Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού

Στο«Ατραξιόν», το καινούργιο μεζετζίδικο της Δραπετσώνας, που είναι κρεμασμένο πάνω από την Πύλη 1, σε ένα σκηνικό με δική του industrial ομορφιά, μετράς τα πλοία που δένουν και λύνουν κάβους στην Ακτή Βασιλειάδη.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού

Στο καινούργιο μεζετζίδικο της Δραπετσώνας, που είναι κρεμασμένο πάνω από την Πύλη 1, σε ένα σκηνικό με δική του industrial ομορφιά, μετράς τα πλοία που δένουν και λύνουν κάβους στην Ακτή Βασιλειάδη.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 1

Είχε ακόμη ζέστες όταν καθίσαμε δίπλα στα κάγκελα –πρώτο τραπέζι λιμάνι– του μπαλκονιού της «Ατραξιόν», από όπου χαζεύεις το πηγαινέλα των αυτοκινήτων και των πλοίων, αποθήκες, παράλια κτίρια και φώτα που καθρεφτίζονται στο νερό. Το όνομα επιλέχτηκε λόγω του σημείου, σε μια συνοικία της Δραπετσώνας που βαφτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα «Γαλλικά» (εκεί έμεναν Γάλλοι λιμενολόγοι και τεχνικοί), κομμάτι και αυτό μιας λαϊκής περιοχής με στόρι­ σπαρμένο με προσφυγικές παράγκες, ρεμπέτικα κι εργατικές κατοικίες. Είναι ωραίο απάγκιο. Εχει και μια λουλουδιασμένη πρασιά με τραπέζια και γαλάζιες, ζαχαρί και ροζ καρέκλες που γεμίζουν ήδη παρέες. Ένα μεζεδοπωλείο στην άκρη του βιομηχανικού σύμπαντος...

Ο κατάλογος της «Ατραξιόν», που συγγενεύει με τον διαφορετικής λογικής πειραιώτικο «Δυόσμο» (για αυτό και μοιράζονται τα ίδια σουπλά), δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά βάζει ωραίες, καλοβαλμένες μεζεδο-ιδέες κάτω από την ίδια στέγη. η τελευταία στην προκειμένη είναι ξύλινη, αν και δεν μπορώ να πω παραπάνω για τον εσωτερικό χώρο που τον πέτυχα σε φάση ρεκτιφιέ. Για αρχή πήραμε χαϊνταρί, ένα «τζατζίκι» με γιαούρτι, καρότο που το έχουν σοτάρει προηγουμένως σε βούτυρο και μυρωδικά και κασέρι Μυτιλήνης σαγανάκι, που έρχεται τσιτσιριστό με χειροποίητο πιπερόμελο και μαυροσούσαμο και είναι νοστιμότατο.

Το καυτερό, έντονο σε γεύση συκώτι με μοσχαρίσια γλώσσα σε σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, που το λένε κουτσμάτς (συνταγή από την Αμπχαζία), είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που πιθανόν να μην ταιριάζει σε όλους, αλλά για τους λάτρεις του είδους είναι... εύρημα, ενώ ωραία είναι και τα τηγανητά καβουράκια με μαλακό κέλυφος, αγκαζέ με μαγιονέζα με αγγουράκι τουρσί.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 2

Πράσινη φάβα
Στην αρχή, όταν την είδα να προσγειώνεται στο τραπέζι, νόμιζα λόγω χρώματος ότι είναι κουκόφαβα. Αλλά είναι φάβα Φενεού, με βαθιά γεύση, και αν πρασινίζει είναι γιατί έχει και λίγο αρακά, ο οποίος της προσθέτει μια ελαφριά φυτική απόχρωση.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 3

Κοντοσούβλι καλαμάρι
Από τη θαλασσινή πλευρά του καταλόγου, απλό, έξυπνο, ωραίο στο μάτι: καλαμαράκια που ψήνονται περασμένα εναλλάξ σε μεταλλική σουβλίτσα με κομμάτια ντομάτας και πράσινης πιπεριάς και ακριβώς δίπλα τους μια πίτα με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι.

Τσίπουρα και μεζέδες στο τέρμα του λιμανιού - εικόνα 4

Σουβλάκι στεριανό
Ίδιας λογικής, αλλά κερδίζει σε νοστιμιά. Γενναιόδωρα κομμάτια πανσέτας, σουβλιστά και αυτά, και μια ελαφρώς πικάντικη σαλτσούλα ντομάτας. Νόστιμο, χορταστικό, με τρυφερή αίσθηση λιπαρότητας, είναι ό,τι πρέπει για την μπίρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ατραξιόν

Αγ. Παντελεήμονος 2 & Ν. Καζαντζάκη, Δραπετσώνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.