Τα Κιούπια

Μετά τη Ρόδο και την Πολιτεία, τα βρίσκουμε και στο Κολωνάκι, σε έναν κομψά αστικό χώρο, χωρίς πολλά πλουμίδια, ενώ το «διάσημο» μενού τους εμφανίζεται με νέα πλοκή – και δη πιο ανάλαφρες συνταγές.

Τα Κιούπια

Μετά τη Ρόδο και την Πολιτεία, τα βρίσκουμε και στο Κολωνάκι, σε έναν κομψά αστικό χώρο, χωρίς πολλά πλουμίδια, ενώ το «διάσημο» μενού τους εμφανίζεται με νέα πλοκή – και δη πιο ανάλαφρες συνταγές.

Τα Κιούπια - εικόνα 1

Το καινούργιο τους σπίτι (αναπαλαιωμένο νεοκλασικό του '27) ακτινοβολεί λευκότητα. Είναι ψηλοτάβανο και… πολυδαίδαλο (διατηρήθηκε η αρχική διαρρύθμιση, οπότε είναι χωρισμένο σε δωματιάκια), με την κουζίνα να έχει πιάσει θέση στα αριστερά της εισόδου, κι ένα «αίθριο» κομμάτι στο δεύτερο όροφο που βλέπει πράσινο. Την εικόνα συμπληρώνουν το γοητευτικό, παλιό μωσαϊκό και κάποια έργα τέχνης, ορισμένα εκ των οποίων επιλέγουν ως θεματική διαφόρων ειδών κιούπια, από ροδίτικα κεραμικά σε έναν πίνακα με προϊόντα «τσουκχαλιού» (ευκαιρία να μάθετε τι εστί λαήνα, κουβάνι και σκουτέλι). Διακριτική υποβολή.

Παρότι έχει συμπληρωθεί από μια πιο ήπια, μεσημεριανή εκδοχή, το κατά τα ειωθότα επικό μενού παραμένει στα «Κιούπια» σήμα κατατεθέν μια αλλοτινής, πληθωρικής αντίληψης του φαγητού. Αρχικά, καταφθάνει τραχανάς με κόκορα και λίγη ντοματούλα, αρωματισμένος με μυρωδάτο δυόσμο. νιώθεις την παράδοση να ζεσταίνει το λαιμό σου. Ακολουθούν δροσάτη πατζαροσαλάτα, πιπεροσαλάτα και κουκουναροσαλάτα και μάλλον αδιάφορα σέσκουλα με σος γιαουρτιού. Έπειτα από μια φάβα που εκμοντερνίζεται με καραμελωμένο πορτοκάλι, καταφθάνουν πιλάφι με κουκουνάρι και σουτζουκάκια με λίγο κύμινο μέσα σε ποτηράκι. Λογικό σε ένα τόσο εκτενές μενού κάποια πιάτα να είναι πιο αδύναμα (π.χ., τα σαλιγκάρια υπερέβαλαν στο λάδι και η πίτα πουφ με γέμιση τυριών κρατούσε αλευρίλα στο φύλλο). Μας αποζημίωσε, βέβαια, ένα μπιφτέκι από μοσχαρίσια μπριζόλα με μοτσαρέλα, πληθωρικά κρεατένιο, ανάλαφρο και γεμάτο γεύση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εδώ δεν μένεις εγκρατής. Από τα πέντε γλυκά που δοκίμασα ψηφίζω αγέρα βανίλιας με λεκούνι (σαν παστέλι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.