Μπήκαμε πρώτοι στο πρωτοποριακό ξενοδοχείο για foodies «ERGON House»

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παίρνει μια γεύση από το πρώτο ξενοδοχείο με foodie χρώμα, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει τις πόρτες του, μιλώντας με τον δημιουργό του Θωμά Δούζη.

Μπήκαμε πρώτοι στο πρωτοποριακό ξενοδοχείο για foodies «ERGON House»

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παίρνει μια γεύση από το πρώτο ξενοδοχείο με foodie χρώμα, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει τις πόρτες του, περιδιαβαίνοντας το κτίριο της Μητροπόλεως και μιλώντας με τον δημιουργό του Θωμά Δούζη.

Μπήκαμε πρώτοι στο πρωτοποριακό ξενοδοχείο για foodies «ERGON House» - εικόνα 1

Το φως λούζει το τεράστιο πανύψηλο αίθριο της εισόδου στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 23. Αριστερά μου, πίσω από τις σκαλωσιές, τα ιερογλυφικά μιας γιγάντιας street τοιχογραφίας που μόλις έχει αρχίσει να ζωγραφίζεται. Δεξιά μου εργάτες στρώνουν έναν κάθετο κήπο. Με υποδέχεται χαμογελαστός ο Θωμάς Δούζης, δημιουργός και ψυχή μαζί με τον αδερφό του Γιώργο της εταιρείας Ergon.

Οι δυο τους, τώρα, δημιουργούν ένα νέο πρωτοποριακό concept, το πρώτο ίσως ξενοδοχείο για foodies, σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο όπου στεγαζόταν παλιότερα το Ινστιτούτο Θερβάντες. «Ο street artist INO αποφάσισε να ζωγραφίσει τη θεά του κυνηγιού Άρτεμη όταν του εξηγήσαμε το project. Απέναντι, στον κάθετο τοίχο, θα δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό μποστάνι με ντοματιές, μαρούλια και μυρωδικά φυτεμένα σε ένα σύστημα με γλάστρες. Ένα θερμοκήπιο που αναπτύσσεται στο μικροκλίμα του αιθρίου», μου λέει ο Θωμάς.

«Κάτω του θα υπάρχει το μανάβικο, όπου θα μπορείς να τα αγοράσεις ή ακόμη και να κόψεις μόνος σου τη ρίγανη, για να την πάρεις στο σπίτι ή σαν ενθύμιο από την Αθήνα, αφού εδώ γεννήθηκε». «Πιο from farm to table δεν γίνεται», λέμε και γελάμε.

Αν αναρωτιέστε πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, ιδού το στόρι: «Πριν από δύο χρόνια ψάχναμε να ανοίξουμε ένα “ERGON Agora” στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και κάτι παραπάνω. Ένα flagship store που θα μπορούσαν να τσεκάρουν εύκολα οι συνεργάτες μας από το εξωτερικό. Όταν είδαμε το κτίριο της Μητροπόλεως, καταλάβαμε ότι εκεί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε απλώς το Agora, αλλά να εξελιχτούμε ακόμη περισσότερο συνδέοντας το “ERGON” με τη φιλοξενία, σε ένα concept που δεν έχουμε δει αλλού στον κόσμο. Το κτίριο μας έδωσε την ιδέα να δημιουργήσουμε το “Σπίτι του ERGON”».

Πολύ ασυνήθιστο όντως ένα τέτοιο concept, αλλά o Θωμάς Δούζης εξηγεί πολύ πειστικά το γιατί και το πώς: «Η φιλοξενία ξεκινάει και τελειώνει στο φαγητό. Δεν θα δίνουμε δωμάτιο χωρίς πρωινό, το οποίο θα είναι αλά καρτ στο εστιατόριο της “Agora”, εκεί που το τρώει ένας local, όπου θα μπορείς να ψωνίσεις τα πράγματα που ψωνίζει ο ντόπιος για το σπίτι του, να πιεις τον καφέ σου και να ανοίξεις το laptop σου ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Θέλουμε οι άνθρωποι της γεύσης να το δουν σαν το σπίτι τους στην Αθήνα και να κάνουν πράγματα. Είναι ένα hub φαγητού στο οποίο μπορείς να περάσεις ολόκληρη την ημέρα σου».

Το ξενοδοχείο, την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του οποίου επιμελούνται οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project μαζί με τους αδερφούς Δούζη, «θα έχει 38 δωμάτια με μια κυκλαδίτικη ελληνικότητα, πολύ ξύλο καρυδιάς, μωσαϊκό, πλακάκι και ορείχαλκο, ενώ οι νιπτήρες θα είναι λαξεμένοι σε μαρμάρινα σκαλοπάτια που βρέθηκαν στην Αθήνα. Άλλα δωμάτια θα έχουν θέα στην Ακρόπολη και άλλα στην “Agora”. Το μίνι μπαρ τους θα είναι γεμάτο με προϊόντα ERGON, ενώ από τη στιγμή που εξελισσόμαστε σε lifestyle brand αναθέσαμε το σχεδιασμό των ρούχων του προσωπικού, από τον ιχθυοπώλη μέχρι τις καμαριέρες, στη Zeus+Dione», διευκρινίζει ο Δούζης.

Μπήκαμε πρώτοι στο πρωτοποριακό ξενοδοχείο για foodies «ERGON House» - εικόνα 2

«Το κλου του “ERGON House” πάντως θα είναι οι κοινόχρηστες κουζίνες με εντελώς σπιτική ατμόσφαιρα, ντουλάπια, και οικιακές –όχι σούπερ επαγγελ­ματικές– συσκευές. Θα μπορείς να πάρεις τα πράγματά από την “Agora” και να μαγειρέψεις ή να σου τα μαγειρέψουμε εμείς. Ένας ξένος θα μπορεί να πει στην παρέα του “σας κάνω τραπέζι στο σπίτι μου, εδώ μένω αυτές τις μέρες”, να φωνάξει έναν σεφ απέξω να του μαγειρέψει ή να οργανώσει ένα μάθημα μαγειρικής. Η χρήση των κουζινών θα είναι πολύ ευέλικτη, δίνοντας απλώς το πλαίσιο και την υποδομή της μαγειρικής, ενώ τα πιάτα θα τα πλένουμε εμείς. (γέλια) Αυτά είναι που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον foodie χαρακτήρα του ξενοδοχείου».

Την κοιλιά και τη βάση αυτού του ξεχωριστού ξενοδοχείου αποτελεί η «Agora»: ένας τεράστιος χώρος, ο οποίος φιλοξενεί παντοπωλείο, κρεοπωλείο κυρίως με ελληνικά κρέατα αλλά και εισαγωγής (που θα σιτεύονται σε δύο ειδικά ψυγεία-βιτρίνες), ψαράδικο, ξυλόφουρνο, micro-roastery που θα καβουρντίζει τον καφέ (τα δύο προηγούμενα δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη), μπάρα-ψυγείο τυριών και αλλαντικών, όπου από τη μία θα ψωνίζεις και από την άλλη θα κάθεσαι και θα τρως πίνοντας το κρασί ή την μπίρα σου. Θα υπάρχει σύστημα δοκιμής άψογα συντηρημένων κρασιών για να πιεις σε ποτήρι ή να αγοράσεις.

«Με την εμπειρία μας από τα μαγαζιά στο εξωτερικό συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω στα πιο βασικά της ελληνικής γεύσης και σε μια πιο απλή comfort κουζίνα. Το brief μας στους μάγειρες είναι να κάνουμε την πιο νόστιμη χωριάτικη που μπορεί να φάει κάποιος σε όλα μας τα μαγαζιά στον πλανήτη. Ο κόσμος αγάπησε το “ERGON Agora” και το στήριξε σαν το μπακάλικο της γειτονιάς του. Οι οικογένειες έρχονται για πρωινό και μετά πάνε για ψώνια, ένας φοιτητής παίρνει μακαρόνια και μια έτοιμη ωραία σάλτσα και νιώθει ότι κάνει κάτι διαφορετικό με απλά πράγματα. Θέλουμε να το αγαπήσουν το “ERGON House” τόσο οι Αθηναίοι όσο και οι τουρίστες και γι’ αυτό δημιουργούμε και αυτήν τη foodie διαμονή».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
10/08/2022

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.