«Paleo»: Στα χνάρια ενός terroirista

Από τους πιο αξιόλογους Έλληνες σομελιέ, ο Γιάννης Καϋμενάκης στο καινούργιο του, πολύ ατμοσφαιρικό wine bar στον Πειραιά έχει στραμμένη την οινική πυξίδα του στον Nότο.

«Paleo»: Στα χνάρια ενός terroirista

Από τους πιο αξιόλογους Έλληνες σομελιέ, ο Γιάννης Καϋμενάκης στο καινούργιο του, πολύ ατμοσφαιρικό wine bar στον Πειραιά έχει στραμμένη την οινική πυξίδα του στον Nότο.

«Paleo»: Στα χνάρια ενός terroirista - εικόνα 1

Έψαχνε καιρό το κατάλληλο σημείο για να στεγάσει το wine bar του ο Γιάννης Καϋμενάκης. Τo «Paleo» έγινε τελικά πραγματικότητα μακριά από πιάτσες, ανάμεσα σε συνεργεία κι ανεκμετάλλευτους χώρους, σε μια από τις παλιές πειραιώτικες αποθήκες στην περιοχή Ρετσίνα, που πήρε το όνομά της από την κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Ρετσίνα, από τις πρώτες βιομηχανικές μονάδες της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1872. Την κρατάει αυτή την αύρα η πανύψηλη ανακαινισμένη σάλα με τη γοητευτική ξύλινη οροφή. Οι καμάρες του κτιρίου διαγράφονται πίσω από τον τοίχο, που είναι καλυμμένος με ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο. Τα γεμάτα με άδειες φιάλες ράφια δίνουν την αίσθηση βιβλιοθήκης, ή να πω καλύτερα οινικής αρχειοθήκης, που μοιάζει λίγο με προσωπικό τέμπλο – τις φυλάει χρόνια, κι όλες έχουν την ιστορία τους, από κάθε μπουκάλι έχει κάτι να θυμάται. Οι δύο συντηρητές κρασιού στο βάθος, στα δεξιά και τα αριστερά του διαδρόμου που οδηγεί στην κουζίνα θυμίζουν πύλη.

«Paleo»: Στα χνάρια ενός terroirista - εικόνα 2

Βάζοντας στην εξίσωση και τις ξύλινες καρέκλες, η πλάτη των οποίων είναι «σταμπαρισμένη» με οινικά τοπία (Rioja, Νεμέα, Duro, Bandol, Gigondas και πάει λέγοντας), τα ξύλινα κιβώτια που έγιναν βοηθητικά τραπεζάκια, τα διάφορα βιβλία και περιοδικά –η στοίβα δίπλα μου έχει πάνω πάνω το «Ι drink therefore I am: A philosopher’s guide to wine» του Roger Scruton–, έχεις ένα οινοκεντρικό σύνολο πολύ ατμοσφαιρικό, σχεδόν λατρευτικό. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και το όνομα της θεματικής λίστας «Bodega Sacristia», η οποία με πενήντα λευκά και πενήντα κόκκινα κρασιά είναι η… σύντομη βερσιόν. Η πιο πλήρης museum list με την ιδιόχειρη υπογραφή του Γιάννη, αριθμεί πάνω από τριακόσιες ετικέτες, πολλές από τις οποίες είναι δικές του εισαγωγές. Κι αποτυπώνει με τον πληρέστερο τρόπο την οινική του φιλοσοφία, δίνοντας έμφαση στον ευρωπαϊκό Νότο και στα terroir του (Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) κατατάσσοντας τα κρασιά ανά τοπωνύμια, αποτυπώνοντας διαδρομές, σαν ένα προσωπικό θέατρο αναζητήσεων. O ίδιος, διακριτικός, γοητευτικά περιγραφικός, είναι εξαιρετικός πλοηγός.

«Paleo»: Στα χνάρια ενός terroirista - εικόνα 3

Οι επιλογές σε ποτήρι είναι λίγες. Γενικά προωθείται το μπουκάλι, με την έννοια της παρέας και της μοιρασιάς. Όσο για το φαγητό, αξιοπρεπές, παίζει συνοδευτικό ρόλο. Η κουζίνα, απλή και νόστιμη, προτάσσει κι εκείνη την προέλευση των συνταγών: η Μάνη βάζει ομελέτα με σύγκλινο, η Λιγουρία στρoτζαπρέτι με πέστο, η Τοσκάνη πατέ από συκωτάκια πουλερικών… Η βραδιά μας αρχίζει με Manzanilla και πράσινες ελιές και συνεχίζεται με εναλλαγή κρασιών, κουβέντα, αγκινάρες με λεμόνι, παρμεζάνα και ελαιόλαδο, μοτσαρέλα με ντομάτα και βασιλικό, σιγομαγειρεμένο, γευστικό οσομπούκο με ριζότο αλά Μιλανέζε, και για φινάλε έχει μια δόση παλιού Πειραιά, έξω, με το ποτήρι ανά χείρας, σε ρετρό βιομηχανικό σκηνικό δρόμου. Πέντε λεπτά από τον ηλεκτρικό και εκατό μέτρα από το σταθμό του προαστιακού, από πάνω πετάνε γλάροι, ακούς τις φωνές τους, με το βόμβο των αυτοκινήτων που κινούνται κάπου πιο πέρα να κρατάει το beat της πόλης. Είναι πραγματικά ωραία εδώ...

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 2104125204.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.