Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις!

Οι πιο χαρούμενες γιορτές του χρόνου γίνονται ακόμη πιο λαμπερές στο πιο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσης στην πόλη, που διοργανώνει το «αθηνόραμα» από 4 έως 6 Δεκεμβρίου, στη HELEXPO στο Μαρούσι. Εκλεκτά ποτά, κρασιά, ντελικατέσεν και εδέσματα που θα γεμίσουν με δυναμική νοστιμιά το τραπέζι σας, δεκάδες μικροί παραγωγοί, πολλές παράλληλες γευστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και κεράσματα.

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις!

Οι πιο χαρούμενες γιορτές του χρόνου γίνονται ακόμη πιο λαμπερές στο πιο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ γεύσης στην πόλη, που διοργανώνει το «αθηνόραμα». Απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται ποτά, κρασιά, ντελικατέσεν και εδέσματα που θα γεμίσουν με δυναμική νοστιμιά το τραπέζι σας. Και όχι μόνο: ψωνίστε δώρα, δοκιμάστε ελεύθερα τα πάντα, απολαύστε ένα μοναδικό τριήμερο γευστικής πανδαισίας και χαράς. Δεκάδες μικροί παραγωγοί, πολλές παράλληλες γευστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και κεράσματα από 4 έως 6 Δεκεμβρίου, στη HELEXPO στο Μαρούσι.

To «Θέατρο των γεύσεων»

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 1

Από τους πιο σημαντικούς νεωτερισμούς του φεστιβάλ είναι το «Θέατρο των γεύσεων». Στο κέντρο του θα τοποθετηθεί μια ανοιχτή κουζίνα, απ’ όπου θα παρελάσουν δημοφιλείς σεφ και θα μαγειρέψουν γιορτινές συνταγές. Η Ντίνα Νικόλαου θα ετοιμάσει ζωντανά διονυσιακές μαρμελάδες και ζελέ με κρασιά των Αμπελώνων Αντωνόπουλου. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος (φωτό) θα κεντήσει σε συνεργασία με το Ergon, δια­λέγοντας ελληνικές ντελικατέσεν από το ρεπερτόριο του πιο ψαγμένου παντοπωλείου στην Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης Ζέρβας θα κάνει γευστικές προτάσεις με βάση παραδοσιακά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και με άλλες μαγειρικές παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες, μεταξύ των οποίων κοκτέιλ με τσίπουρο της οικογένειας Σταύρου Σπυρόπουλου, αλλά και το απίθανο τεστ της καυτής πατάτας, μια έξυπνη και πρωτότυπη γευσιγνωσία λαδιού της εταιρείας Gaea.

Τα πιο φευγάτα σάντουιτς

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 2

Στο Christmas Food Festival έχει στηθεί ένας χώρος ξεκούρασης ακριβώς στο κέντρο, στην «πλατεία» της HELEXPO. Εκεί θα μπορέσετε να γευτείτε ποικιλία από ορεκτικά σάντουιτς, σαλάτες και τάρτες που θα ετοιμάζουν οι σεφ της Intercatering. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, μιλάμε για σάντουιτς με βούτυρο τρούφας από την Κορινθία, γραβιέρα Ίου, προσούτο Ευρυτανίας και ρόκα ή πιπεριά με βασιλομανίταρα, ανθότυρο Κρήτης, σαλάμι Τριπολιτσάς και ντομάτα ή λαχανικά στη σχάρα με πιπεριά Φλωρίνης και μαρμελάδα κολοκύθι με μέντα Νάξου· μακαρονοσαλάτα με βίδες Ξάνθης, σάλτσα πορτσίνι και κορινθιακή τρούφα ή ρόκα με ντοματίνια, προσούτο Ευρυτανίας και γραβιέρα νιώτικη· τάρτες με μασκαρπόνε, μανιτάρια και τρούφα ή με φρέσκια σπαράγγια και μαρμελάδα κρεμμυδιού Νάξου.

Gourmet ντελικατέσεν και μαγειρικές

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 3

Ε, πώς να το κάνουμε, υπάρχουν μερικά ντελικατέσεν που έχουν αναλάβει να συμβολίζουν γαστρονομικά τις γιορτές. Μιλάμε για τρούφα, αβγοτάραχο, σολομό και τα αβγά του, το μπρικ, ορτύκια, φασιανούς… Απ’ όλα θα βρείτε στο φεστιβάλ. Αν θέλετε και σπέσιαλ μαγείρεμα, ελάτε στο μάθημα του Δημήτρη Σκαρμούτσου με τίτλο «Τρούφες - Τράγος - Μανιτάρια», όπου θα ετοιμάσει αβγά ποσέ σερβιρισμένα με τρούφα, και σιγομαγειρεμένο τράγο με μανιτάρια, και πουρέ κολοκύθα: ό,τι πρέπει, δηλαδή, για τα ζεστά οικογενειακά τσιμπούσια των γιορτών. 

Η λεωφόρος των κοκτέιλ

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 4

Γιορτές χωρίς ωραία ποτά και κοκτέιλ δεν γίνονται. Έτσι, εκτός από τις δημιουργίες του Χρήστου Χουσέα (φωτό) και τα περίπτερα με τα διεθνή brand αλκοόλ και τα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα και θα βρείτε επίσης πολλά αξεσουάρ για να οργανώσετε το δικό σας μπαρ στο σπίτι. Στο μονοπάτι των ποτών και των κοκτέιλ που στήθηκε με τη συνεργασία της «Bar Academy» (οργανώνει το Athens Bar Show), θα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσετε προκλητικά κοκτέιλ, αλλά και να δείτε με ποιον τρόπο φτιάχνονται.

Τα πρωινά των γιορτών

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 5

Ψαγμένοι καφέδες, τσάγια της μακρινής Ανατολής, αλλά και πολλά ελληνικά αφεψήματα, μέλια από δέντρα και λουλούδια που δεν τα φαντάζεστε, μαρμελάδες περίφημες, μπισκότα και βουτήματα… Ένα είναι σίγουρο, ότι ιδέες και ερεθίσματα για να απολαύσετε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας θα βρείτε άφθονες. Επιπλέον, η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου θα μας μυήσει στη «Νέα γενιά μοναδικών cookies» και θα μας δείξει πώς να φτιάχνουμε cookies γεμιστά με ταχίνι, με τη γεύση του μελομακάρονου αρωματισμένη με Μetaxa, αλλά κι ένα εντελώς ασυνήθιστο, με παρμεζάνα-παντζάρι-λιαστή ντομάτα. Στο «Θέατρο των γεύσεων», επίσης, θα ετοιμάσει ζωντανά πρωτότυπες μαρμελάδες και ζελέ φτιαγμένα με κρασί.

Μανία για τη σοκολάτα

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 6

Μεγάλη αγάπη, λατρεμένη «αρρώστια», η σοκολάτα αποτελεί αντικείμενο μέγιστου γαστρονομικού πόθου. Οι φανατικοί γκουρμέ τείνουν να απορρίπτουν τη γάλακτος. Οι γυναίκες, πάλι, δυσανασχετούν από την πικράδα της μαύρης. Στη γευσιγνωσία «Σοκολάτα γάλακτος vs Μαύρη σοκολάτα», δοκιμάζουμε εξαιρετικές σοκολάτες και των δύο κατηγοριών. Στα «Παιχνίδια σοκολάτας», ένας από τους πιο δημιουργικούς ζαχαροπλάστες της νέας γενιάς, ο Θοδωρής Μωυσίδης («Βαρούλκο»), παίζει ασυστόλως με τη θεϊκή τροφή. Κλείστε θέση στην εκδήλωση, για να μάθετε να φτιάχνετε κρέμες λευκής σοκολάτας με φλούδα λεμονιού και… αβγοτάραχο ή μπάρα σοκολάτας με φιστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και κράνμπερις.

Η πιο ψαγμένη παράδοση

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 7

Φάβα, παστέλι, σφακιανόπιτα, πέτουρα, τραχανάς, βραβευμένες πίτες· ρυζόγαλο, κρέµα, αϊράν, καϊµάκι και καζάν ντιπί όλα βουβαλινά, αλλά και σαλιγκάρια, φιστίκι Αιγίνης, σύκα ξερά. Η ελληνική παράδοση φωνάζει δυνατά «παρούσα» στο Christmas Food Festival και δίνει άπειρες ιδέες για να χρωματίσουμε με comfort θέρμη τις γιορτές μας.

Δοκιμάζουμε εξαιρετικά κρασιά

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 8

Στα περίπτερα του οινικού κόσμου θα συναντήσετε μερικά off Broadway αλλά και γνωστά ονόματα της Ελλάδας, όπως και εκλεκτούς εκπροσώπους του διεθνούς αμπελώνα. Εκεί θα δοκιμάσετε δεκάδες ωραία κρασιά και θα διαλέξετε τα υποψήφια για το γιορτινό τραπέζι. Και φυσικά, μπορείτε να κλείσετε θέση στις 3 εξαιρετικές γευσιγνωσίες: «Γιορτή και φυσαλίδες: αφρώδεις οίνοι» από τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, «Κάθετη γευσιγνωσία: Αμπελώνες Αντωνόπουλου» με τον οινολόγο Αργύρη Τσακίρη και «Σπάνιες ποικιλίες κρασιών από τον διεθνή αμπελώνα» από τον σομελιέ Χρήστο Σιώμο.

Σαν παιδικό πάρτι

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 9

Δεν ξεχνάμε ότι τη χαρά αυτών των ημερών τη βιώνουν πιο έντονα και μαγικά τα παιδιά, που είναι καλοδεχούμενα στο φεστιβάλ για να περάσουν όμορφα με τον δικό τους τρόπο. Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ο Γιάννης Μπαξεβάνης αναλαμβάνει να τα παρασύρει σε μαγείρεμα και γευσιγνωσία στο «Θέατρο των γεύσεων». Παράλληλα, θα παίξουν και θα κάνουν πολλές δραστηριότητες παρέα με τους «Μυθοπλάστες»: θα δημιουργήσουν μοναδικές ιστορίες με κάρτες δημιουργικής αφήγησης και θα φτιάξουν με υλικά από την κουζίνα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ζυθομανία

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 10

Η ελληνική μικροζυθοποιία είναι από τους πιο ανερχόμενους κλάδους στη σύγχρονη γαστρονομική μας σκηνή, συντονισμένη με την παγκόσμια τάση της microbrewery που ανθεί. Η ποικιλία των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων τους μεγάλη. Θα την ευχαριστηθείτε δοκιμάζοντάς τες στα περίπτερα των εκθετών, αλλά θα την απολαύσετε και στη γευσιγνωσία που θα παρουσιάσει ο σομελιέ της Genius in Gastronomy Χρήστος Σιώμος με τίτλο «Όλοι οι τύποι της μπίρας και με τι συνδυάζονται». Ετοιμαστείτε για αρμονίες με ποικίλες γεύσεις ή και γλυκά που τους ταιριάζουν.

Ανακαλύπτουμε ξανά το κάστανο

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 11

Ο Διονύσης Αλέρτας του «Criollo Patisserie» θα κεντήσει τρούφα κάστανου με σοκολάτα, τάρτα με βερμιτσέλι από κρέμα κάστανου με ανανά και καστανάτη μους σε τραγανή βάση με βανιλέ αχλάδι με αστεροειδή γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο. Ο Ολιβιέ Καμπανά («F+W») θα προτείνει πιο απρόσμενους τρόπους: φουαγκρά σοτέ με παγωτό κάστανο και κυδώνι ποσέ, λαβράκι με κρέμα κάστανου, λεμονάτο βούτυρο και baby σπανάκι και μπαλοτίν γαλοπούλας με μπερ μπλαν, τόνκα και ρατατούιγ ξερών φρούτων με χυμό κάστανου.

Το κρέας των Χριστουγέννων

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 12

Τηγανιά χοιρινή μαριναρισμένη με μουστάρδα, θυμαρορίγανη, πιπεριές, ντοματίνια και τυρί, χοιρινά λουκάνικα με ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο και μπούκοβο και ποικιλία από βιολογικά κρέατα (Ευβιότοποι). Πετεινός από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, λουκάνικο κρασάτο και απάκι από κουνέλι με κόκκινο κρασί και δίκταμο καπνισμένο με ξύλα οξιάς (Φάρμα Αλεξανδράκης). Αυθεντικός ελληνικός φασιανός, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και αβγά ορτυκιών τουρσί (Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών). Χίλια δυο εξαιρετικά κρέατα, σκέτα ή σε πεντανόστιμες νεωτεριστικές παρασκευές, κι άλλες τόσες συνταγές για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως τους πρέπει.

Very Christmas cooking

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 13

Δεν υπάρχει πιο χριστουγεννιάτικο έδεσμα από τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τους κουραμπιέδες. Μόνο που στα μαθήματα μαγειρικής που θα γίνονται στο φεστιβάλ θα σας ενθουσιάσουν οι παραλλαγές τους. Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους (φωτό) θα «καπνίσει» τα μελομακάρονα με τσάι lapsang souchong και θα στολίσει τους κουραμπιέδες με δισκάκια από ξερή μυζήθρα και κρέμα γάλακτος. Ο Αλέξανδρος Καρδάσης γεμίζει δίπλες με κιμά μοσχαριού και τις σερβίρει με γιαούρτι και κακάο, φτιάχνει μελομακάρονα από ρεβίθι και ξερό κόλιανδρο, τα γεμίζει με σύγκλινο Μάνης, βάζει δίπλα τους σάλτσα μέλι-μανταρίνι και μας τρελαίνει!

Τυρολατρία με τον Ηλία

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 14

Ένα από τα πλέον ανερχόμενα προϊόντα των μικρών παραγωγών τα τελευταία χρόνια είναι τα τυριά. Και στο φεστιβάλ έρχονται εξαιρετικά τυροκομεία που παρουσιάζουν τέτοια ποικιλία που η τυρο-γευσιγνωσία αναδεικνύεται σε παιχνίδι μέγιστης απόλαυσης. Μη χάσετε τα εργαστήρια γεύσης που θα παρουσιάσει ο αγαπημένος Ηλίας Μαμαλάκης: μια σπάνια δοκιμή με τίτλο «Μοναδικά παλαιωμένα τυριά: πώς, τι, γιατί, γευσιγνωσία» και μία ακόμη «Πλατό τυριών και αρμονία με κρασί, τσίπουρο, μπίρα». Γιορτή χωρίς τυρί δεν γίνεται…

Χριστούγεννα με burger και εξωτισμό

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 15

«Oh! Holy Christmas burger tree», θα τραγουδάει ο αντισυμβατικός σεφ του «Food Mafia». Ο Ηλίας Σκουλάς (φωτό) θα μας διδάξει τα μυστικά του κορυφαίου αμερικανικού μπιφτεκιού, θα αντικαταστήσει τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με το Santa Burger Claus που θα φτιάξει και θα δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με μικρά χρωματιστά burgers! Ο σεφ-ταξιδευτής Γιώργος Βενιέρης («Oozora», «Mr Pug») έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομά του με τη γαστρονομία της Άπω Ανατολής, και ειδικότερα της Ταϊλάνδης. Μας προ(σ)καλεί, λοιπόν, να δώσουμε εξωτικό χρώμα στα Χριστούγεννα, προτείνοντάς μας αχνιστά ντάμπλινγκ γαλοπούλας με γλυκιά σόγια και σάλτσα φιστικοβούτυρου, ταϊλανδέζικο stir-fried περιστεριού με ρόδι, κόλιανδρο και τσίλι σερβιρισμένο με Christmas rice crackers και πειραγμένους τζιντζεροκουραμπιέδες με κάσιους.

INFO CHRISTMAS FOOD FESTIVAL

Christmas Food Festival: 16 λόγοι για να το ζήσεις! - εικόνα 16

Ώρες λειτουργίας
Παρασκευή
4/12: 4-9 μ.μ.
Σάββατο 5/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Κυριακή 6/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: € 6
Εισιτήριο τριημέρου: € 10
Μέλη αθηνόραμα Club: 2 άτομα με ένα εισιτήριο
Παιδιά κάτω των 12 ετών: δωρεάν
Προπώληση εισιτηρίων εισόδου και παράλληλων εκδηλώσεων www.viva.gr, 11876, Public,
Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και πρατήρια ΕΚΟ/ΒΡ

Παράλληλες εκδηλώσεις
Κόστος συμμετοχής στις Χριστουγεννιάτικες Μαγειρικές: € 12
Κόστος συμμετοχής στα Εργαστήρια Γεύσης: € 8

Πρόσβαση στη HELEXPO
Maroussi
(Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι)
Δωρεάν μεταφορά κάθε 30 λεπτά με πούλμαν του φεστιβάλ από το σταθμό ΜΕΤΡΟ Δ. Πλακεντίας προς τη HELEXPO Maroussi και το αντίστροφο

Λεωφορεία ΟΑΣΑ: 550 (στάση εκθεσιακό κέντρο HELEXPO), Α7 (στάση Ολυμπιακό Στάδιο), Χ14 (στάση Αρτέμιδος), Ε14 (στάση Αρτέμιδος)

ΗΣΑΠ: Στάση «Μαρούσι» (γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά) και από εκεί με δημοτική συγκοινωνία Αμαρουσίου (Γραμμή 010, στάση Χωματιανού-ΟΑΚΑ). Πληροφορίες για το φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις του: www.christmasfoodfestival.gr, www.athinoramaumami.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".