Τα Κιούπια

Μετά τη Ρόδο και την Πολιτεία, τα βρίσκουμε και στο Κολωνάκι, σε έναν κομψά αστικό χώρο, χωρίς πολλά πλουμίδια, ενώ το «διάσημο» μενού τους εμφανίζεται με νέα πλοκή – και δη πιο ανάλαφρες συνταγές.

Τα Κιούπια

Μετά τη Ρόδο και την Πολιτεία, τα βρίσκουμε και στο Κολωνάκι, σε έναν κομψά αστικό χώρο, χωρίς πολλά πλουμίδια, ενώ το «διάσημο» μενού τους εμφανίζεται με νέα πλοκή – και δη πιο ανάλαφρες συνταγές.

Τα Κιούπια - εικόνα 1

Το καινούργιο τους σπίτι (αναπαλαιωμένο νεοκλασικό του '27) ακτινοβολεί λευκότητα. Είναι ψηλοτάβανο και… πολυδαίδαλο (διατηρήθηκε η αρχική διαρρύθμιση, οπότε είναι χωρισμένο σε δωματιάκια), με την κουζίνα να έχει πιάσει θέση στα αριστερά της εισόδου, κι ένα «αίθριο» κομμάτι στο δεύτερο όροφο που βλέπει πράσινο. Την εικόνα συμπληρώνουν το γοητευτικό, παλιό μωσαϊκό και κάποια έργα τέχνης, ορισμένα εκ των οποίων επιλέγουν ως θεματική διαφόρων ειδών κιούπια, από ροδίτικα κεραμικά σε έναν πίνακα με προϊόντα «τσουκχαλιού» (ευκαιρία να μάθετε τι εστί λαήνα, κουβάνι και σκουτέλι). Διακριτική υποβολή.

Παρότι έχει συμπληρωθεί από μια πιο ήπια, μεσημεριανή εκδοχή, το κατά τα ειωθότα επικό μενού παραμένει στα «Κιούπια» σήμα κατατεθέν μια αλλοτινής, πληθωρικής αντίληψης του φαγητού. Αρχικά, καταφθάνει τραχανάς με κόκορα και λίγη ντοματούλα, αρωματισμένος με μυρωδάτο δυόσμο. νιώθεις την παράδοση να ζεσταίνει το λαιμό σου. Ακολουθούν δροσάτη πατζαροσαλάτα, πιπεροσαλάτα και κουκουναροσαλάτα και μάλλον αδιάφορα σέσκουλα με σος γιαουρτιού. Έπειτα από μια φάβα που εκμοντερνίζεται με καραμελωμένο πορτοκάλι, καταφθάνουν πιλάφι με κουκουνάρι και σουτζουκάκια με λίγο κύμινο μέσα σε ποτηράκι. Λογικό σε ένα τόσο εκτενές μενού κάποια πιάτα να είναι πιο αδύναμα (π.χ., τα σαλιγκάρια υπερέβαλαν στο λάδι και η πίτα πουφ με γέμιση τυριών κρατούσε αλευρίλα στο φύλλο). Μας αποζημίωσε, βέβαια, ένα μπιφτέκι από μοσχαρίσια μπριζόλα με μοτσαρέλα, πληθωρικά κρεατένιο, ανάλαφρο και γεμάτο γεύση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εδώ δεν μένεις εγκρατής. Από τα πέντε γλυκά που δοκίμασα ψηφίζω αγέρα βανίλιας με λεκούνι (σαν παστέλι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνα του Κατσόγιαννου

Η παλαιότερη ταβέρνα της Δραπετσώνας αποπνέει μια γοητευτική και αυθόρμητα σκηνογραφημένη παλιομοδίτικη νοσταλγία. Λειτουργεί από το 1930 και μαγειρεύει πολύ νόστιμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
24/03/2023

Four hands βραδιά υψηλής γαστρονομικής φινέτσας στο "MFlavours"

Ο Executive Chef του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery Collection", Δημήτρης Μπούτσαλης, υποδέχθηκε τον μισελενάτο σεφ Clément Convard στη λαμπερή σάλα του "MFlavours", για ένα γαστρονομικό ντουέτο που εντυπωσίασε με την ελληνογαλλική του γευστική συγχορδία.

Δοκιμάσαμε τις νέες "Loco" γεύσεις

Ανανεωμένη βρήκαμε την μεξικάνικη γιορτή που σερβίρει το δημοφιλές στέκι της οδού Καλαμιώτου υπό την επιμέλεια του βραβευμένου Αθηναγόρα Κωστάκου.

Ανανεώνουμε τη ζωή στο γραφείο με τη βοήθεια της Nespresso Professional

Μια ποιοτική κούπα καφέ μπορεί να κάνει θαύματα στην καθημερινότητά μας, και οι επαγγελματικές κάψουλες της Nespresso Professional είναι εδώ για να προσφέρουν ακριβώς αυτό.

Μία νέα γαστρονομική εμπειρία από το "Soil" στο Αλεποχώρι

Το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin εστιατόριο και ο Τάσος Μαντής ανοίγουν τον κήπο τους στο κοινό.

Η σεφ Ελένη Σαράντη είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό που φαίνεται

Επικεφαλής της all-female κουζίνας του "Lost Athens", αλλά και υπεύθυνη όλων των γεύσεων των ξενοδοχείων "Selina" στην Ελλάδα, η Ελένη Σαράντη ξεκίνησε από το fine dining για να μεσουρανήσει στο fine comfort, αποδεικνύοντας ότι και στον κόσμο των κουζινών, δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

Πού θα φας τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

Μπακαλιάροι για κάθε γούστο, για να τιμήσεις το επίσημο πιάτο της εθνικής γιορτής.