycabettus» (ξενοδοχείο «Andronis Exclusive») και δημιουργίες όπως το λαβράκι με «λέπια» αμυγδάλου, σπανάκι, παρμεζάνα και γαρίφαλο δείχνουν πώς η φινέτσα παντρεύεται με την ένταση.

Ο Χρόνης Δαμαλάς παρουσίασε στο «OVAC» («Cavo Tagoo») ένα εντυπωσιακό μενού με εξαιρετικά κλασικά και πρωτότυπα πιάτα, προσθέτοντας και ελληνικά στοιχεία σαν το πεντανόστιμο αρνί με σπανάκι και μανιτάρια shimeji.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 1
«OVAC»

Ο Πάνος Τσίκας στη «Σελήνη» ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη φινέτσα της κουζίνας του και τη δημιουργικότητά του με σπεσιαλιτέ όπως η βασιλική ζαργάνα με σάλτσα σπαραγγιών ή ο φανταστικός καπνιστός βλάχος με μελάνι και ξινή ντομάτα.

Κανένας άλλος σεφ στην Ελλάδα δεν πετυχαίνει τόσο δύσκολους, σχεδόν ακροβατικούς γάμους σαν αυτούς που τολμά ο Νίκος Πουλιάσης στον «Κουκούμαβλο» και γλυκά όπως το σεμιφρέντο φράουλας με σάλτσα καπνιστής πιπεριάς, βασιλικό, μους σμέουρων και μαρέγκες πικραμύγδαλου το αποδεικνύουν.

Πέρα από τα βραβευμένα εστιατόρια όμως τις εντυπώσεις μας έκλεψαν φέτος δύο ακόμη γαστρονομικές εμπειρίες. Ο Τάσος Στεφάτος έκανε αίσθηση στο «Elements» του νέου ξενοδοχείου «Canaves Oia Epitome» με μια μοντέρνα κουζίνα ελληνικών αποχρώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σοφιγάδο: γράμμα από το Ιόνιο» που βάζει σε ταχυδρομικό φάκελο ένα εξαιρετικό σούπερ μελωμένο στιφάδο με κρεμμύδια και μανιτάρια, ή και γιαπωνέζικα ακόμη, σαν το ντελικάτο κρέας kobe shabu-shabu σε πεντανόστιμο ζωμό.

Το Χρυσοσκουφάτο νησί της Ελλάδας - εικόνα 2
«Elements»

Άλλο τόσο την ανέβασε όμως και το «Lauda» στο «Andronis Boutique Hotel», το μενού του οποίου επιμελήθηκε ο τριάστερος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut που έχει ερωτευτεί τη Σαντορίνη. Παίζοντας ανάμεσα σε ελληνικές ιδέες και δικά του signature πιάτα δημιουργεί μια πολύ ντελικάτη και αρμονική γαστρονομία γεμάτη εκπλήξεις· πιάτα σαν το αριστουργηματικό του χαβιάρι με γαρίδες, βότανα, λεμόνι και γκρέιπφρουτ είναι για χειροκρότημα.

Barilla Masters of Pasta

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;

Για brunch στο "Beefbar Athens"

Το φημισμένο brunch επιστρέφει τα Σαββατοκύριακα στον κομψό χώρο του "Beefbar Athens" στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.