Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη

Ζωντανό εθνικό κεφάλαιο, φορτισμένο με τη ζεστασιά της οικειότητας και της παιδικής μας ­μνήμης, η ελληνική κουζίνα έχει ανεβεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια –της άξιζε– τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία. Κι επειδή το καλοκαίρι τής πάει πολύ, πάρτε ιδέες για να την απολαύσετε στις σελίδες που ακολουθούν.

Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη

Ζωντανό εθνικό κεφάλαιο, φορτισμένο με τη ζεστασιά της οικειότητας και της παιδικής μας ­μνήμης, η ελληνική κουζίνα έχει ανεβεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια –της άξιζε– τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία. Είναι, άλλωστε, ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς της τουριστικής μας ανάπτυξης και οφείλουμε, πατώντας γερά στην παράδοση, να δουλεύουμε δημιουργικά για το μέλλον της. Κι επειδή το καλοκαίρι τής πάει πολύ, πάρτε ιδέες για να την απολαύσετε στις σελίδες που ακολουθούν.

Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη - εικόνα 1

Hελληνική κουζίνα περνάει μία από τις καλύτερες εποχές της. απλώνεται και ανθεί σε όλα τα είδη εστιατορίων. Στις κλασικές ταβέρνες, οι οποίες υπηρετούν συστηματικά την κουζίνα του ελληνικού τραπεζιού, καθημερινού και κυριακάτικου: ένα κοκκινιστό, ένα αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ένα χοιρινό πρασοσέλινο δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Στις ταβέρνες που βάφονται με εντοπιότητα, θυμίζοντάς μας τις μικρές πατρίδες με κρητικά­ πιλάφια, κασιώτικα ντολμαδάκια ή θρακιώτικους τζιγεροσαρμάδες.

Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη - εικόνα 2

Στις ψαγμένες χασαποταβέρνες και ψαροταβέρνες, στα ανήσυχα μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα που βάζουν στο επίκεντρο ιδιαίτερα θαλασσινά και στεριανά μεζεδάκια. Στις νεο-μπακαλοταβέρνες με τις βιτρίνες και τα ράφια τους φορτωμένα με προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Στα εστιατόρια όπου οι δημιουργικοί σεφ αναμετριούνται με τα όρια της ελληνικής κουζίνας, ανεβάζοντας το γαστρονομικό σασπένς και με νέες τεχνικές στο οπλοστάσιό τους, με μοντέρνες, μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές μάς προκαλούν να δοκιμάσουμε το καινούργιο.

Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη - εικόνα 3

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ­παραπάνω οι πρώτες ύλες που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα και χαρίζουν στο αποτέλεσμα την αυθεντικότητα που απαιτεί η... ελληνικότητα: αλίπαστα, αλλαντικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά έρχονται με τη στάμπα του τόπου τους, με ταυτότητα, κι εκτός του ότι κάνουν δημοφιλή τη φάση «αγοράζω για το σπίτι ή τρώω επιτόπου», δίνουν με άμεσο τρόπο το στίγμα «Ελλάδα».

Ελληνική κουζίνα δυναμικά και στην παράδοση και στην εξέλιξη - εικόνα 4

Η ελληνική κουζίνα λοιπόν τρέχει σε πολύστροφη πίστα: αποκαλύπτει και αξιοποιεί όλο αυτό το διαφορετικών τύπων, πλούσιο νοήματος υλικό της παράδοσης και του μοντερνισμού μέσα από παράλληλες ζυμώσεις κι ερμηνείες. Αυτή η δυναμική εξέλιξης έχει ακόμη πολλά να μας μάθει. Κι εμείς είμαστε εδώ να τα ανακαλύπτουμε, να τα απολαμβάνουμε, να τα χειροκροτούμε και να ζητάμε ακόμη περισσότερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/08/2022

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.

Όλη η Λίνδος σε 5 πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η ατμοσφαιρική πόλη στα νότια του νησιού των Ιπποτών είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός κι αυτά τα πιάτα ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιστορία της.

Το χειροποίητο iced tea "Feeju" φέρνει τη βιωσιμότητα στο ποτήρι σας!

Μια αναζωογονητική δόση δροσιάς και ευεξίας με το πιο χορταστικό παγωμένο τσάι που μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά, χωρίς τύψεις.

''Libertine drinkery'': Στη Νέα Φιλαδέλφεια για cocktails και streetfood

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες επιλογές για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και εξαιρετικό streetfood στη γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας.