«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία

Έχει θαλασσινά κλασικά και απρόσμενα και, χωμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, στήνει λευκά μεταλλικά τραπέζια σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές και θυμίζει γωνιά σε κάποιο κυκλαδονήσι.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία

Έχει θαλασσινά κλασικά και απρόσμενα και, χωμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, στήνει λευκά μεταλλικά τραπέζια σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές και θυμίζει γωνιά σε κάποιο κυκλαδονήσι.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 1

Είναι πολύ όμορφο και μέσα το «Αιόλου 68» που έφτιαξαν ο Βασίλης Ακρίβος από το «Ψάριστον», ο Άγγελος Φραντζής του «Bar.B.Q.» και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης, σε ένα σημείο του κέντρου –Στοά Πάππου από τη μία, Στοά Δημητρακοπούλου από την άλλη– που ήταν κάποτε βασίλειο των αθηναϊκών τυπογραφείων. Με τις καλαμωτές «κηλίδες», τις μοντέρνες ψαροσυνθέσεις και τα χτιστά καναπεδάκια του σε βάζει στιλιστικά σε νεο-κυκλαδίτικο mode. Έξω όμως είναι άλλη φάση. Ανάμεσα σε κτίρια γραφείων, μπαλκόνια, ρολά καταστημάτων και σιδερένιες σχάρες, τραπέζια και καρέκλες σε λευκό και γαλάζιο στήνονται δίπλα σε έναν ασβεστωμένο τοίχο και σε τρεις συκιές που έχουν γειτονέψει τόσο ώστε να μπλέξουν κλαδιά και κορμούς. Και το κάνουν να μοιάζει με αυτοφυές… νησί που καβάτζωσε μια γωνιά στα σπλάχνα της πόλης.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 2

Πάει πολύς καιρός από τότε που όσοι δούλευαν στα τσιγκογραφεία, τα τυπογραφεία και τα πρακτορεία Τύπου έπιναν τα ούζα τους στους καφενέδες και στα κυλικεία, συζητώντας τα νέα της ημέρας που τα μάθαιναν από πρώτο χέρι. Ούζα και τσίπουρα έχουν εξελιχτεί και βρίσκουν για ταίρι θαλασσινούς μεζέδες, κλασικούς και… νεο-εποχικούς σε μεγάλη γκάμα. Και όστρακα παίζουν στη μοντέρνα ψαροταβέρνα της Αιόλου, και λακέρδες, και ψιλό ψαράκι ή γλυκοφάγωτο συμια­κό γαριδάκι. Όμως είναι και τα «άλλα», τα δικά τους, όπως οι φέτες καπνιστού βουτυρόψαρου πάνω σε στρώσεις κόκκινου ξινολάχανου, που τους πάει πολύ, τα ψωμάκια ατμού που γίνονται σάντουιτς με καπνιστό χέλι και ωραία καυτερή αίσθηση (αν και για εμένα είναι κάπως υπερβολικό το τόσο φρέσκο κρεμμυδάκι), οι γαρίδες με σάλτσα κίμτσι και μαυροσούσαμο, η σαντορινιά μπραντάδα κι ένα κατσαρολάκι με αβγά scrambled κεντημένα με φετούλες αβγοτάραχο, που έχουν παρέα τους φρυγανισμένο ψωμί – πολύ νόστιμη ιδέα.

«Αιόλου 68»: Πόλης και νησιού γωνία - εικόνα 3

Και αν θέλετε κάτι από το μιξάζ θαλασσινού και κρεατικού στοιχείου­, αγγλιστί surf & turf, που δηλώνει και αυτό «παρών» στο μενού, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ιδιαίτερες –στεριά και θάλασσα– σωστά βρασμένες φαρφαλίνες με λουκάνικο salciccia, μύδια και πετροσωλήνες. Μια που υπάρχει και οινολόγος στο team των ιδιοκτητών, το κρασί τυγχάνει της ανάλογης προσοχής. Οι επιλογές σε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, προφανώς με τα φώτα να πέφτουν στα λευκά, ξεπερνούν τις σαράντα, που για μια μοντέρνα ταβέρνα ­μόνο λίγες δεν είναι – και πρόκειται να προστεθούν και άλλες. Όσο για τα γλυκά της Δέσποινας­ Ζαρίκου, όπως ο νωπός χαλβάς με γάλα και αβγά, τα τρουφάκια, η αρωματική, σφιχτούτσικη πορτοκαλόπιτα και το σεμιφρέντο λεβάντας με βύσσινο γράφουν ωραίο φινάλε. Στα συν προφανώς το ότι τα κερνάνε...

«Αιόλου 68» (μέσα στη στοά), 2103247925. Τιμές: €30-40.

Περισσότερες πληροφορίες

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέα πλάνα για τον Θάνο Στασινό

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει τον σεφ σε νέα πόστα, ρόλο συμβουλευτικό αλλά και ενεργό στην κουζίνα, αλλά και με δικό του χώρο στα σκαριά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
02/12/2022

"Τρεις λαλούν": Vegan κουζίνα με ουσία

Ένα ακόμα πόστο, στο Γκάζι, που προσφέρει μια αξιόλογη γκάμα προτάσεων για κάθε ώρα της ημέρας, αποδεικνύει ότι η αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα πέρα από ιδεολογικό έχει και γευστικό ενδιαφέρον.

Sushimou

Για να απολαύσεις τη χάρη εξαιρετικών ψαριών, ο Αντώνης Δρακουλαράκος κεντάει sashimi και nigiri σε ένα αμίμητο one man show.

Ρέθυμνο: Μια ιστορία οίνου και γαστρονομικού πλούτου

Με αγροτικά project που προσεγγίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και διαμαντάκια της κρητικής γης που διεκδικούν θέση στις καρδιές και τα πιάτα μας, το τοπίο του Ρεθύμνου γίνεται ολοένα πιο ελκυστικό.

Αν ο foodie δεν πάει στον σεφ, πάει o σεφ στον foodie…

Γιατί οι σεφ "ξεσπιτώνονται" μαγειρεύοντας ως φιλοξενούμενοι σε κανονικές ή αυτοσχέδιες ενίοτε κουζίνες; Βρεθήκαμε σε μια σειρά γαστρονομικά happening στο εξωτερικό και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την αμεσότητα κουζίνας-σάλας που θέλει τους μάγειρες να βγαίνουν από το "καβούκι" τους.

Casserole

Ένα χαριτωμένο ελληνικό μπιστρό στην ευρύτερη διοίκηση πρωτευούσης, που θα έλεγαν κι οι παλιότεροι, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην πέρα ανατολική πλευρά των Αθηνών.

Θamõn

Ένα cool και στιλάτο μικρό ρεστοράν συντονίζει εδώ και λίγους μήνες τα Γιάννενα στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης.