«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city

Ο Σήφης και η Βάνα μετά τα ελληνικά μπέργκερ φτιάχνουν ελληνικά τάκος και νάτσος και τελικά σουτζουκ-άνγκα και θεοί πείθονται. Kαι αζτέκικοι, και ελληνικοί.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city

Ο Σήφης και η Βάνα μετά τα ελληνικά μπέργκερ φτιάχνουν ελληνικά τάκος και νάτσος και τελικά σουτζουκ-άνγκα και θεοί πείθονται. Kαι αζτέκικοι, και ελληνικοί.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city - εικόνα 1

Οι «Μαγικές Κατσαρόλες» είναι ένα εστιατόριο αστικής ελληνικής κουζίνας με τοπικές νότες, όπου τυλίγουν ντολμαδάκια, βάζουν ρεβίθια στη γάστρα, φτιάχνουν μπουρεκάκια με κολοκύθι και καλαθάκι Λήμνου, φαβοκεφτέδες Σαντορίνης και άλλα ανάλογα. Ψάχνουν συνταγές και υλικά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Και πού και πού κάνουν κι ένα τριπάκι υπερατλαντικό, έτσι για το χάζι. Πέρυσι ο στόλος των 5 μπέργκερ με ελληνικές σημαίες (Νάξος, Πίνδος, Κρήτη, Μακεδονία και Κέρκυρα) που παρουσίασαν ο Σήφης Καραδάκης και η Βάνα Βρεττού έγραφαν 100% Ελλάδα στην ούγια, μιξάροντας κιμάδες από αξιώτικα μοσχάρια, ανωγειανά αρνάκια και ντόπια βουβάλια με αιγοπρόβειες και αγελαδινές γραβιέρες, κεφαλοτύρια, προζυμένια ψωμάκια, τηγανητές πατάτες Νάξου και σπιτική κέτσαπ από πελτέ Σαντορίνης. Τα δοκίμασα, μου άρεσαν και οι πληροφορίες μου λένε ότι τιμήθηκαν δεόντως.

Φέτος ο Σήφης βρήκε νέο πεδίο διερεύνησης, πατώντας πάλι σε αμερικάνικο έδαφος, κατεβαίνοντας όμως προς τα σύνορα Τέξας-Μεξικού. Τα μπέργκερ είναι ασίγαστο trend της παγκόσμιας γευστικής ποπ κουλτούρας –και προφανώς πιο δημοφιλή–, αλλά η ιδέα μερικών Grec-Mex πιάτων, με βασικά συστατικά ελληνικά μοσχαράκια, μαύρους χοίρους και μεθυσμένα κοκόρια είναι επίσης καλή.

Αυτή η νέα ιδέα κινείται και πάλι στον άξονα της πρωτότυπης, παιχνιδιάρικης διασκευής μιας αναγνωρίσιμης κουζίνας/συνταγής. Τα γλυκά μπαχαρικά παίζουν το ρόλο τους και στις δύο περιπτώσεις, όποτε τα κανελογαρίφαλα και το κύμινο δηλώνουν «παρών» σ’ αυτήν τη συνάντηση των δύο παραδόσεων. Από την άλλη, η μεξικάνικη γευστική κουλτούρα έχει περισσότερες οξύτητες. Προχωρώντας βήμα βήμα, σχηματοποιήθηκαν οι τέσσερις τελικές συνταγές που φοράνε σομπρέρο φτιαγμένο με βελονάκι και παίρνουν το ταμπεραμέντο τους κι από δω κι από εκεί.

Η διαπολιτισμική «γέφυρα» έφερε εξελληνισμένα τάκος με κοψιδάκια από μαύρο χοίρο, ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα κι ένα απίθανο τζατζίκι από αβοκάντο, που ανεβαίνει κι άλλο με τη σπιρτάδα του κόλιανδρου: το όνομα αυτών «Τacos γύρος, μαύρος χοίρος» – το καλύτερο όσων δοκίμασα. Τα τάκος επανέρχονται και σε μια δεύτερη εκδοχή, το επίσης ωραίο «Taco-ko-raki», ενώ το κουαρτέτο συμπληρώνουν τα τραγανά «Nachos-chili-Κερκίνη» και η «Σουτζουκ-άνγκα» ή αλλιώς ελληνική chimichanga. Τώρα που έχει δημιουργηθεί… προηγούμενο, αναρωτιέμαι τι μιξάζ θα κάνουν στις «Μαγικές Κατσαρόλες» του χρόνου.

Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 2109418821

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ...

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city - εικόνα 2

Nachos-chili- Κερκίνη
Νάτσος από φύλλα ποντιακού περέκ, κιμάς από βουβάλι Κερκίνης με μουστοπιπεριά Φλωρίνης, φασόλια χάντρες και Αγιoτύρι Χαλκιδικής. Ήπια πικάντικο, σηκώνει κι άλλη ένταση, είναι όμως νοστιμότατο (€ 8).

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city - εικόνα 3

Σουτζουκ-άνγκα
Εδώ έχουμε χειροποίητες φουρνιστές τορτίγιες, με γέμιση από μικρά, κυμινάτα και γλυκοφάγωτα σμυρναίικα σουτζουκάκια, που τυλίγονται με το ρύζι τους και λίγη κρέμα ξινομυζήθρας να συμπληρώνει το σύνολο (€ 9).

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Grec-Mex and the city - εικόνα 4

Taco-ko-raki
Το φύλλο του taco, σφολιάτα με ελαιόλαδο, το γεμίζουν με κοψίδια κόκορα που τα έχουν σβήσει με ρακή και το σερβίρουν με πράσινη σαλάτα ανηθάτου μαρουλιού και μαγιονέζα αρωματισμένη με λάιμ και δεντρολίβανο (€ 10).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.