Μεγάλη εφεύρεση η πίτσα, κι εν Αθήναις όλο κι εξελίσσεται, οπότε δεν είναι διόλου περίεργο που τα pizza bars και τα ιταλικά εστιατόρια που ξέρουν τα μυστικά της έχουν αποκτήσει πολλούς φανατικούς. Ιδού τέσσερις διευθύνσεις για δημιουργίες με ωραίο, τραγανό, λεπτό και μυρωδάτο ζυμάρι και καλοδιαλεγμένα toppings που σου κλέβουν την καρδιά.
Vespa Rossa
Ο Κώστας Τσίγκας στο καλαίσθητο ιταλικό του εστιατόριο στο Παγκράτι χωρίζει τις προτάσεις του σε pizza rossa και bianca (χωρίς ντομάτα δηλαδή). Από τη μια έχεις μια ωραία marinara ή μια ντοματένια πίτσα με… κεφτεδάκια και ρίγανη, και από την άλλη μια που συνδυάζει τρούφα, μανιτάρια και σπεκ ή έναν πλούσιο συνδυασμό με πατάτα καπνιστό χοιρινό και δεντρολίβανο. Άντε μετά να διαλέξεις.
Capanna
Αυτό το δημοφιλές κολωνακιώτικο στέκι ήταν από τα πρώτα που ανανέωσαν το σκηνικό της πίτσας στην πόλη. Σε ένα χώρο ζεστό, όμορφο, με απλή ξύλινη επίπλωση και το κεραμικό πλακάκι ν’ ανεβαίνει στον τοίχο, έκανε αμέσως σουξέ, και συνεχίζει ανάλογα, εκεί, στη συμβολή της πεζοδρομημένης Χάρητος και της Πλουτάρχου.
Cantinetta
Στο εστιατόριο του σινεφίλ Τάκη Βερέμη στη Γλυφάδα την πίτσα σου την χαίρεσαι κάτω από το βλέμμα του Ντε Νίρο, ο οποίος «επιβλέπει» σε ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο στον τοίχο. Ψημένη στον πετρόφουρνο, με λογιών-λογιών υλικά (μανιτάρια και γκορκοντζόλα μπρόκολο, αβγό, ντοματίνια, και ούτω καθεξής) έχει ωραία ζύμη που θυμίζει λεπτό, τραγανό ψωμί. Ακόμη και μόνη της -όχι ότι θα τη δοκιμάσεις μόνη της αλλά λέμε τώρα- έχει περισσή νοστιμιά.
Cosa Nostra
Δεν είναι μόνο ότι έχει ωραία πίτσα. Είναι ότι της φτιάχνει το απόλυτο σκηνικό ιταλιάνικου ristorante. Το ψηφίζεις άνετα ως ένα από τα πιο γοητευτικά μαγαζιά της Αθήνας, έτσι που είναι γεμάτο απίστευτες διακοσμητικές λεπτομέρειες, συλλεκτικά κομμάτια ανάμεσα στα οποία δύο μοναδικά highlights: το φοβερό κουρείο στο υπόγειο και το απίθανο τζουκμπόξ, ασορτί με το Σινάτρα που έχεις στα αυτιά.