Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία

Νέα 3άστερα εμφανίζονται και ονομαστά 3άστερα χάνουν αστέρι.

Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία

Τα φετινά αστέρια Michelin στη Γαλλία που ανακοινώθηκαν χθες προκάλεσαν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες στεναχώριες. Κερδίζοντας θριαμβευτικά το 3ο του αστέρι ο Ιταλοαργεντίνος Mauro Colagreco για το «Mirazur», είναι ο μόνος ξένος σεφ με 3 αστέρια στη Γαλλία. Έχοντας σκαρφαλώσει στην 3η θέση των World’s 50 Best Restaurants το 2019 βάζει δυναμικά πλώρη για την πρωτιά. Πήγα δυο φορές τον προηγούμενο χρόνο στο «Mirazur», στην Menton της Κυανής Ακτής και τον συνάντησα φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο σ ένα 4 hands γαστρονομικό event με τον Γιώργο Στυλιανουδάκη στο «Kensho».

O Colagreco φορτώνει με γαστρονομικό συναίσθημα τη γαλλική κουζίνα. Μαρινάρει τις καταπληκτικές γαρίδες του Σαν Ρέμο σε χυμό γκρέιπφρουτ που έχει μείνει στο δέντρο 2,5 χρόνια για να πυκνώσει και να ραφιναριστεί η γεύση του(!) και τις σερβίρει με τη δασώδη νοστιμάδα μανιταριών. Σερβίρει την πιο νόστιμη φασολάδα του κόσμου με υπερφίνα φασόλια της ιταλικής Pigna και ντελικάτη ζελατίνα μοσχαρίσιων τενόντων, σαν τρυφερή απόδωση τιμών στη χωριάτικη θέρμη. Δημιουργεί παιγνιώδη συναισθηματικά τοπία από κόκκινη κολοκύθα του κήπου του με εκπληκτικές εναλλαγές γλύκας και τραγανού δάσους (αποξηραμένα fungi porcini, σουσάμια, πασατέμπο και πολλούς ακόμα σπόρους) κι ένα απρόσμενο wasabi φασκόμηλου και σιρόπι σφενδάμου.

Είναι αφαιρετικός conceptualίστας συνδυάζοντας τη μελωμένη γλύκα του λωτού με κρέμμα αρμανιάκ και άγουρο καρύδι-τσάγαλο σε μια εκπληκτική συγχορδία. Έχει την τέλεια χιονάτη πεσκανδρίτσα με φουντούκια και αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Το signature καλαμάρι του με αγκινάρες και σάλτσα bagna cauda είναι ένα αριστούργημα αρμονίας, σαν σάρκα πορσελάνης κεντημένη μ ατρόμητο βότανο pimprenelle σαν χάδι καρυδιού. Ο Mauro Colagreco είναι μια σπάνια καλλιτεχνική γαστρονομικά φλέβα και ανεβαίνει δικαίως τα σκαλοπάτια της παγκόσμιας γαστρονομικής αναγνώρισης.

Χαμός με τα Michelin 2019 στη Γαλλία - εικόνα 1
Ο σεφ Sebastien Bras

Εν τω μεταξύ χαμός έχει γίνει με τον Sebastien Bras που έδωσε πέρυσι πίσω τα 3 του αστέρια και ο Michelin που το αποδέχτηκε τον ξαναβάζει φέτος στον οδηγό αφαιρώντας του ένα αστέρι, με δύο δηλαδή, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Και φυσικά τεράστια η έκπληξη για δύο ονομαστούς σεφ με 3άστερα εστιατόρια, τον Marc Veyrat στο «Maison des Bois» και τον Marc Haeberlin για το «Auberge de L'Ill» που ήταν 3άστερο για 51 ολόκληρα χρονιά, και που φέτος χάνουν από ένα αστέρι!.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".