H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 1

Η sushi mania που χρωματίζει την αθηναϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει πλέον μια νέα φρέσκια πρόταση που προσωπικά πιστεύω ότι έχει πολύ δυναμική προοπτική. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο «Poké Hawaiian Sushi» που άνοιξε πρόσφατα στην ολοζώντανη οδό Πετράκη ανάμεσα σε Σύνταγμα και Μητρόπολη. Το εγχείρημα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο φετινό Athens Street Food Festival και βγάζει στο δρόμο τα πέντε μόλις τραπεζάκια του με στουλ και καρέκλες.

Τι είναι το poké; Η χαβανέζικη βερσιόν του sushi (κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια») που σχηματίζεται πιο ελεύθερα, αφού το ρύζι μπαίνει σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα άλλα φαντεζί αξεσουάρ. Την ιδέα την είχε ο σεφ Γιάννης Κανδυλίδης, επηρεασμένος από ένα βίντεο του πρώην σεφ και νυν ράπερ Action Bronson για τη χαβανέζικη σπεσιαλιτέ, και όταν βρήκε το μαγαζί στην Πετράκη αποφάσισε μαζί με τους κολλητούς του Γιάννη Μπινιάρη και Κωνσταντίνο Γιαννούτα ν’ ανοίξουν το δικό τους στέκι. Η συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ μπλέκει την τοπική παράδοση με τη γιαπωνέζικη γαστρονομική κουλτούρα σ’ έναν ιντριγκαδόρικο East meets West συνδυασμό. Εμφανίστηκε στη Χαβάη τη δεκαετία του 1970, τότε που άρχισε να λάμπει το fusion, και από το 2012 και μετά κάνει θραύση στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα εστιατόρια που σερβίρουν poké έχουν πρακτικά διπλασιαστεί.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 2

Ο Κανδυλίδης, σεφ με προϋπηρεσία στο «Βαρούλκο» και το «48 Urban Garden» και stage στο «Dinner» του Heston Blumenthal, μου διευκρινίζει ότι «σολομός και γαρίδες υπάρχουν πάντα στο μενού, αλλά ψάχνουμε και ωραία ελληνικά ψάρια, που αυτή την περίοδο είναι ο τόνος λαλούγκα». Τις τέσσερις προτάσεις του μενού που δοκίμασα (από € 4 έως 9) τις χώρισα σε δύο κατηγορίες. Στις πρώτες η βασική σάλτσα που μπαίνει στο ρύζι και το ψάρι φτιάχνεται με σόγια σος και σησαμέλαιο, οπότε ελευθεριάζοντας θα έλεγα ότι μοιάζουν με κόκκινο κρασί (αν τις συγκρίνεις μ’ ένα σεβίτσε που είναι λευκός οίνος). Το «Waimea» με τόνο, αβοκάντο, κόκκινο τσίλι και κορίανδρο δίνει έναν μεστό γλυκοπικάντικο συνδυασμό. Δοκίμασα και αρκετά «λευκά κρασιά» σε σαφώς πιο funky συνδυασμούς. Περισσότερο απ’ όλες τις προτάσεις μου άρεσε η «Pe’ Ahi» με σολομό, edamame, πορτοκάλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα εσπεριδοειδών για την acid αρμονία της και η «Honolua» με γαρίδες, ανανά, δυόσμο και wasabi mayo να δίνει καυτερό τόνο. Η «Hanabei» με γαρίδα, μάνγκο, κάσιους και κορίανδρο έχει μια σάλτσα καρύδα-κάρι που πρέπει όμως να ανεβάσει τα κυβικά της. Υπάρχει, τέλος, και μία vegetarian πρόταση για όσους επιμένουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Poke Hawaiian Sushi

Πετράκη 7, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.