Μια Mystic μπακαλοταβέρνα

Καινούργιο γαστρονομικό προφίλ –και όνομα– υιοθετεί η εναλλακτική μίνι αλυσίδα «Mystic Pizza» για το κατάστημά της στο Παγκράτι: περιλαμβάνει, εκτός από πίτσες και μεζέδες, ένα «μπακάλικο» με ελληνικά delicatessen, τα οποία αγοράζεις για το σπίτι ή τα απολαμβάνεις επιτόπου.

Μια Mystic μπακαλοταβέρνα

Καινούργιο γαστρονομικό προφίλ –και όνομα– υιοθετεί η εναλλακτική μίνι αλυσίδα «Mystic Pizza» για το κατάστημά της στο Παγκράτι, με μενού που περιλαμβάνει, εκτός από πίτσες και μεζέδες, ένα «μπακάλικο» με ελληνικά delicatessen, τα οποία αγοράζεις για το σπίτι ή τα απολαμβάνεις επιτόπου.

Μια Mystic μπακαλοταβέρνα - εικόνα 1

Ένα όμορφο παλιό σπίτι λαϊκής αρχιτεκτονικής κάτω από την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι είναι το όμορφο σκηνικό για το καινούργιο project της Mystic Pizza. Το μαγαζί αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα –ισόγειο, ημιώροφος και πρώτος– με βασικό χαρακτηριστικό την κόκκινη τσιμεντοκονία στο πάτωμα και τα πολλά ξύλινα στοιχεία, που μαζί με την εμφανή οροφή στον ημιώροφο δημιουργούν αμέσως μια θερμή και οικεία αίσθηση, ενώ τα μεγάλα παράθυρα με τις ξύλινες περσίδες ποντάρουν στο ρετρό, με χαλαρωτική επίδραση στη διάθεση.

Στο ισόγειο, με τα όμορφα βίντατζ πλακάκια, θα λειτουργεί «Το μπακαλάκι της Mystic Pizza», ένα μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και τραπεζάκια όπου θα σερβίρονται όλα τα καλούδια που αναπαύονται στα ράφια του, ενώ το υπόγειο κελάρι με τα βαρέλια και τα εμφιαλωμένα κρασιά θα δροσίζει τους ουρανίσκους των συνδαιτυμόνων. Στον ημιώροφο λειτουργεί Coktail Bar με ιδιαίτερο ρεπερτόριο, αφού, εκτός από τα κλασικά ποτά και κρασί με το ποτήρι, προσφέρονται κοκτέιλ με βότανα, ρακή από τις Λουσακιές Κρήτης, τσίπουρο Μεσενικόλα και εσπρέσο με άρωμα κάνναβης, ενώ φιλοξενούνται κατά καιρούς live jazz μουσικές και εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής (έργα τέχνης βρίσκονται αναρτημένα σε όλους τους χώρους).

Μια Mystic μπακαλοταβέρνα - εικόνα 2

Η σάλα του εστιατορίου βρίσκεται στον πρώτο όροφο και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι σωστές αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, η καλή θέρμανση, το μεγάλο μπαρ αλλά και η θέα στη γειτονιά σε προδιαθέτουν θετικά. Το διευρυμένο μενού του εστιατορίου (πίτσες, μεζέδες, λίγα μαγειρευτά) είναι θερμιδομετρημένο με αναφορά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και γλυκαιμικού δείκτη σε πολλά εδέσματα και καρυκεύει πολλά πιάτα με τους μικρούτσικους σπόρους κάνναβης. Κύρια συνεισφορά των εξωτικών σπόρων, η σχετικά τραγανιστή υφή τους καθώς η πολύ λεπτή γεύση τους δεν ανέχεται «φωνακλάδες» της γεύσης για να αναδειχθεί, όπως στα νόστιμα ψητά μανιτάρια με κανναβόσπορους, κουκουναρόσπορους, κρέμα γάλακτος, ρόκα και παρμεζάνα και στη συμπαθητική μελιτζανοσαλάτα με κανναβόσπορους.

Μια Mystic μπακαλοταβέρνα - εικόνα 3

Το γκουακαμόλε στεκόταν στο ύψος του, αλλά η φάβα (με κανναβόσπορους) χρειαζόταν ακόμα γερό καρύκευμα. Το αρνάκι αλά Σαμοθράκη στο πήλινο είχε καλή γεύση που αδικούνταν από το λιπαρό κομμάτι του κρέατος που είχε χρησιμοποιηθεί. Θαυμάσια τα τσιγαριαστά χόρτα της Σοφίας, τραγανά και πικρούτσικα, πολύ καλό τηγάνι στα τραγανά φαλάφελ και γεμάτη γεύση (αλεσμένα ωμά τα όσπρια και όχι αλοιφή). Εξαιρετική η πίτσα «πουτανέσκα με αντσούγιες», φώναζε Νάπολη (και ακουγόταν τέλεια μέχρι το Παγκράτι), με κρούστα λεπτή και μεστή από οργανικό αλεύρι κάνναβης και λευκό αλεύρι, ενώ η Bloody Mary, με την ίδια ωραιότατη κρούστα, παρά το ευρηματικό όνομα ήταν μάλλον αδύναμη γευστικά. Πολλές οι vegan επιλογές, πίτσες με αλεύρι ντίνκελ με ελάχιστη γλουτένη και στέβια αντί για ζάχαρη στα γλυκά.

Το Mystic Mπακαλάκι και το κελάρι του εγκαινιάζονται την Τετάρτη 16/12 στις 7 μ.μ. με γευσιγνωσία κρασιού του Οινοφόρου-Κτήμα Ρούβαλη. Στο χώρο θα εκτίθενται φωτογραφίες του Ηλία Τσαουσάκη.

Φερεκύδου 2, Παγκράτι, 2109592092. Τιμή: € 12-15.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".