Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές

Επειδή οι γιορτές είναι συνυφασμένες με το εξαιρετικό, σας προτείνουμε ιδέες που έχουν ραμμένη στην ούγια τους την ιδιότητα του συναρπαστικού, του έξυπνου, του πρωτότυπου, για να μπούμε δυνατά στη νέα χρονιά.

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές

Επειδή οι γιορτές είναι συνυφασμένες με το εξαιρετικό, σας προτείνουμε ιδέες που έχουν ραμμένη στην ούγια τους την ιδιότητα του συναρπαστικού, του έξυπνου, του πρωτότυπου, για να μπούμε δυνατά στη νέα χρονιά.

Σούπερ κρέατα

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 1
Premium κρέατα στο Drakoulis Meat

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή του κρέατος, οπότε σε αυτό το γήπεδο αναζητούμε δυνατές εμπειρίες. Ξεκινάμε παραδοσιακά με τις αλανιάρες γαλοπούλες και τα κοκόρια των Ευβοιότοπων (βιαστείτε, γίνονται ανάρπαστα). Τα πτηνά αλητεύουν έξι μήνες στο πανέμορφο κτήμα, τα δε κοκόρια τρέφονται μόνο με καλαμπόκι και γάλα. Το Drakoulis Meat έχει μεγάλη γκάμα κρεάτων, αλλά το διαμάντι του είναι το αυθεντικό γιαπωνέζικο kobe, που το ενδομυϊκό λίπος του απλώνεται σαν τα νερά του μάρμαρου μέσα στη σάρκα και την κάνει υπέροχη. Προσφάτως μάλιστα άνοιξε και το restauroom του στο μαγαζί της Βούλας. Η Φάρμα Μπράλου είναι σημείο αναφοράς για το ποιοτικό κρέας στην Ελλάδα. Αξίζει να δοκιμάσετε τα κρέατά τους, που σιτεύονται για 30, 60 ή και 90 ημέρες. Μπορείτε να τα πάρετε για το σπίτι, αλλά τα τρώτε και στο εστιατόριο της φάρμας στο Yoleni’s.

Γλυκά με άποψη

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 2
Σκέφτεσαι σοβαρά αν πρέπει να το φας το γιορτινό επιδόρπιο του «Funky Gourmet»!

Σκέφτεσαι σοβαρά αν πρέπει να το φας ή να το κρεμάσεις στο δέντρο το γιορτινό επιδόρπιο του «Funky Gourmet», που μοιάζει με χριστουγεννιάτικη μπάλα! Το κέλυφός του φτιάχνεται από βούτυρο κακάο και λευκή σοκολάτα, στο εσωτερικό του χαίρεσαι ένα συνδυασμό μήλου με κρέμα κάστανο, παγωτό βανίλια και τόνκα, ενώ η μπισκοτένια βάση του είναι από φουντούκι, λευκή σοκολάτα, σταφίδες και διάφορα χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά. Τα γλυκά της «Σπονδής» συγκαταλέγονται πάντα στα καλύτερα της Ελλάδας, πιστεύουμε όμως ότι το Vacherin θα σας συναρπάσει με την ασυνήθιστη εμφάνιση, τη δραματική φινέτσα και τις απρόσμενες γεύσεις του.

Σπάζοντας την αέρινη μαρέγκα, η οποία μιμείται το σχήμα του γαλλικού τυριού που δίνει το όνομά του στο γλυκό, απολαμβάνεις έναν εξαιρετικό συνδυασμό από καραμελωμένα πέκαν, παγωμένη μους βανίλια, μάνγκο και χυμό πασιφλόρας με πιπέρι. Πολύ μας άρεσε και η αποδομημένη μηλόπιτα του Θοδωρή Μωυσίδη στο «Βαρούλκο»: ψευδαίσθηση πράσινου μήλου από κρέμα, σε ένα «τοπίο» με πουρέ μήλου, ζελεδάκια μελιού­, marshmallows πράσινου μήλου, πολύ δροσερό σορμπέ μήλο, τσιπς­ μήλου και εικονική κανέλα-έκπληξη φτιαγμένη από χαρούπι, μια ανοιχτή βεντάλια μήλου δηλαδή, που παίζει με την έννοια του φρούτου, τις γεύσεις και τις υφές του. Από μελομακάρονα προτείνουμε αυτά του εξαιρετικού φούρνου Ble στη Θεσσαλονίκη (έρχονται με κούριερ στην Αθήνα), διότι μας άρεσαν πολύ: σοφιστικέ με αλάτι και λεβάντα ή θυμάρι κι εκρηκτικά με ολόκληρους κόκκους καφέ.

Σπάνια ουίσκι

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 3

Είναι ίσως το πιο δυνατό clan οι whisky lovers και αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους. Το «CV Distiller» κρύβει στο θησαυροφυλάκιό του πολλές μοναδικότητες, όπως η σειρά Bowmore του 1980 του πολύ καλού νησιωτικού malt, την οποία δεν βρίσκεις πλέον ούτε στο ίδιο το αποστακτήριο! Το Bowmore Darkest προκαλεί αρωματικές εκρήξεις με νότες sherry και τύρφης. Το Bowmore Dusk τελειώνει την παλαίωσή του σε βαρέλια του Bordeaux και βγάζει δροσερές βοτανικές νότες ζευγαρωμένες με μαύρα φρούτα. Must πάντως είναι το Bowmore Claret, που παλαιώνει εξολοκλήρου σε βαρέλια του Bordeaux. τo κατακόκκινο χρώμα του συνοδεύεται από συναρπαστικές νότες καραμέλας, μπλεγμένες με αλμύρα και καπνό.

Για όσους θέλουν να κάνουν μια πιο βαθιά βουτιά στον κόσμο του ουίσκι, προτείνουμε το Port Ellen Single Malt. Το συγκεκριμένο αποστακτήριο έχει κλείσει πλέον, άφησε όμως παρακαταθήκη αυτό το εκπληκτικό spirit, που διαφέρει από τα περισσότερα Islay και φλερτάρει με τη φινέτσα και τα λουλούδια. Σπάνια ουίσκι για να αγοράσετε όμως θα βρείτε και στην τεράστια συλλογή της κάβας Kylix. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τριπλής απόσταξης Auchentoshan 25 y.o. 1988 Wine Cask Finish, το 25χρονο Balblair 1990, το Brora 35 y.o. bottled 2014, το σπάνιο Cragganmore 25 y.o. και το ακόμη σπανιότερο Glenfarclas 1966 Fino Casks, για την παλαίωση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν μόλις τρία βαρέλια από Oloroso sherry.

Μεγάλα ασυνήθιστα κρασιά

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 4
«Οργίων» του Ευρυβιάδη Σκλάβου

Πώς θα σας φαινόταν αν η φιάλη σας είχε παλιώσει στο βυθό της θάλασσας; Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος βύθισε τον Θαλασσίτη του σε βάθος 25 μέτρων για πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τώρα κυκλοφορεί η ετικέτα του 2011, που είναι πιο στρογγυλή, πιο φρέσκια και πιο πλούσια από τη στεριανή «αδερφή» της, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ζυμωτού ψωμιού. Ο Οργίων του Ευρυβιάδη Σκλάβου είναι επίσης ένα πολύ ξεχωριστό natural wine από Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας.

Οι δικαιολογημένες νύξεις οξείδωσης έχουν ενσωματωθεί πολύ καλά στα πληθωρικά αρώματα δαμάσκηνου, βανίλιας, σοκολάτας και φρούτων του δάσους. Παρότι από λευκά σταφύλια (Μαλαγουζιά), οι Γλυκές Ευχές Ερατεινές φτιάχνονται με τη διαδικασία της ερυθρής οινοποίησης και μας κάνουν να ξεχνάμε ό,τι ξέραμε γι’ αυτήν την ποικιλία, δείχνοντας μια απρόσμενη πλευρά της. Το κεχριμπαρένιο κρασί ανήκει στα orange wines (παλαιώνει με την παρουσία οξυγόνου) και είναι αρωματικός δυναμίτης με νότες μελιού, λουλουδιών, καραμέλας, καπνού και σανταλόξυλου.

Εξαντρίκ cocktails

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 5
Tο conceptual Asian Martini στο «Oozora» σερβίρεται με ένα σουβλάκι με κοιλιά τόνου

Υπάρχουν μερικά cocktails που σε αιφνιδιάζουν. Τέτοιο είναι το Άρωμα Χίου του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο «El Jiron». Το κοκτέιλ έρχεται σε μια μαύρη πλάκα πάνω σε πλατανόφυλλο μαζί με ένα μπαουλάκι που περιέχει ξύλο μαστίχας κι ένα παραδοσιακό χιώτικο σοκολατάκι. Καθώς ζεσταίνουν το ξύλο με το καμινέτο, η μυρωδιά σε ταξιδεύει. Άλλο ένα conceptual κοκτέιλ είναι το Asian Martini του Σπύρου Κερκύρα στο «Oozora», όπου η προσθήκη σάκε εντείνει νοστιμότατα την περιώνυμη ξηρότητα. Στιλάτο κλου στο σερβίρισμα το σουβλάκι με κοιλιά τόνου, που ταιριάζει άψογα με το ποτό.

Tα πιο ακριβά ρούμι

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 6
Angostura Legacy, το πιο ακριβό ρούμι στον κόσμο

Το Angostura Legacy είναι το πιο ακριβό ρούμι στον κόσμο. Η φιάλη­, την οποία έχει επιμεληθεί ο χρυσοχόος του πρίγκιπα Καρόλου, είναι μια απίθανα κομψή art deco καράφα­. Το νεότερο ρούμι στο blend του είναι 17 ετών και, για να το αφήσετε να σας συναρπάσει, θα πρέπει να πληρώσετε € 2.000 για 50 ml. Το super premium Havana Club Union είναι τo πρώτο ρούμι που προέκυψε από τη συνεργασία του κουβανέζικου αποστακτηρίου με τα πρεστιζάτα πούρα Cohiba μέσω του σομελιέ πούρων maestro Asbel Morales. Το αποτέλεσμα είναι ονειρεμένο.

Τυρομανία

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 7
Τίποτε καλύτερο από ένα φανταστικό δίσκο με «γαλανόλευκα» τυριά με προσωπικότητα

Πριν από δέκα χρόνια, αν ήθελες να χαρείς ένα περιποιημένο πλατό τυριών, δύσκολα έβρισκες ελληνικά τυριά που να μπορούν να σταθούν δίπλα σε ένα καμαμπέρ, ένα μπρι, ένα ροκφόρ ή μια γκοργκοντζόλα. Πλέον όμως μπορείς να προσφέρεις ένα φανταστικό δίσκο γεμάτο «γαλανόλευκα» τυριά με προσωπικότητα. Ένα ξινούτσικο βολάκι Άνδρου μαζί με παλαιωμένο κρητικό ανθότυρο, πικάντικο σκοτύρι Ίου και πιπεράτη λαδογραβιέρα Ζακύνθου ή ακόμη μια γραβιέρα Νάξου πεντάχρονης παλαίωσης προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις και δίνουν αφορμές για ωραία παντρέματα με κρασί. Το «Aleria» έχει μια πολύ δυνατή συλλογή ελληνικών τυριών, ­αλλά αν θέλετε να ψωνίσετε για το σπίτι, θα τα βρείτε στα καλά ντελικατέσεν.

Στη χρονομηχανή του οίνου

Το ορόσημο της αλλαγής του χρόνου μάς ωθεί να διαλέξουμε τα κρασιά που θα πιούμε με μια ιδιαίτερη ματιά. Ιδανική πρόταση οι παλιές χρονιές κάποιων οινοποιείων που εκτός από τη γευστική έχουν και μεγάλη συναισθηματική αξία. Σας δίνουμε μερικές ιδέες από τα κελάρια διακεκριμένων παραγωγών. Ο Μπουτάρης έχει μεγάλη συλλογή από παλιές ετικέτες. Ξεχωρίζουν το Ξινόμαυρο του εξαιρετικού 2001, η Κάβα Μπουτάρη του φανταστικού 2000, το Grande Reserve του 1999 και του 2001 και η Καλλίστη Reserve του 2006 από Σαντορίνη.
Πηγαίνοντας στον Γεροβασιλείου, σκεφτόμαστε ότι θέλει τόλμη να ανοίξεις ένα Sauvignon Blanc-Fumé του 1993, αλλά αξίζει να κυνηγήσεις την εμπειρία, ενώ το 2006 του εξαιρετικού Avaton είναι μια σαφώς πιο σίγουρη επιλογή. Από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ξεχωρίζουν σίγουρα το Syrah του 1996 και το ­Γιαννακοχώρι, που εμφιαλώθηκε για τελευταία φορά το 2011, στις σοδειές του ’95, ’98 και ’01. Από το Κτήμα Κατσαρού υπάρχουν φιάλες του ερυθρού Cabernet από το 2006. Ένας Μέγας Οίνος 1997 του Κτήματος Σκούρα σε magnum φιάλη του 1,5 lt γράφει στο γιορτινό τραπέζι κι ένας σπέσιαλ Λαβύρινθος 2006 από παλιά αμπέλια Αγιω­ργίτικου και Cabernet Sauvignon επίσης.

Συνταγές του... Νταλί

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 8
Το υπέροχα cult βιβλίο συνταγών του Νταλί από τις εκδόσεις Taschen

Όταν η Taschen αποφάσισε να επανεκδώσει το υπέροχα cult βιβλίο συνταγών του Σαλβαδόρ Νταλί –ομολογουμένως σε πολύ κατάλληλο timing για τις γιορτές–, οι παραγγελίες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να πέφτουν βροχή. Οι κάπως ρετρό είναι η αλήθεια συνταγές του «Les diners de Gala» («Αφιερωμένο στις απολαύσεις της γεύσης», όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας), 136 στο σύνολό τους, σίγουρα δεν προσφέρονται για δίαιτα. Με προβοκατόρικες ενότητες, πολύ ζωντανές εικονογραφήσεις (με τα απαραίτητα οπτικά τρικ) του μεγάλου σουρεαλιστή αλλά και φωτογραφίες του μπροστά σε πλουσιοπάροχα τραπέζια –τα θεατρικά, εκκεντρικά κι ενίοτε σκανδαλώδη δείπνα που παρέθετε με τη λατρεμένη του Γκαλά ήταν επικά–, το «Les diners de Gala», σαράντα χρόνια μετά, κρατάει ανεξίτηλο στις σελίδες του το εξωτικό, το εξωφρενικό, το ερωτικό, το κανιβαλιστικό, το φανταστικό, το φιλοσοφικό... Κοστίζει € 49,99 και μπορείτε να το αγοράσετε στο www.taschen.com.

Τα ραντεβού της τρούφας

Γευστικές εμπειρίες-αστέρια για τις γιορτές - εικόνα 9
Στο «Da Bruno» πρωταγωνιστεί η λευκή τρούφα της Alba

Στο «Sale & Pepe» στο Κολωνάκι, το πολύτιμο μανιτάρι έχει το ειδικό μενού του, ονόματι Il Tartufo Bianco e Nero di Natale (€ 69 το άτομο), στα πιάτα του οποίου η λευκή τρούφα παίζει πινγκ-πονγκ με τη μαύρη. Το «Luna Rossa» της Καλλιθέας κεντάει και φέτος τρούφα σε πολλά από τα πιάτα του, ενώ ανάλογη παράδοση έχει και το «Da Bruno» στο Παλαιό Φάληρο, όπου αυτόν τον καιρό πρωταγωνιστεί η λευκή τρούφα της Alba. Για ένα πιο προσιτό και λίγο ασυνήθιστο τετ-α-τετ με την τρούφα, στο «αδερφάκι» του τελευταίου, το «Villa Grigio 46», έφτιαξαν τέσσερα κοκτέιλ με αρώματα τρούφας, όπως π.χ. το Truffle Fizz, με Hendrix gin, μέλι τρούφας, χυμό λεμονιού και Three Cents Aegean Tonic, πάνω από το οποίο ο bartender τρίβει λίγη φρέσκια μαύρη τρούφα, έτσι για τη μυρωδιά.

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Jiron (El)

Δημ. Βασιλείου & Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό
  • Bars

Villa Grigio 46

Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
24/04/2024

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.