«Θέλουμε ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου»

Με αφορμή την νέα σειρά εικαστικών παρεμβάςεων της γκαλερί The Breeder στο εστιατόριο Vezené, ο Άρης Βεζενές μιλά για τη σχέση τέχνης και γαστρονομίας.

«Θέλουμε ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου»

Με αφορμή την νέα σειρά εικαστικών παρεμβάςεων της γκαλερί The Breeder στο εστιατόριο Vezené, ο Άρης Βεζενές μιλά για τη σχέση τέχνης και γαστρονομίας.

«Θέλουμε ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου» - εικόνα 1

Αρχίζοντας με την παρέμβαση του Hope που διαρκεί ως τις 30 Απριλίου, καλλιτέχνες και εικαστικά πρότζεκτ που επιμελείται η γκαλερί The Breeder δημιουργούν site specific έργα και παρεμβάσεις στον χώρο του Vezené, ώστε οι επισκέπτες εκτός από μία γαστρονομική εμπειρία να έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη.

Ο ΗOPE δημιουργεί κολάζ απευθείας στους τοίχους της Αθήνας. Ιερά σύμβολα του χθες και του σήμερα ενώνονται στο έργο του, όπου το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν δημιουργώντας νεά συστήματα ιδανικών. Οι κανόνες της συμμετρίας και της τελειότητας παραβιάζονται για να γεννηθεί μια καινούρια μοναδική ανάγνωση ενός κόσμου που θεωρούμε ήδη καθιερωμένο.

«Θέλουμε ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου» - εικόνα 2

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συνεργασία με την γκαλερί The Breeder;
Τα εστιατόρια πρέπει να είναι υποδοχείς και φορείς της τέχνης και του πολιτισμού. Η ίδια η γαστρονομία είναι από μόνη της μία μορφή έκφρασης της τέχνης. Ένα εστιατόριο στεγάζει πολιτιστικά στοιχεία ιδιαίτερης σημασίας όπως είναι η αρχιτεκτονική, η καλαισθησία, η φιλοξενία, η ανάμειξη φίνων ποτών, η οινοποιία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν μία ατέρμονη πηγή έμπνευσης που είχε ως αποτέλεσμα και την συνεργασία μας με την γκαλερί Breeder με την οποία μας ενώνει κοινό όραμα, φιλοσοφία και δημιουργικότητα.

Θεωρείτε ότι το κοινό του εστιατορίου και δη το διεθνές θα εμπλακεί με το έργο με κάποιο τρόπο;
Το κοινό του Vezené είναι διεθνές. Κάθε επισκέπτης μπαίνοντας στο χώρο μας μπορεί να ταυτιστεί με ποικίλους τρόπους, ένας από αυτούς είναι παρατηρώντας τα έργα του HOPE. Το ίδιο θα συμβεί και με το που θα γευτεί την πρώτη μπουκιά από το πιάτο του. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να διεγείρουμε όλες τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Θέλουμε ο επισκέπτης να προβληματιστεί, να υπάρξει ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου.

«Θέλουμε ένα παιχνίδι διαδραστικότητας που διαπερνά τα όρια ενός συμβατικού εστιατορίου» - εικόνα 3

Εσείς βρίσκετε κάποια σημεία αναφοράς με το έργο του ΗΟΡΕ;
Ο ΗΟΡΕ δημιουργεί κολάζ που συνδυάζουν εικόνες και στοιχεία από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς δομημένα σε τοτεμικές συνθέσεις. Ιερά σύμβολα του χθες και του σήμερα ενώνονται στο έργο του, όπου το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν δημιουργώντας νέα συστήματα ιδανικών. Το Vezené έχει ως κυρίαρχο συστατικό του την πολυπολιτισμικότητα . Αυτό γίνεται ξεκάθαρο με το που πιάσει κανείς στα χέρια του το μενού. Το οποίο είναι άρρητα συνδεδεμένο τόσο με τις λευκαδίτικες καταβολές μου όσο και με την γενέτειρα μου τη Νέα Υόρκη , καθώς επίσης και το Σικάγο όπου έκανα και τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Γυρνώντας λοιπόν στην Ελλάδα και ανοίγοντας το πρώτο μου εστιατόριο στο Μεγανήσι και δημιουργώντας μετέπειτα το Vezené, στην καρδιά της Αθήνας , διαμόρφωσα ένα μενού που συνάδει με ένα state of mind, ότι όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου, διατηρώντας έντονα, σημαντικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Άλλωστε η γεύση δεν έχει όρια και ο κάθε πολιτισμός έχει αφήσει το δικό του γευστικό αποτύπωμα ανά τα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες

Vezene

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
10/08/2022

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.