Η ρηξικέλευθη πρόταση του οραματιστή Herve This που θα σώσει τον πλανήτη...

Η ριζοσπαστική κουζίνα Note a Note που δοκιμάσαμε και στη σχολή Le Monde, παρουσία του δημιουργού της Herve This, χρησιμοποιεί μόνο θρεπτικές ουσίες, αρώματα και νερό και δίνει τροφή για πειραματισμό και σκέψη!

Η ρηξικέλευθη πρόταση του οραματιστή Herve This που θα σώσει τον πλανήτη...

Ο δημιουργός της μοριακής γαστρονομίας κάνει μια ακόμη πιο ριζοσπαστική πρόταση μαγειρεύοντας μόνο με θρεπτικές ουσίες, αρώματα και νερό! Η κουζίνα Note a Note που δοκιμάσαμε και στη σχολή Le Monde, παρουσία του Herve This, δίνει τροφή για πειραματισμό και σκέψη, φιλοδοξώντας να θρέψει τον πεινασμένο πλανήτη.

Η ρηξικέλευθη πρόταση του οραματιστή Herve This που θα σώσει τον πλανήτη... - εικόνα 1

Όλοι οι foodies έχουν τουλάχιστον ακούσει, αν δεν έχουν γευτεί, κάποιο πιάτο της μοριακής γαστρονομίας. Ε, λοιπόν, ο εφευρέτης αυτού του όρου, ο άνθρωπος που έχει δώσει πάμπολλες επιστημονικές απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε, ο διεθνούς φήμης φυσικοχημικός Hervé This, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde, για να δώσει μια διάλεξη στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με θέμα «Μοριακή γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα Note à Note, το παρελθόν και το μέλλον».

Εκεί παρουσίασε την κουζίνα Note à Note, μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Τον είχα ξαναδεί στην Αθήνα, σε μια ζωντανή περφόρμανς στο Μέγαρο μαζί με τον κολλητό του φίλο τον τριάστερο Γάλλο star chef Pierre Gagnaire κι έναν διάσημο τζαζ πιανίστα να αυτοσχεδιάζουν συνθέτοντας γαστρονομία επί σκηνής. Συναντώντας τον πάλι, διαπίστωσα εκ νέου πόσο φοβερός τύπος είναι, πόσο τρομερό χιούμορ έχει και πόσο παθιασμένος είναι με τις ιδέες του. Ο λόγος του είναι επιστημονικός μεν και γαστρονομικός, αλλά με έντονες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις.

Η ρηξικέλευθη πρόταση του οραματιστή Herve This που θα σώσει τον πλανήτη... - εικόνα 2
O Hervé This παρουσιάζοντας μια εφαρμογή note à note

Τι είναι όμως αυτή η κουζίνα, που εκείνος τη βάφτισε Note à Note εμπνεόμενος από τις αναλογίες της με τη σύνθεση της μουσικής, αλλά θα μπορούσε άνετα να την έχει ονομάσει και συνθετική κουζίνα, καθώς στις συνταγές της καταργούνται όλα τα υλικά που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση και αντικαθίστανται από τα εκχυλίσματα των αρωμάτων τους και τις βασικές θρεπτικές ουσίες από τις οποίες αποτελούνται, όπως οι πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, οι βιταμίνες, σε μορφή πούδρας. Ανακατεύοντάς τις με νερό δημιουργούνται το βασικό σώμα και η υφή της συνταγής, που προηγουμένως έχει αρωματιστεί με φυσικά κυρίως αλλά και συνθετικά εκχυλίσματα αρωμάτων (βανίλια, λεμόνι) κι έχει πάρει γεύση με την umami νοστιμάδα που δίνει το monosodium glutamate.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του μάλιστα έφτιαξε ένα τεχνητό κρέας, αναμειγνύοντας 70% νερό, 20% πρωτεΐνη σε σκόνη και 10% λίπος, προσθέτοντας αλάτι και νοστιμιά αλλά και καρυκεύοντάς το με μερικές σταγόνες από τα αρωματικά εκχυλίσματα που κουβαλάει σαν πολύτιμο θησαυρό στο δερμάτινο βαλιτσάκι του! Μη βιαστείτε να ρίξετε στην πυρά τον This και τις ιδέες του, κατηγορώντας τον για ψεύτικη τροφή, άχρηστη χημεία και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Ο γκουρμέ χημικός έχει ήδη δώσει έμπνευση σε ένα από τα πιο δημιουργικά μυα­λά της παγκόσμιας γαστρονομίας, τον Pierre Gagnaire, τις εξαιρετικές συνταγές κουζίνας Note à Note του οποίου μπορείτε να βρείτε στο site του www.pierregagnaire.com/pierre_gagnaire/travaux/3. Αυτό και μόνο δίνει στον This την έξωθεν γκουρμέ μαρτυρία ότι με την πρότασή του δεν απεργάζεται την καταστροφή της γευστικής απόλαυσης.

Ο σκοπός του είναι ξεκάθαρος αν σκεφτεί κάποιος ότι το 2050 ο πληθυσμός της Γης θα ξεπερνά τα 10 δισ. και είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει ο πόλεμος της πρωτεΐνης, η οποία είναι ήδη σε έλλειψη. Η κουζίνα που προτείνει, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των φυσικών τροφίμων με τις σύνθετες βασικές θρεπτικές ουσίες που τα αποτελούν σε μορφή σκόνης, είναι αλήθεια ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού, ελαχιστοποιώντας επιπλέον την άσκοπη χρήση νερού (το κύριο περιεχόμενο κάθε τροφής) που επιβαρύνει την οικολογική υγεία του πλανήτη και μειώνει τον τελικό όγκο των μετακινήσεων. Η ιδέα είναι ριζοσπαστική και μας ξενίζει, όπως θα ξένιζε έναν Νεάντερταλ ένα πιά­το με ντομάτες γεμιστές. Προτού όμως απορρίψουμε βιαστικά αυτήν τη ρηξικέλευθη πρόταση, καλό είναι να πειραματιστούμε και να τη δοκιμάσουμε, για να δημιουργήσουμε ένα σωστικό μαξιλάρι για τη γαστρονομική μας κουλτούρα. Εκτός κι αν, μέσα στη σοφία του, ο homo sapiens sapiens αναγκαστεί να μετοικήσει σε άλλον πλανήτη, οπότε η κουζίνα Note à Note θα αποτελεί σωτήρια (και γκουρμέ) πρόταση διατροφής...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αναπαύσεως πιο "ζωντανή" από ποτέ

Γίνονται πραγματάκια στο Μετς και η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο δημοφιλέστερο δρόμο της γειτονιάς.

EU Rice: Υπάρχει ελληνικό ρύζι και το θέλουμε (περισσότερο)

Αν και το ελληνικό ρύζι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, όλα δείχνουν πως κανένας δεν γνωρίζει τίποτε για αυτό. Δεν χρειάζεται να το γκουγκλάρετε, έχουμε όλες τις απαντήσεις για τον κρυμμένο μας γαστρονομικό θησαυρό.

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος δεν είναι ο ζαχαροπλάστης που έχεις συνηθίσει

Ο pastry chef πίσω από την επιτυχία του "Ρεσιτάλ" μιλά στο Αθηνόραμα.

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.