Nobu Matsuhisa: «Το τέλειο σούσι είναι σαν ν’ αγγίζεις χέρι μωρού!»

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος τρώει από τα χέρια του μετρ στο «Matsuhisa Athens» και του ζητάει τον ορισμό του τέλειου σούσι.

Nobu Matsuhisa: «Το τέλειο σούσι είναι σαν ν’ αγγίζεις χέρι μωρού!»

Είναι προνόμιο να τρως nigiri φτιαγμένο από τα χέρια ενός μετρ του είδους όπως ο Nobu Matsuhisa, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για το καθιερωμένο του καλοκαιρινό ραντεβού στο φεστιβάλ που έγινε στις 4 και 5 Ιουνίου, στο ανακαινισμένο εστιατόριό του στη Βουλιαγμένη. Άλλωστε αυτό είναι φαγητό της καρδιάς πλασμένο με τα δάχτυλα, όπως λέει ο ίδιος. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν πώς ορίζει αυτός το τέλειο σούσι, τώρα που το είδος γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

«Σούσι σημαίνει πολύ απλά ψάρι και ρύζι, αλλά το εξαιρετικό γιαπωνέζικο σούσι κρύβει πολλές, ιδιαιτέρως σημαντικές λεπτομέρειες», μου απαντάει. «Δεν χειριζόμαστε όλα τα ψάρια με τον ίδιο τρόπο. Ο τόνος, λόγου χάρη, δεν πρέπει να τρώγεται αμέσως αλλά να μένει τουλάχιστον μία εβδομάδα, διότι σαν το μοσχάρι είναι σκληρός και άνοστος όταν είναι φρέσκος. Σιτεμένος, λιώνει στο στόμα και αναπτύσσει umami νοστιμιά. Αντιθέτως η γαρίδα, το καλαμάρι και τα μικρά ψάρια (σαρδέλες, αντζούγες) πρέπει να τρώγονται ολόφρεσκα. Σε μεγαλύτερα ψάρια όπως το λαβράκι και η τσιπούρα πρέπει να δώσουμε ένα περιθώριο δύο ημερών προτού τα φάμε, αλλιώς θα είναι σαν λάστιχο. Το ρύζι του σούσι τώρα πρέπει να μην είναι ούτε υπερβολικά κολλώδες, αλλά ούτε και σκληρό, αγγίζοντάς το να το νιώθεις σαν χέρι μωρού.

Nobu Matsuhisa: «Το τέλειο σούσι είναι σαν ν’ αγγίζεις χέρι μωρού!» - εικόνα 1

Προσωπικά για το dressing προτιμώ το παλαιωμένο ρυζόξιδο. Το ουασάμπι, πάλι, καλύτερα να είναι φρέσκο. Ανάλογα με το ψάρι βάζουμε διαφορετική ποσότητα: στον τόνο που είναι πιο λιπαρός θέλουμε περισσότερο, στα λευκά ψάρια και τις γαρίδες λιγότερο. Το σούσι το φτιάχνουμε και το τρώμε με τα δάχτυλα, είναι πολύ ευαίσθητο έδεσμα, εκφράζει την καρδιά του σεφ. Όταν το βάζουν μπροστά σου στο μπαρ, θα το δεις να κάθεται ένα-δυο χιλιοστά, διότι έχει αέρα που φεύγει, αλλιώς δεν θα χωρίζονταν όμορφα οι κόκκοι του στο στόμα. Αυτό είναι το τέλειο γιαπωνέζικο σούσι».

Πέρα από το γιαπωνέζικο πρότυπο είδαμε να δημιουργείται με προπύργιο την Καλιφόρνια μια νέα γενιά fancy sushi, οπότε ζήτησα τη γνώμη του γι’ αυτά καθώς και για το αν βλέπει το σούσι να εξελίσσεται με άλλον τρόπο στο μέλλον. «Άρχισα να διδάσκομαι το σούσι στα 18 μου και τώρα είμαι 69. Το σούσι αρέσει πολύ στους νέους, έγινε της μόδας και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στα fancy sushi βάζουν υλικά όπως cream cheese και μαγιονέζα και μπλέκουν τα πράγματα. Είναι πολύ trendy, αλλά δεν νομίζω ότι θα τα ξανάτρωγα την επόμενη μέρα. ΟΚ, ας υπάρχουν, σιγά σιγά όμως ο κόσμος θα καταλάβει πιο καλά το σούσι και το κλασικό γιαπωνέζικο στιλ θα κερδίσει περισσότερους οπαδούς. Είναι το καλύτερο στον κόσμο!»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.