Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark

Με γερές δόσεις κρητικής νοστιμιάς σε γκουρμέ εκδοχή από τον βραβευμένο σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη του εστιατορίου “Avli” στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε το Φεστιβάλ “Symposio at Ark”.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark

Με γερές δόσεις κρητικής νοστιμιάς σε γκουρμέ εκδοχή από τον βραβευμένο σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη του εστιατορίου “Avli” στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, το Φεστιβάλ “Symposio at Ark” που οργανώνει το “αθηνόραμα” και το πολυτελές εστιατόριο Ark στη Γλυφάδα.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 1
Υπέροχο το σκηνικό στο Ark

Ο διακριτικός εξωτισμός της διακόσμησης, η βραδινή θαλασσινή θέα στο Σαρωνικό, η ατμοσφαιρική ζωντανή μουστική με πιάνο και φωνή και ο υποβλητικός φωτισμός, έφτιαχναν hi end σκηνικό για τους 100 και πλέον συνδαιτημόνες που απόλαυσαν το εξαιρετικό μενού του έμπειρου σεφ. Σε αντίστιξη με το ρομαντισμό του χώρου, η ανοιχτή κουζίνα με την μπριγκάδα του πρωτοπόρου σεφ του Ark Γιάννη Μπαξεβάνη (με τον απαραίτητο ξυλόφουρνο, σήμα -κατατεθέν του ελληνοκεντρικού σεφ σε πρώτη θέση) έσφυζε από ζωντάνια καθώς ετοιμάζονταν με ακρίβεια και προσήλωση η μια δημιουργία μετά την άλλη.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 2
Ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης επί το έργον

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση η δημοσιογράφος γεύσης του “α” Άρτεμις Τζίτζη, αποκάλυψε πως ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης ξεκίνησε την καριέρα του … με το ζόρι, αφού τον έβαλε στην κουζίνα ο μπαμπάς του, μάγειρας και ο ίδιος, όταν ήταν μόλις 14 ετών, για να μην τριγυρνάει εδώ κι εκεί τα καλοκαίρια. Ο ίδιος σεφ το επιβεβαίωσε παίρνοντας το μικρόφωνο λέγοντας πως αυτό που ξεκίνησε ως αγγαρεία έγινε η μεγάλη αγάπη της ζωής του και τόνισε πως η ελληνική και ιδιαίτερα η κρητική κουζίνα είναι για αυτόν έργο ζωής και εργάζεται ακατάπαυστα με στόχο να τη φέρει στις πρώτες θέσεις της διεθνούς γαστρονομίας.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 3
Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μίλησε για τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και τη σημασία της ανάδειξής της

Στο ίδιο ύφος και ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης είπε ότι η ελληνικότητα και τα ελληνικά προϊόντα είναι ο πλούτος μας και ότι αξίζουν κάθε τιμή και διότι είναι υπέροχα αλλά και διότι αυτά θα μείνουν στη μνήμη των ξένων που θα έλθουν στη χώρα μας.

Το μενού που ετοίμασε ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, έδειξε πιρουνιά την πιρουνιά, τη βαθιά αγάπη και τη γνώση του σεφ γύρω από την κρητική κουζίνα αλλά και την ικανότητα να διατηρεί την ψυχή της ενώ ταυτόχρονα την εισάγει θριαμβευτικά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας -άλλωστε το βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη σύγχρονη κρητική γαστρονομία» δείχνει το πάθος του για την ελληνική κουζίνα.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 4

Η ιεροτελεστία ξεκίνησε με το ορεκτικό “Πέτρες γραβιέρας με ελιά και ραβιόλια ντομάτας” που μας μετέφερε ακαριαία στη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού και συνέχισε με Αβγό ποσέ με εμουλσιόν χόρτων σε μπουγιόν ανθόγαλου, μια συναρπαστική γκουρμέ απόδοση του πιο απλού και συνηθισμένου πιάτου που θα βρεις σε οποιοδήποτε χωριό της Κρήτης. Σε άλλο, πιο ρουστίκ ύφος, τα Ρολά μελιτζάνας με ξηρούς καρπούς, τυλιγμένα σε φύλλο από κανταΐφι, με μαρμελάδα ντομάτας, συνδύασαν με τσαχπινιά συνηθισμένα υλικά σε μια απροσδόκητη σύνθεση.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 5

Στα κυρίως πιάτα, ο Στυλιανουδάκης αφέθηκε (και μας παρέσυρε) στη γοητεία της βαθιάς κρητικής μαγειρικής παράδοσης με ένα θαυμάσιο “Ριζότο με χόντρο (σπασμένο σιτάρι), δημητριακά, κολοκυθάκι, μανιτάρι και θυμάρι” και ένα μελωμένο μυρωδάτο “Φουριάρικο κατσικάκι ελεύθερης βοσκής μαγειρεμένο με μέλι και θυμάρι” (οι Κρητικοί είναι οι μόνοι που αφήνουν τα κατσίκια τους να βόσκουν στα γκρεμνά και μετά ...βγαίνουν στο κυνήγι για να πιάσουν!).

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 6

Φθάνοντας στο επιδόρπιο, κάτω από την ονομασία “Γάστριν”, τον πρόδρομο του μπακλαβά στην αρχαία Ελλάδα, ο σεφ δημιουργεί μια αξέχαστη και κομψότατη πανδαισία υφών και γεύσεων (μαλακό ζελέ παστέλι, παγωτό γάλα, τραγανό μέλι και κονσομέ πετιμέζι).

Μια εμπειρία πολλών γευστικών καρατίων που εκτίμησαν ιδιαίτερα όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στο πανέμορφο εστιατόριο “Avli” της πολύ αγαπητής Κατερίνας Ξεκάλου. Είναι το καλύτερο εστιατόριο του Ρεθύμνου, με μοναδικό πλεονέκτημα να στεγάζεται σε ένα φοβερό ενετικό αρχοντικό του 1530 με καταπράσινο κήπο τοξωτές αψίδες, και καταπράσινη αυλή με πηγάδι…

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark - εικόνα 7

Το Φεστιβάλ “Symposio at Ark” θα συνεχίσει να φέρνει στην Αθήνα τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της περιφέρειας δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από τα μενού τους μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής σκηνής.

Επόμενο event, την Πέμπτη, 1 Μαρτίου. Το εστιατόριο “Elia’s” , το καλύτερο εστιατόριο της Σκιάθου, με τον βραβευμένο σεφ Νικόλα Σταυρακάκη έρχεται στο Ark. Κλείστε τραπέζι εδώ!

Περισσότερες πληροφορίες

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.