Το « La Maison du Grec» φέρνει ποπ άρωμα εποχής στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Σαν επιχρωματισμένη παλιά καρτ-ποστάλ, αυτό το νεο-ποπ ελληνικό μπιστρό γράφει στη δημοφιλή πιάτσα και έχει δυνατό ξυλόφουρνο.

Το « La Maison du Grec» φέρνει ποπ άρωμα εποχής στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

«Έρρωσθε» (κάτι σαν το σύγχρονο «να ‘στε καλά») γράφουν τα σουπλά του «La Maison du Grec», «και ευδαιμονείτε» συμπληρώνω όπως το συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες, σ' αυτό το πολύ ατμοσφαιρικό νεοελληνικό μπιστρό που έχει άρωμα παλιάς ελληνικής δαντέλας. Εμφανίσθηκε σαν διάττοντας το 2015 στην Κηφισιά και κατόπιν το καλοδουλεμένο ντεκόρ του αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη μπήκε σε χειμερία νάρκη μέχρι να βρεθεί ο χώρος στην πλατεία Αγ. Ειρήνης και να αναστηθεί αυτό το μπιζουδάκι που κάνει ποπ, εμβληματικά στοιχεία της αρχοντικής Ελλάδας.

Τη σύγχρονη απόδοση του ελληνισμού ήθελε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Κωνσταντίνος Ντουμής, και ο Κοσμίδης σχεδίασε tailor made μωσαϊκά πλακάκια, ένα τεράστιο ξύλινο ακροκέραμο, διάλεξε ξύλινο τραπέζι με πόδια λιονταριού άλλα και αντίκες, παλιομοδίτικους πολυελαίους, βιεννέζικες καρέκλες με βελούδο στο κάθισμα που μερικές μάλιστα βάφτηκαν κίτρινες και μπλε, ενώ σομόν είναι τα στουλ στο μπαρ, πάνω σε χρυσαφί βάσεις από παλιά μαρμάρινα τραπέζια. Στοιχεία των αρχοντικών σπιτιών πριν τον θρίαμβο της πολυκατοικίας, και ατμόσφαιρα που θυμίζει comme il faut παλιό ζαχαροπλαστείο.

Το « La Maison du Grec» φέρνει ποπ άρωμα εποχής στην πλατεία Αγίας Ειρήνης - εικόνα 1

Η κουζίνα τώρα παίζει σε comfort, easy εκδοχές με αρκετό ελληνικό και μεσογειακό χρώμα, για να μοιραστεί η παρέα και να τσιμπολογήσει. Από νόστιμες μπρουσκέτες με ψητές γαρίδες, ταραμά, παντζάρι και λάδι τρούφας και πλούσια σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, παστράμι, κατίκι Δομοκού, κρίθινους ντάκους, και γλυκούς τόνους από μύρτιλα, γκότζι μπέρι, μέχρι καλούδια του ξυλόφουρνου. Από κει βγαίνουν τραγανιστά πεϊνιρλί (προκλητικό αυτό με κιμά, φρέσκο βούτυρο, κασέρι Ελασσόνας, και αυγό μάτι) και πίτσες με γευστικότατη ζύμη σαν χωριάτικο ψωμί (ωραία στολισμένη η ομώνυμη με προσούτο Ευρυτανίας, μανιτάρια, ντοματίνια, ρόκα, λάδι τρούφας και Σαν Μιχάλη, και γλυκιά η άλλη με καραμελωμένα κρεμμύδια – κοτόπουλο καπνιστή μελιτζάνα που θέλει αναθεώρηση για να βρει ισορροπία).

Αστέρια είναι τα φαγητά που μαγειρεύονται στο φούρνο σαν το βελούδινο και μπαχαράτο παστίτσιο, ή την τραγανή και μελωμένη παντσέτα. Στις ωραίες προτάσεις καταγράφω το burger με μπόλια και παστράμι και τον γευστικότατο τόνο με κρούστα πιπεριών, φάβα, φασολάκια και σουσάμι. Από τα γλυκά ξεχώρισα το γαλακτομπούρεκο με τη βελούδινη κρέμα και τα σούπερ τραγανά φύλλα, και τη τάρτα με πληθωρική κρέμα σοκολάτας υγείας που πρέπει να γίνει πιο τραγανή η ζύμη της.

Μηνάς Κοσμίδης: αρχοντιά προ πολυκατοικίας

Το « La Maison du Grec» φέρνει ποπ άρωμα εποχής στην πλατεία Αγίας Ειρήνης - εικόνα 2

«Θέλαμε να δώσουμε την αύρα μια εποχής με τον τρόπο που επιχρωμάτιζαν παλιά τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στις παλιές καρτ-ποστάλ.»

➢ Τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά (πλακάκια) τα είχαμε χορέψει! Pattern σαν κι αυτό που σχεδιάσαμε, χρησιμοποιούσαν περισσότερο στις σιδεριές. Το πράσινο και γαλάζιο χρώμα παραπέμπουν στη θάλασσα και στην ελιά. ➢ Η ανάγλυφη ταπετσαρία στα ταβάνια, ήταν ξενόφερτο στοιχείο και ταυτοχρόνως σύμβολο ευμάρειας στα παλιά αστικά σπίτια. Είναι σταμπωτή και βάφεται σε διάφορα χρώματα. ➢ Σ’ όλα τα νεοκλασικά από τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιούσαν το ακροκέραμο στις απολήξεις των κεραμοσκεπών, παίρνοντας από τις στέγες των αρχαίων ναών. Το υπερμεγενθύναμε και γίνεται pop. ➢ Η γυάλινη μπάλα είναι κλασικό φωτιστικό στοιχείο που το συναντάμε στα παλιά καφενεία όπως το «Νέον» στην Ομόνοια. Το κρεμάσαμε από ένα στήριγμα που τη γωνία του την έχουμε πάρει από το πέταλο του λουλουδιού στο πλακάκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".