Αν όχι δεν πειράζει, αφού το σπέσιαλ άγριο κατσίκι διά χειρός ενός βραβευμένου σεφ, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, θα το δοκιμάσετε στο πρώτο από τα 11 γαστρονομικά events του Symposio at Ark, που οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark» από τις 22/2. Κλείστε θέση!
Η «Avli» στο Ρέθυμνο είναι από τα πιο όμορφα εστιατόρια της Ελλάδας, καθώς στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1530 στην Παλιά Πόλη. Είναι όμως κι ένα από τα πιο σημαντικά γαστρονομικά τοπόσημα της Κρήτης, το οποίο διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Στα χέρια του σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη, μάλιστα, έχει ανεβάσει επίπεδο. Θα το επιβεβαιώσετε την Πέμπτη 22/2, δοκιμάζοντας το μενού που θα ετοιμάσει ο σεφ ως προσκεκλημένος του Symposio at Ark. Εκτός από το φουριάρικο κατσίκι του τίτλου, θα δοκιμάσετε «πέτρες» γραβιέρας με ελιά και ραβιόλια ντομάτας, αβγό ποσέ με εμουλσιόν χόρτων σε μπουγιόν ανθόγαλου και ριζότο με χόντρο, μια κουζίνα δηλαδή, που με βάση την κρητική παράδοση πηγαίνει τη γαστρονομία ένα βήμα παραπέρα.
Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά τα καλοκαίρια του τα περνούσε με τον παππού του στα Χανιά. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, έχοντας περάσει από το «Plaza Athenee» του Alain Ducasse, το «Noma» του Rene Redzepi και το «Quique Dacosta» στο Αλικάντε, αφιερώθηκε στην πατρογονική του κουζίνα. Το βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη σύγχρονη κρητική γαστρονομία» δείχνει το πάθος του για την ελληνική κουζίνα.
Ξεφυλλίζοντάς το, ξεκινάς από παραδοσιακά καλτσούνια ανεβατά και αρνί τσιγαριαστό και φτάνεις, μέσα από τοπία και συναισθήματα, σε αγκιναράτο μπαρμπούνι ή κρόκο αβγού με ζωμό λαχανικών, χυμό από άγρια χόρτα, γαλάκτωμα ελαιόλαδου και φυσαλίδες μυρωδικών.
Ο παθιασμένος αυτός σεφ βρήκε στην «Avli» το πεδίο της εφαρμογής των ονείρων του, ενώ ταυτόχρονα τον βρίσκουμε τα καλοκαίρια στο «Kensho» της Μυκόνου. Και όπως είχε πει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «α»: «Την κρητική κουζίνα πρέπει να τη ζήσεις. Να τη νιώσεις. Πολλοί ξένοι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με τη γεύση του πουρέ αγκινάρας που φτιάχνω. Αγκινάρες έχει και αλλού. Ε, είναι η συγκεκριμένη αγκινάρα που έχει μεγαλώσει στα παράλια της Κρήτης. Είναι και ο τρόπος που τη μαγειρεύουμε».
Δείτε το μενού
Symposio at Ark Avli - Menu, 22 Φερβρουαρίου
To καλωσόρισμα του σεφ
Πέτρες γραβιέρας με ελιά και ραβιόλια ντομάτας
Ορεκτικό
Αβγό ποσέ με εμουλσιόν χόρτων σε μπουγιόν ανθόγαλου ή Ρολά μελιτζάνας με ξηρούς καρπούς, τυλιγμένα σε φύλλο από κανταΐφι, με μαρμελάδα ντομάτας
Κυρίως
Ριζότο με χόντρο (σπασμένο σιτάρι), δημητριακά, κολοκυθάκι, μανιτάρι και θυμάρι ή Φουριάρικο κατσικάκι ελεύθερης βοσκής μαγειρεμένο με μέλι και θυμάρι
Επιδόρπιο
Γάστριν (ζελέ παστέλι, παγωτό γάλα, τραγανό μέλι, κονσομέ πετιμέζι)
Κόστος: € 38/άτομο
Οι κρατήσεις γίνονται online στο www.symposioatark.gr.