Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια

Καινούργια μαγαζιά, νέα σχέδια, ερεθιστικοί νεολογισμοί και ηχηρές μεταγραφές... Αυτά μας δείχνει το μέχρι τώρα ρεπορτάζ για τα νέα τα οποία φέρνει η σεζόν κι εμείς σας δίνουμε μια πρώτη ιδέα για το τι «μαγειρεύεται» φέτος στην πόλη.

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια

Καινούργια μαγαζιά, νέα σχέδια, ερεθιστικοί νεολογισμοί και ηχηρές μεταγραφές... Αυτά μας δείχνει το μέχρι τώρα ρεπορτάζ για τα νέα τα οποία φέρνει η σεζόν κι εμείς σας δίνουμε μια πρώτη ιδέα για το τι «μαγειρεύεται» φέτος στην πόλη.

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 1
«Βαρούλκο»

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, η εστιατορική σκηνή της Αθήνας δεν το βάζει κάτω. Νέα projects αναμένεται να δουν το φως του ήλιου, οι μετεγγραφές των σεφ δίνουν και παίρνουν, σχέδια που είχαν καθυστερήσει­ μπαίνουν επιτέλους μπροστά. Υπάρχει ήδη πλούσιο ρεπορταζιακό μενού, αλλά εννοείται ότι θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Στα... ιαπωνο-περουβιανά σύνορα

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 2
Χρόνης Δαμαλάς

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα των Ελλήνων σεφ που ασχολούνται συστηματικά με τις εξωτικές κουζίνες (Άπω Ανατολή, Λατινική Αμερική), έχοντας ενστερνιστεί τη φιλοσοφία τους, εξελίσσεται διαρκώς και αποκτά ειδικό βάρος στο ελληνικό γαστρονομικό τοπίο, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο της γευστικής μόδας. Μοιραία, λοιπόν, σε αυτόν το χώρο συμβαίνουν ανακατατάξεις κι εσωτερικές μετεγγραφές. Έτσι από τη νέα σεζόν ο Χρόνης Δαμαλάς παραδίδει τη σκυτάλη των «Kiku» στον Δημήτρη Κατριβέση, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την κουζίνα nikkei και το Περού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσει το περουβιανό «Mistura» της Μυκόνου, αφού στο πλαίσιο της ανοιχτόμυαλης συνεργασίας του σεφ με τον ιδιοκτήτη των «Kiku» ο Κατριβέσης όχι μόνο θα το διατηρήσει, αλλά σκέφτεται να ανοίξει κι ένα μικρό κλασικό περουβιανό εστιατόριο στην Αθήνα. Το «Kiku» του Κολωνακίου, πάντως, μάλλον θα γίνει ρεστοράν μόνο για μέλη, ενώ είναι πιθανό να ανοίξει κι ένα «Kiku» στο Λονδίνο. Ο Χρόνης Δαμαλάς, τώρα, θέλει να ασχοληθεί το επόμενο διάστημα με το casual fine dining σε μια περιοχή στην οποία ευδοκιμεί ούτως ή άλλως ως στιλ, την Κηφισιά.

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 3
«Βασίλαινας»

Επίσης στο γήπεδο του Βορρά έχει επισημοποιηθεί η ακόμη πιο στενή συνεργασία των «Cash» και «Oozora», με το δεύτερο να αφήνει πλέον τη χειμωνιάτικη έδρα του στην Αγίου Τρύφωνος και να μετακομίζει στην έδρα του «Cash». Το εστιατόριο θα κατεβεί στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί lounge bar, με το ντεκόρ να υπογράφει το team Παντελούκα που είχε επιμεληθεί και τη διαμόρφωση του καλοκαιρινού μπαρ.

Ένας νέος χώρος που θα κάνει όπου να ’ναι τα πρώτα του βήματα στο τερέν της αθηναϊκής exotica είναι το «Nikkei» του Γιάννη Μωράκη και του Γιώργου Μελισσάρη στο Κολωνάκι, το οποίο θα έχει κουζίνα ανάλογη του ονόματός του, με περουβιανή βάση και σεφ τον Θάνο Στασινό.

Ο Γιάννης Μωράκης όμως έχει κι άλλα σχέδια, τα οποία θα δούμε να υλοποιούνται εν καιρώ, όπως μια αθηναϊκή (Νέα Κηφισιά) βερσιόν της «Αλμύρας» που έστησε το καλοκαίρι στον Ορνό της Μυκόνου – και μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τον Γιάν­νη Λιάκου (τον βρίσκαμε μέχρι πρόσφατα στο «Ούζομπαρ» του Αμαρουσίου).

Τα πολυαναμενομένα projects

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 4
Δημήτρης Λύτινας

Τελικά μετά τις εκλογές ανοίγει επιτέλους το «Θα σε κάνω βασίλισσα!» του Δημήτρη Λύτινα σε δια­κόσμηση Kirios Criton. H διάφανη –από γυαλί και σίδερο– walk in κάβα θα είναι από τις δυνατές ατραξιόν του, ενώ για τα μουσικά χάπενινγκ ακούγονται ήδη τα ονόματα των Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Σαββόπουλου και Νίκου Κυπουργού.

Το 80% του εντυπωσιακού νέου «Βαρούλκου», το οποίο μας είχε παρουσιάσει ο Λευτέρης Λαζάρου, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Μπορείς να φας δηλαδή στην παλιά και την καινούργια βεράντα πάνω στη θάλασσα αλλά και στις βεράντες του κτιρίου, ενώ το wine bar όπου μπορείς να δοκιμάσεις όλους τους ελληνικούς αφρώδεις οίνους λειτουργεί προσωρινά στο ισόγειο, μια και δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη η ταράτσα, όπου εκτίθενται αυτήν την περίοδο τα γλυπτά του Σακελλάρη Κουτούζη. μένει ακόμη ο χώρος της σχολής μαγειρικής.

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 5
«Οοzora στο Cash»

Εν τω μεταξύ, μέσα στο φθινόπωρο ξανανοίγει και μια παλιά δόξα της Εκάλης, το ξενοδοχείο «Kastri», υπό την αλυσίδα πλέον των Domotel, με το εστιατόριο «Kastri Bistro» να αναλαμβάνει ο δημιουργικός σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Μπαρμπούνι με αγκινάρες αλά πολίτα, τοπιναμπούρ, κρέμα λεμονιού και σαλικόρνια, κροκέτα ρυζιού με μελάνι σουπιάς, μους λευκού ταραμά, αβγοτάραχο και φινόκιο, αλμυρά­ λουκουμαδάκια Μετσοβόνε σε μαρμελάδα ντομάτας με βασιλικό και μαστίχα, ριζότο από παλαιωμένο ρύζι Carnaroli με άγρια ελληνικά μανιτάρια, αγκιναράκια, μοσχοφίλερο και βολάκι Άνδρου: αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους ερεθιστικούς νεολογισμούς της νέας ελληνικής κουζίνας του σεφ. Εxecutive Chef του ξενοδοχείου είναι ο Θοδωρής Καρίνος.

Κάτι γίνεται στη Βουκουρεστίου

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 6
Χρύσανθος Πανάς

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στη Στοά Σπυρομήλιου, επισφραγίζοντας τη συνεργασία των αφών Πανά με την Τράπεζα Πειραιώς. Το «City Bistro» θα χαλαρώσει, θα ρίξει τα διαχωριστικά του και θα σερβίρει μια προσεγμένη, εύκολη κουζίνα (από burgers και croque monsieur μέχρι ελληνικά μαγειρευτά), a la minute γλυκά (προφιτερόλ, μπαμπάς, κρέπες) και την Κυριακή brunch. Στο «City Bar» ο καφές βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά το απόγευμα θα δίνει τη σκυτάλη σε ιταλικού στιλ aperitivo (μικρός μπουφές για να τσιμπολογάς πίνοντας το κρασί ή το ποτό σου) και το βράδυ σε after theatre ποτά. Και τα δύο θα ανοίξουν αρχές Οκτωβρίου. Αρχές Νοεμβρίου ανοίγει και το «Zonar’s», που σχεδόν γκρεμίζεται και ξαναχτίζεται!

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 7
Ηλίας Σκουλάς

Οι K-Studio έχουν αναλάβει το ντεκόρ που θα τονίσει την ιστορικότητα του χώρου, με boiserie, δέρμα, βελούδο, τζάκι, βιβλιοθήκη, ενώ ο Διονύσης Φωτόπουλος θα προσθέσει σκηνογραφικές πινελιές. Φανταστείτε το λίγο και σαν λόμπι ξενοδοχείου. Στην τεράστια καμπύλη μπάρα του το σέρβις θα ξεκινάει από καφέ και κατά μήκος θα αλλάζει σε γλυκά, ποτά, για να καταλήξει σε σούσι. Το εστιατόριο θα σερβίρει σύγχρονη διεθνή κουζίνα και σούσι, ενώ το μεσημέρι ιδιαίτερο τόνο θα δίνουν τα ελληνικά μαγειρευτά.

Ακόμη μαθαίνουμε ότι ο Ηλίας Σκουλάς, εκτός από την κυρίως έδρα του, το «Food Mafia», όπου ήδη «ξεμυτίζουν» νέες γεύσεις, έχει αναλάβει την επιμέλεια του «V4», ενός νέου χώρου που θα ανοίξει άμεσα στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου (απέναντι από το City Link) και θα προτείνει ελληνική κουζίνα με έμφαση στο κρέας. Ο πολυπράγμων σεφ, πάντως, ετοιμάζεται ταυτόχρονα­ να αποκαλύψει και άλλο ένα project στην Πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα, για το οποίο θα σας πούμε περισσότερα εν καιρώ.

Από το μέτωπο των σεφ

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 8
Χριστόφορος Πέσκιας

Τα νέα δεν σταματούν εδώ. Η συνεργασία του Θανάση Βασίλαινα με τον ταλαντούχο σεφ Ρενάτο Μεκόλι ήταν ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη (εξ ου και μέτρησε εκτός από πολλούς πιστούς φίλους και πολλά Βραβεία Ελληνικής κουζίνας), από τον Οκτώβριο όμως –λόγω μιας πρότασης που έγινε στον νεαρό σεφ εκτός Ελλάδας– ο κύκλος αυτός κλείνει (με τις καλύτερες αναμνήσεις) και η κουζίνα του «Βασίλαινα» ετοιμάζεται να αλλάξει επικεφαλής. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε το πρόσωπο που αναλαμβάνει.

Από την άλλη, σίγουρη είναι η συνέχιση της συνεργασίας των αφών Πιτσιλή με τον Χριστόφορο Πέσκια: το «Balthazar», το οποίο τα πήγε εξαιρετικά φέτος το καλοκαίρι, θα ανοίξει για πρώτη φορά χειμώνα ύστερα από 4-5 χρόνια, με το ατμοσφαιρικό νεοκλασικό των Αμπελοκήπων ελαφρώς ανακαινισμένο, με τον γνωστό σεφ στην κουζίνα του (με πολλά crudo ψαριών) και δυνατά παρασκευοσάββατα γύρω από την μπάρα του.

Αφίξεις κι εξελίξεις στα αθηναϊκά εστιατόρια - εικόνα 9
«Mama Roux South»

Επίσης, να... προλογίσουμε και το «Mama Roux South», το οποίο θα κάνει όπου να ’ναι το ντεμπούτο του στην οδό Λαζαράκη της Γλυφάδας και θα κινηθεί στην ίδια multiethnic λογική με τον all day χώρο του John Higgins στην Αιόλου, ενσωματώνοντας όμως στην πρότασή του το Low & Slow BBQ, που παραπέμπει στη γευστική κουλτούρα των νότιων πολιτειών της Αμερικής.

Σε ένα ειδικά σχεδιασμένο καπνιστήριο το κρέας θα ψήνεται/καπνίζεται σε χαμηλή θερμοκρασία για μέχρι και 10 ώρες: spare ribs, brisket, pulled pork… A, και το κυριακάτικο brunch- θεσμός στο μαγαζί του κέντρου θα δίνει και στα νότια το «παρών».

Περισσότερες πληροφορίες

Balthazar

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Gaku

Ένα από τα δυνατά, όμορφα και μοντέρνα πόστα γιαπωνέζικης γαστρονομίας στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

"Pinktober" στο Hard Rock Cafe® Athens με tacos από την Dominique Crenn

Το Hard Rock Cafe® Athens στηρίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στην 23η ετήσια εκστρατεία "Pinktober" της Hard Rock International λανσάροντας ένα limited edition πιάτο με την υπογραφή της τριάστερης σεφ Dominique Crenn.

"Φάρσα ή κέρασμα;": Τα TGI Fridays™ σε Halloween διάθεση

Η γνωστή αλυσίδα εστιατορίων συνεργάζεται με το αγαπημένο brand "Cap Cap" λανσάροντας τέσσερα γλυκά με "spooky twist" και έμπνευση το Halloween.

To "Cinco de Mayo" φέρνει μεξικάνικη αλεγκρία στη Δεκελείας

Η νέα άφιξη στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας συνδυάζει τη θέρμη μιας παραδοσιακής hacienta με τη βαθιά νόστιμη μεξικάνικη γευστική κουλτούρα.

Πού θα φας διαβολεμένα νόστιμα tacos στην Αθήνα

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή Taco Day (4/10).

Κάτι "τρέχει" με τα ζαχαροπλαστεία

Η Managing Director της "La Liste", Helen Pietrini, μιλά στο "α" για το παρόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με αφορμή την πρώτη διεθνή λίστα – οδηγό για ζαχαροπλαστεία.

Ο "Κόλλιας" επιστρέφει!

Ο "Κόλλιας" έχει γράψει ιστορία, έχει αφήσει εποχή στον Πειραιά και την Αθήνα. Σε λίγο θα τον χαιρόμαστε στη Γλυφάδα.