Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων

Ζεστό, παρεΐστικο και ξεχωριστό, σε μυεί στην ιεροτελεστία του... σιγοπίνειν και του τρώγειν. Συντροφιά και χαρά, ό,τι πρέπει για νόστιμη ψυχοθεραπεία!

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 1

Oι ομοιότητες των βολιώτικων τσιπουράδικων με τα σπανιόλικα tapas bars είναι πάμπολλες, όσον αφορά τη λογική των μικρών πιάτων/μεζέδων. Στον Βόλο, βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ γύρω στα 1922, όταν έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το οποίο εξελίχτηκε σταδιακά. Παραγγέλνεις το τσίπουρό σου και το κατάστημα σου φέρνει το μεζέ, που ανάλογα με το πόσο πίνεις γίνεται όλο και πιο εκλεκτός.

Αυτήν την κουλτούρα του παρεΐστικου σιγοπίνειν καλλιεργεί και το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» της Αντιγόνης Χατζηπέτρου και του Κωστή Δημητριάδη, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα του Ελύτη. Στο δικό τους όμορφο τσιπουράδικο παραγγέλνεις το ποτό σου από μια ψαγμένη λίστα ούζων και τσίπουρων, μαζί με καλοδια­λεγμένα κρασιά και μπίρες, και στη συνέχεια μία ή δύο γύρες (τρία πιάτα) μεζέδων, που κοστίζει καθεμία € 4,50/άτομο.

Βλέπω γύρω μου αντροπαρέες, που τους ταιριάζει πολύ το στιλ του τσιπουράδικου, όπως και αρκετά ζευγάρια, τα οποία απολαμβάνουν την τελετουργία. Από το βάθος ακούγονται σχεδόν μουρμουριστά ρεμπέτικα. Ο σεφ Γιάννης Γεωργιάδης ετοιμάζει διάφορες νοστιμιές. Πρώτες φτάνουν στο τραπέζι ωραίες, πικάντικες σαρδέλες, πρωτότυπα σερβιρισμένες με ερεθιστικό τουρσί κουνουπίδι και λάχανο, αέρινα τηγανισμένη αθερίνα με βελούδινο ταραμά και πικάντικη τυροκαυτερή, που σηκώνει ποτό.

Σε άλλες γύρες βρίσκεις ψητό λαβράκι με παντζάρια (πουρές, κομμάτια και φύλλα), θράψαλο με γραμμένη γεύση, σε γλυκόξινη σάλτσα, που ακουμπάει πάνω σε απαλή φάβα, ζουμερό ψητό θράψαλο με ντομάτα και μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σπάνιες ιωδιούχες φούσκες, γλυκύτατο αχινό. Όσο για το φινάλε, το κέρασμα είναι ωραίος, στακάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχετε υπόψη, τέλος, ότι πολύ σύντομα, εκτός από το καταπράσινο προάστιο της Άνοιξης, το «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» θα το επισκεπτόμαστε και σε μια πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Μία γύρα...

...γαρίδες γιουβέτσι

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 2

Το στακάτο κριθαράκι μαγειρεύεται σαν κριθαρότο μαζί με τις γαρίδες και νοτίζεται από τη νοστιμιά τους. Τρως και ξανατρώς, επειδή η γεύση τους σε παρασύρει στην επανάληψη.

...στρειδόχτενα

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 3

Τα δυσεύρετα όστρακα συχνάζουν στο «Άνοιξη Παρά Τέταρτο» και το εσωτερικό τους μοιάζει αλειμμένο με ασήμι! Τα λένε αλλιώς και τηγανάκια, με τη γεύση και την υφή τους να θυμίζει κάτι μεταξύ στρειδιού και χτενιού.

...σκουμπρί

Η Άνοιξη στο ρυθμό των βολιώτικων τσιπουράδικων - εικόνα 4

Είναι η προσωποποίηση της λιτότητας αυτές οι φέτες χυμώδους καπνιστού σκουμπριού – σίγουρα ενός από τους καλύτερους μεζέδες για τσίπουρο. Εκφραστική, καθαρή γεύση, που της πάει πολύ η σπιρτάδα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Άνοιξη παρά Τέταρτο

Αθηνών-Χαλκίδος 17, Άνοιξη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.