«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»: Nοστιμιές από την Πιερία στο Symposio at Ark

O ταλαντούχος σεφ Ανδρέας Γάβρης φυλάει γαστρονομικές Θερμοπύλες στο Λιτόχωρο. Παρουσιάζει ένα μενού που αποδίδει τιμή στην παράδοση στο δέκατο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», στις 17/5.

«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»: Nοστιμιές από την Πιερία στο Symposio at Ark

O ταλαντούχος σεφ Ανδρέας Γάβρης φυλάει γαστρονομικές Θερμοπύλες στο Λιτόχωρο με το βραβευμένο του εστιατόριο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω». Παρουσιάζει ένα μενού που αποδίδει τιμή στην παράδοση στο δέκατο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», στις 17/5.

«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»: Nοστιμιές από την Πιερία στο Symposio at Ark - εικόνα 1

Ανήσυχος ερευνητής του καινούργιου, αφοσιωμένος στη μαγεία των εμβληματικών ελληνικών προϊόντων και λάτρης της παραδοσιακής μας κουζίνας, κατόρθωσε να κάνει το εστιατόριό του γαστρονομικό προορισμό από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το μακρινό 2003. Η βαθιά νοστιμιά και η πολυεπίπεδη δομή του μενού αντανακλούν την ερευνητική και παθιασμένη προσωπικότητα του αυτοδίδακτου Ανδρέα Γάβρη. Όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος, από πολύ μικρός έμπαινε στην κουζίνα της μάμας του και παρακολουθούσε τι έβαζε στα ταψιά και στις κατσαρόλες και αποθήκευε στη μνήμη του τα φαγητά! Είχε τη μητρική ενθάρρυνση να ακολουθήσει το επάγγελμα του μάγειρα; Μα όχι! Ακριβώς το αντίθετο. Η μητέρα του πίστευε πως η μαγειρική ήταν γυναικεία δουλειά, αταίριαστη για έναν άντρα...

«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»: Nοστιμιές από την Πιερία στο Symposio at Ark - εικόνα 2

Όμως ο Ανδρέας είχε τη μαγειρική στο αίμα του. Μεγαλώνοντας, άρχισε να πειραματίζεται, να τραπεζώνει φίλους και συγγενείς και, παρότι δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυα­λό να κάνει την αγάπη του επάγγελ­μα, η ζωή αποφάσισε αλλιώς και γύρω στα 35 του βρέθηκε μαθητευόμενος στις ξενοδοχειακές κουζίνες και μετά σε ταβέρνες κι εστιατόρια.

«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»: Nοστιμιές από την Πιερία στο Symposio at Ark - εικόνα 3

Αυτό ήταν. Στήνοντας το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» στον τόπο καταγωγής του, το Λιτόχωρο, έδειξε από την πρώτη στιγμή πως το φαγητό και το κρασί είναι γι’ αυτόν σπουδαία υπόθεση: στην κάβα του «αναπαύονται» γύρω στις 500 επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Η βαθιά αγάπη και γνώση για την τοπική κουζίνα και η δεξιότητά του στην ενσωμάτωση των εμβληματικών ελληνικών προϊόντων στη μαγειρική του έχουν δώσει πιάτα δια­χρονικά γοητευτικά, με οπαδούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το μπουρανί φτιαγμένο με την τεχνική του ριζότο, μανιτάρια, τσουκνίδα, γραβιέρα Κρήτης και τρούφα. Για τον σεφ Ανδρέα Γάβρη ελληνικό φαγητό είναι αυτό που μάθαμε από τη μάνα μας, από το σπίτι μας, από την ιδιαίτερη πατρίδα μας... Αυτό που κουβαλάμε μέσα μας από τα παιδικά μας χρόνια. Ένα τέτοιο φαγητό, γεμάτο συναίσθημα και μνήμες, θα απολαύσουμε στο ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει για το Symposio at Ark. Όπως πάντα, το ταλέντο και η πληθωρική γαστρονομική προσωπικότητα του σεφ θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη του executive chef του «Ark» Γιάννη Μπαξεβάνη και της μπριγάδας του.

Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr.

Χορηγοί του Symposio at Ark ­είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ-Γιάννη.

Δείτε το μενού

Symposio at Ark |«Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω» στις 17/5

To καλωσόρισμα του σεφ
Φασολάδα βελουτέ, γαύρος μαρινάτος με δυόσμο, πολίτικη σαλάτα, αφρός γαύρου

Ορεκτικό
Φακές με καβουρμά Θράκης και πιπεριά Φλωρίνης, σορμπέ πορτοκάλι, λάδι μαϊντανού

Κυρίως
Γίδα βραστή με καρότο και μπούκοβο και τραχανάς σε ζωμό γίδας, βούτυρο αρωματισμένο με πάπρικα, δαντέλα γραβιέρας

Επιδόρπιο
Φρούτα ζεστά σε σιρόπι Μαυροδάφνης με μπαχαρικά

€ 38/άτομο

Περισσότερες πληροφορίες

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο γευστικός χάρτης της Λεμεσού ξαναγράφεται

Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, άκρως πολυτελή ξενοδοχεία δίνουν μεγάλη σημασία στη γαστρονομική τους πρόταση και διεθνώς γνωστά εστιατορικά brands αναζητούν στέγη κάτω από τον –κάτι παραπάνω από καυτό– ήλιο της Λεμεσού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
13/08/2022

Noble

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.