Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο!

Περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν στην εκδήλωση «Η Ελλάδα στο πιάτο!» που γέμισε την Ευρωβουλή με ελληνικές γεύσεις και αρώματα, μετατρέποντας τη γαστρονομία σε άξιο πρεσβευτή της χώρας.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο!

Περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν στην εκδήλωση «Η Ελλάδα στο πιάτο!» που γέμισε την Ευρωβουλή με ελληνικές γεύσεις και αρώματα, μετατρέποντας τη γαστρονομία σε άξιο πρεσβευτή της χώρας.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 1
Οι τέσσερις σεφ της εκδήλωσης Μάνος Μακρυγιαννάκης, Αντιγόνη Παπαβασιλείου (Philema), Μιχάλης Χάσικος (Upano, Ρέθυμνο), Γρηγόρης Χέλμης (ΜεΖεν, Βόλος-Λάρισα), μαζί με την food blogger Βίκυ Κουμάντου και το τιμ του εστιατόριο Philema που ετοίμασαν το μενού της εκδήλωσης «Η Ελλάδα στο πιάτο!»

«We are the victims of stereotypes» («Είμαστε τα θύματα των στερεοτύπων»)… Με αυτήν την φράση ξεκίνησε το καλωσόρισμα του ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης «Η Ελλάδα στο πιάτο!» Στέλιος Κούλογλου σε μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου γεμάτη με ελληνικούς μεζέδες. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε -πέρα από την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου στην ελληνική γαστρονομία- και μια γενικότερη κουβέντα πάνω στις ταμπέλες και ποιους αυτές εξυπηρετούν.

Κατά την προσωπική μου άποψη σίγουρα όχι την δημιουργική επικοινωνία. Πάρτε για παράδειγμα μια κουβέντα σε ένα φιλικό σπίτι και πόσο γρήγορα αυτή θα καταλήξει στις συνήθεις στερεοτυπικές ευκολίες, μπλοκάροντας κάθε ουσιαστική κουβέντα. Δείτε το τώρα αυτό σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό βλέμμα… Τα δίπολα «νότιος τεμπέλης/ βόρειος εργατικός», όπως και το «νότιος παρίας/ βόρειος κυνικός δανειστής», δεν βοηθούν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία επτά χρόνια. Το σημερινό οικονομικο-πολιτικό σκηνικό είναι περίπλοκο και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφορισμούς, αλλά αντίθετα με βαθιές και ειλικρινείς αναλύσεις.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 2
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου καλωσορίζει το κοινό στην εκδήλωση

Γι’ αυτό και ο Στέλιος Κούλογλου θέλησε να κάνει ένα event που θα μας ξεκολλούσε από τις «ρηχές γενικεύσεις», αφήνοντας το λόγο στις «δυνάμεις της δημιουργίας», όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την γαστρονομική αρχή... Ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης ζει και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες, αποκτώντας πρόσφατα το δικό του ελληνικό εστιατόριο, το ζεστό και φιλόξενο «Philema» στην Chaussee de Waterloo. Ο αεικίνητος Κρητικός εντόπισε από την αρχή της μετακίνησής του στο εξωτερικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας γαστρονομικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Καταρχήν, ότι πρέπει να σπάσει το φοκλόρ στερεότυπο του κακομαγειρεμένου «greek mousaka», αναδεικνύοντας τις τάσεις της νέας γενιάς Ελλήνων σεφ, οι οποίοι έχουν εξελίξει την παραδοσιακή μας κουζίνα προς μια (μετα)μοντέρνα gourmet κατεύθυνση.

Αυτή η φιλοδοξία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι στην υλοποίησή της. Πρώτα και κύρια γιατί όταν το κοινό των Βρυξελλών –και γενικότερα του εξωτερικού- έχει μάθει στο «gemista, ouzo και syrtaki» και δύσκολα μπορεί να στραφεί προς την υψηλή ελληνική γαστρονομία. Το δεύτερο και εξίσου βασικό είναι τα προϊόντα. Η ελληνική κουζίνα έχει την ευχή και την κατάρα να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώτη ύλη. Σε μια προσωπική συζήτηση που είχα με τον Μάνο Μακρυγιαννάκη στο γεύμα που παρατέθηκε τη Δευτέρα 19/6 στο εστιατόριο του δεν μου έκρυψε την απογοήτευσή του για το επίπεδο των βέλγικων προϊόντων… «Γιάγκο πίστεψέ με. Τα λαχανικά δεν μυρίζουν και δεν έχουν γεύση εδώ» μου είπε εκφράζοντας με πηγαίο τρόπο το παράπονό του. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Μακρυγιαννάκης είχε μια «κουζουλή» ιδέα, όπως λένε και στα μέρη του. Να γίνει ένα γαστρονομικό event που από τη μία θα έδινε την εικόνα της πραγματικής ελληνικής κουζίνας στους κατοίκους των Βρυξελλών και από την άλλη να έφερνε σε επαφή τους παραγωγούς της χώρας μας με την καινούργια, ανεξερεύνητη αγορά του Βελγίου.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 3
Η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου που φιλοξένησε την εκδήλωση γέμισε ασφυκτικά. Περισσότερα από 500 άτομα γεύτηκαν τις ελληνικές γαστρονομικές προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Κάπου εκεί μπαίνει στο κάδρο ο δραστήριος Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όραμα του Έλληνα σεφ, διαβλέποντας τις προοπτικές που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα και πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτεί η χώρα μας και ο πολιτισμός μας. Εξάλλου, μόλις πέρσι, είχε διοργανώσει μια αντίστοιχη εκδήλωση με προϊόντα καφενείου στην Ευρωβουλή που άνοιξε τον εξαγωγικό δρόμο σε κάποιες ελληνικές ετικέτες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον άκουσα να λέει «είμαστε ότι τρώμε» σε αυτό το διήμερο (19-20/6) που βρέθηκα στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθήσω από κοντά την γαστρονομική εκδήλωση «Η Ελλάδα στο πιάτο!». Μια γαστρονομική πρόταση αυτογνωσίας με την οποία δύσκολα διαφωνείς... Σίγουρα εάν έχεις κοινωνός ενός παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 4
Η επίσημη αφίσα της εκδήλωσης

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι ακριβώς ήταν αυτή η εκδήλωση που γέμισε με ελληνικές μυρωδιές την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, σπάζοντας τις μύτες των Ευρωπαίων στελεχών –και όχι μόνο. Τέσσερις σεφ εμπνεύστηκαν από τέσσερα ελληνικά προϊόντα για να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες γευστικές τους προτάσεις. Ο Μάνος Μακρυγιαννάκης και η Αντιγόνη Παπαβασιλείου από το «Philema» των Βρυξελλών και δυο αναγνωρισμένοι ντόπιοι σεφ, ο Μιχάλης Χάσικος από το «Upano» του Ρεθύμνου και ο Γρηγόρης Χέλμης από το «ΜεΖεν» που βρίσκεται στη Λάρισα και τον Βόλο έπιασαν στα χέρια τους κοινές ελληνικές πρώτες ύλες και τις απογείωσαν στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του Ευρωκοινοβουλίου. Το επιδέξιο κουαρτέρο των σεφ το απόγευμα της Τρίτης 20/6 μαγείρεψε φάβα, τραχανά, ταραμά και πίτες, για να προσφέρει στους καλεσμένους της «Ελλάδας στο πιάτο!» γεύσεις ξεχωριστές.

Στην εκδήλωση σερβιρίστηκαν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου
με το ετερόκλητο κοινό να αδειάζει εν ριπή οφθαλμού τις πιατέλες. Συνολικά παραπάνω από 500 επισκέπτες δοκίμασε τα γευστικά fingerfoods συνοδεύοντάς τα με ελληνικά κρασιά, τσίπουρο και μπύρες. Το κοινό της «Ελλάδας στο πιάτο!» αποτέλεσαν απλοί καλεσμένοι που άντεξαν τους εξονυχιστικούς ελέγχους εισόδου, υπάλληλοι του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές (εκτός από τον Στέλιο Κούλογλου το παρών έδωσαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιλτιάδης Κύρκος, Γιώργος Κύρτσος), ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, αλλά και Έλληνες δημοσιογράφοι που ταξίδεψαν για την εκδήλωση.

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 5
Στην εκδήλωση σερβιρίστηκαν φάβα με σκουμπρί ημίπαστο, τραχανότο με φέτα, κεφτεδάκια από φάβα με ταραμά και αμπελόφυλλο, ξινόχοντρος τραχανάς με μελιτζάνες, μους ταραμοσαλάτας αρωματισμένης με μαστίχα ή καραμελωμένο φουντούκι, χαβιάρι μαύρου σκόρδου με το ετερόκλητο κοινό να αδειάζει εν ριπή οφθαλμού τις πιατέλες.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, είχαν αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης. Για παράδειγμα ο Στέλιος Κούλογλου επανέλαβε ότι «ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τις ενοχλητικές διαστάσεις που έχει λάβει η ενοχοποίηση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αναδείξουμε τις δυνάμεις της δημιουργίας». Γι’ αυτό και παρουσιάζει επίσης στις Βρυξέλλες στις 27 και 28 Ιουνίου, τις «βραδιές Ντάισεμπλουμ» σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την κουζίνα του Νότου. Όπως ξεκαθάρισε ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup θα είναι καλεσμένος, αν και πολύ δύσκολα θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του…

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Benelux, Ελένη Σκαρβέλη, τόνισε ότι «ο τουρισμός περνάει από το στομάχι, αφού σύμφωνα με έρευνες ο 3ος σημαντικότερος λόγος για να επισκεφτεί ένας Βέλγος την Ελλάδα είναι η κουζίνα μας», ενώ ο σεφ Μάρκος Μακρυγιαννάκης έβαλε τον πήχη ακόμη ψηλότερα: «Βοηθήστε όλοι για να γεμίσουμε την κεντρική πλατεία έξω από το Ευρωκοινοβούλιο του χρόνου». Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία στη χώρα μας κινείται πάντα από την τρέλα μερικών ανθρώπων και παρεών, σαν αυτή που έχει ο Κρητικός σεφ που έχει βαλθεί να γίνει πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας στο Βέλγιο. Φτάνει, όμως, αυτό;

Ταξιδέψαμε στις Βρυξέλλες για μια εκδήλωση που έβαλε την ελληνική γαστρονομία στο… Ευρωκοινοβούλιο! - εικόνα 6
(από αριστερά) Η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Benelux, Ελένη Σκαρβέλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο interior designer, ξενοδόχος και επιχειρηματίας Γιώργος Πίττας και ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε για την εκδήλωση «Η Ελλάδα στο πιάτο!»

Σίγουρα, τέτοιες εκδηλώσεις σαν το «Η Ελλάδα στο πιάτο!» είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Αλλά εάν δεν ενταχθούν σε ένα γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο, μοιραία θα χαθούν. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε την υπόθεση της γαστρονομικής εξωστρέφειας, αλλά ακόμη περισσότερο της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων, με μια συνέπεια που θα είναι διαρκής και υπερκομματική. Ένα στιβαρό σχέδιο τόσο του ΕΟΤ , όσο και των άλλων ελληνικών οργανισμών, που δεν θα θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και όλα αυτά τα λέμε γιατί και διάθεση υπάρχει αλλά και ιδέες.

Αν μου έμεινε κάτι από αυτό το ταξίδι ήταν οι συζητήσεις που στήθηκαν για δυο συνεχόμενα βράδια, στο «Philema» και στο μπαρ «Kosmos» στην Place Jourdan. Εκεί, χωρίς καμιά επισημότητα και υποχρέωση, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, πίνοντας και τρώγοντας, καθίσαμε όλοι μαζί, δημοσιογράφοι, σεφ, πολιτικοί, επιχειρηματίες και συζητήσαμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά. Απλά και ανθρώπινα. Αυτό είναι το πλεονέκτημά που έχουμε. Διάθεση, ιδέες και όρεξη για την υπέρβαση, έστω και εάν τα εμπόδια μοιάζουν ανυπέρβλητα αυτήν την στιγμή στη χώρα μας. Το συνολικό σχέδιο και η τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων μπορεί να λείπουν, αλλά ας κάνουμε ο καθένας ότι περνάει από το χέρι του. Όπως είπε και ο interior designer, ξενοδόχος και επιχειρηματίας Γιώργος Πίττας στη συνέντευξη τύπου «η τύχη βρίσκεται στα χέρια μας»… Ας το εκμεταλλευτούμε.

Ακολουθεί ένα βίντεο από το event

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι η "πυθαγόρεια διατροφή";

Η νέα έκδοση "Πυθαγόρειος διατροφή: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση", που υπογράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου, γεφυρώνει την αξία της διατροφής που πρότεινε ο Έλληνας φιλόσοφος, με την παγκόσμια σύγχρονη τάση για ποιοτική διατροφή.

09/12/2022

Fine Mess

Μοναδικό στο είδος του smokehouse, που σιγοκαπνίζει και σιγοψήνει κρέατα όπως το συνηθίζουν στον αμερικανικό Νότο.

Το "Da Bruno" δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα ιταλιάνικο σουξέ

Το εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου εξακολουθεί να συναρπάζει τους τιφόζι της γεύσης, με επικεφαλής πια στην κουζίνα του την Κυριακή Φωτοπούλου.

Κανείς δε στρώνει κυριακάτικο τραπέζι όπως το "Mercato" του "Four Seasons"

Στη Βουλιαγμένη, για την πιο πληθωρική γευστική εμπειρία που έλαβε ποτέ χώρα στα αθηναϊκά εστιατορικά δρώμενα.

"The Wine Barrel": Αυτά τα Χριστούγεννα θα γίνει του κουτιού!

Το "The Wine Barrel" δίνει ιδέες για τη wine list και το pairing με τα εδέσματα του Χριστουγεννιάτικου ή του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού ανατρέποντας όλα όσα πίστευες για τα κρασιά που δεν βρίσκονται στη συνηθισμένη γυάλινη συσκευασία.

TGI Fridays™: To πιο fun χριστουγεννάτικο πνεύμα της Αθήνας

Με νέες χριστουγεννιάτικες γεύσεις σε ένα μεθυστικό γιορτινό σκηνικό μας υποδέχεται αυτές τις μέρες το TGI Fridays™, το γευστικό μας στέκι για 25 ολόκληρα χρόνια, που γιορτάζει την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου με Holiday Treats, αλλά και χριστουγεννιάτικα events σε όλα τα καταστήματά του.

Το cool fine dining του Δήμου Σαμουράκη στο "See/ds"

Από τους πιο ταλαντούχους σεφ της γενιάς του, ξεκινάει την προσωπική του πορεία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και πείθει.