Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου»

Μινιμαλιστική μαγειρική προσέγγιση, τηγάνι και σχάρα ­μαστόρικα, σε ένα βραβευμένο εστιατόριο που συνεχίζει απτόητο να κανακεύει τα καλούδια της θάλασσας.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου»

Μινιμαλιστική μαγειρική προσέγγιση, τηγάνι και σχάρα ­μαστόρικα, σε ένα βραβευμένο εστιατόριο που συνεχίζει απτόητο να κανακεύει τα καλούδια της θάλασσας.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 1

«Δεν έχει δύο εβδομάδες που ξεκίνησαν οι γαρίδες της Κοιλάδας και είναι φανταστικές», μου λέει ο Γιώργος Παπαϊωάννου με το που κάθομαι στο τραπέζι. Και του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται οσονούπω, καθώς μπροστά μας προσγειώνεται ένα πιά­το με δύο διαφορετικές γαρίδες και καραβίδες. Η γλύκα της γαρίδας Κοιλάδας είναι συγκλονιστική και νικάει με άνεση στα σημεία τη νόστιμη γάμπαρη και την ωραιότατη καραβίδα. Θα τη δοκιμάσω και περασμένη από τη σχάρα, για να υποκλιθώ μπροστά στην καπνιστή απόχρωση που παίρνουν, επιμένοντας φυσικά να ρουφάω και το απόσταγμα της γεύσης τους από το απίθανο ζουμί που κρύβουν τα κεφάλια τους.

Το δημοφιλές θαλασσινό εστιατόριο στο Μικρολίμανο έχει αλλάξει το look του, που έχει γίνει πλέον πιο αφαιρετικό, με τσιμεντοκονία στους δύο πλαϊνούς τοίχους, ξύλο στο πάτωμα και πολύ όμορφες πολυθρόνες, που το ξανθό τους ξύλο δίνει στο χώρο εξοχική αύρα. Μαζί με το χαμηλό φωτισμό η ατμόσφαιρα ζεσταίνει, ενώ η θέα στα ιστιοπλοϊκά που είναι δεμένα στο μόλο μού θυμίζει ότι εδώ χαίρεσαι ένα από τα πιο γραφικά πόστα της πόλης. Μάλλον το ίδιο πιστεύουν και στην παρέα του Αντώνη Ρέμου απέναντί μας, που κάποιος γιορτάζει τα γενέθλιά του.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 2

Η μαγκιά του «Παπαϊωάννου» βρίσκεται στα εξαιρετικά καλούδια της θάλασσας που προσφέρει και στον άψογο χειρισμό τους. Τρως λ.χ. μεγάλα υδραίικα μπαρμπούνια ψητά και μένεις κάγκελο από τη νοστιμιά τους, με σάρκα ζουμερή και ολοτράγανη πέτσα που συναγωνίζεται του τηγανιού. «Επιμένω να δοκιμάσετε φαγκρόπουλο», μας λέει ο master του μαγαζιού κι έχει δίκιο, καθώς η πέτσα του τραγανίζει υπέροχα και η σάρκα του είναι λουκούμι. Η σουπιά είναι από τα εδέσματα που αξίζουν εδώ. Μας την έφεραν τηγανητή με το μελάνι της και ήταν σαν αμυγδαλάτο θαλασσινό ποπ κορν, αλλά την έχω δοκιμάσει και περασμένη ίσα ίσα από τη σχάρα, με μια φινέτσα γοητευτική, μόλις καρυκευμένη από το umami του μελανιού της.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 3

Η θάλασσα στον «Παπαϊωάννου» έρχεται μαγειρεμένη λιτά και αφαιρετικά, για να χαρείς τη φυσική της γεύση. Υπάρχουν όμως και πιο μαγειρεμένα εδέσματα. Να, όπως αυτά τα στακάτα μάγουλα ροφού σε ένα θεϊκό ζουμάκι με ονειρεμένη, μελωμένη λιπαρότητα. Όσο για τις μακαρονάδες με θαλασσινά, που συνήθως κακοποιούνται, εδώ βρίσκεις παπαρδελάδα νοτισμένη με την κομψή δύναμη μιας μπισκ καραβίδας που της ταιριάζουν τα κομμάτια του μπαρμπουνιού. Τα γλυκά του κουταλιού της μαμάς Παπαϊωάννου κάνουν κράτει στη ζάχαρη και αφήνουν τα αρώματα­ του καρπουζιού, του σταφυλιού και του κυδωνιού να εκφραστούν ελεύθερα.

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρο­λίμανο, 2104225059. Τιμή: € 35-50.

Περισσότερες πληροφορίες

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.