Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 1

Oι ομοιότητες των βολιώτικων τσιπουράδικων με τα σπανιόλικα tapas bars είναι πάμπολλες, όσον αφορά τη λογική των μικρών πιάτων/μεζέδων. Στον Βόλο, βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ γύρω στα 1922, όταν έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το οποίο εξελίχτηκε σταδιακά. Παραγγέλνεις το τσίπουρό σου και το κατάστημα σου φέρνει το μεζέ, που ανάλογα με το πόσο πίνεις γίνεται όλο και πιο εκλεκτός.

Αυτήν την κουλτούρα του παρεΐστικου σιγοπίνειν καλλιεργεί και το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» της Αντιγόνης Χατζηπέτρου και του Κωστή Δημητριάδη, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη. Στο δικό τους όμορφο τσιπουράδικο παραγγέλνεις το ποτό σου από μια ψαγμένη λίστα ούζων και τσίπουρων, μαζί με καλοδια­λεγμένα κρασιά και μπίρες, και στη συνέχεια μία ή δύο γύρες (τρία πιάτα) μεζέδων, που κοστίζει καθεμία € 4,50/άτομο.

Βλέπω γύρω μου αντροπαρέες, που τους ταιριάζει πολύ το στιλ του τσιπουράδικου, όπως και αρκετά ζευγάρια, τα οποία απολαμβάνουν την τελετουργία. Από το βάθος ακούγονται σχεδόν μουρμουριστά ρεμπέτικα. Ο σεφ Γιάννης Γεωργιάδης ετοιμάζει διάφορες νοστιμιές. Πρώτες φτάνουν στο τραπέζι ωραίες, πικάντικες σαρδέλες, πρωτότυπα σερβιρισμένες με ερεθιστικό τουρσί κουνουπίδι και λάχανο, αέρινα τηγανισμένη αθερίνα με βελούδινο ταραμά και πικάντικη τυροκαυτερή, που σηκώνει ποτό.

Σε άλλες γύρες βρίσκεις ψητό λαβράκι με παντζάρια (πουρές, κομμάτια και φύλλα), θράψαλο με γραμμένη γεύση, σε γλυκόξινη σάλτσα, που ακουμπάει πάνω σε απαλή φάβα, ζουμερό ψητό θράψαλο με ντομάτα και μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σπάνιες ιωδιούχες φούσκες, γλυκύτατο αχινό. Όσο για το φινάλε, το κέρασμα είναι ωραίος, στακάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχετε υπόψη, τέλος, ότι πολύ σύντομα, εκτός από το καταπράσινο προάστιο της Άνοιξης, το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» θα το επισκεπτόμαστε και σε μια πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μία γύρα...

...γαρίδες γιουβέτσι

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 2

Το στακάτο κριθαράκι μαγειρεύεται σαν κριθαρότο μαζί με τις γαρίδες και νοτίζεται από τη νοστιμιά τους. Τρως και ξανατρώς, επειδή η γεύση τους σε παρασύρει στην επανάληψη.

...στρειδόχτενα

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 3

Τα δυσεύρετα όστρακα συχνάζουν στο «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» και το εσωτερικό τους μοιάζει αλειμμένο με ασήμι! Τα λένε αλλιώς και τηγανάκια, με τη γεύση και την υφή τους να θυμίζει κάτι μεταξύ στρειδιού και χτενιού.

...σκουμπρί

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 4

Είναι η προσωποποίηση της λιτότητας αυτές οι φέτες χυμώδους καπνιστού σκουμπριού – σίγουρα ενός από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Εκφραστική, καθαρή γεύση, που της πάει πολύ η σπιρτάδα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιξη παρά Τέταρτο

Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;

Για brunch στο "Beefbar Athens"

Το φημισμένο brunch επιστρέφει τα Σαββατοκύριακα στον κομψό χώρο του "Beefbar Athens" στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.