"Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Υπό την βασιλικήν δρυν": Ένα στοιχειωμένο δένδρο στο επίκεντρο του 18ου επεισοδίου του "Να ένα βιβλίο"

Η βαθιά και αρμονική συνύπαρξη δύο θρησκειών στο διήγημα του Παπαδιαμάντη.

«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Υπό την βασιλικήν δρυν»: Ένα στοιχειωμένο δένδρο στο επίκεντρο του 18ου επεισοδίου του «Να ένα βιβλίο»

Στο 18ο επεισόδιο του βιβλιοφιλικού podcast "Να ένα βιβλίο" ξεδιπλώνεται η πεζογραφία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από το διήγημα "Υπό την βασιλικήν δρυν" που γράφτηκε το 1901, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά ο Παγανιστικός και ο Χριστιανικός κόσμος. Ο συγγραφέας και βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης αφήνει σε όλο το podcast να λάμψει το διήγημα του Παπαδιαμάντη, μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, χωρίς να διακόψει καθόλου.

Ο ήρωας του έργου θαμπώνεται από την βασιλική δρυν, ένα στοιχειωμένο παλιό δένδρο που εύκολα θα μπορούσε να είναι σύμβολο παγανιστικού ονείρου που υποδηλώνει τον αισθησιασμό ή ακόμη μια μεταφορά για την ίδια την Παναγία. Με απλότητα και ομορφιά, το απόσπασμα του διηγήματος που διαβάζεται, περιγράφει πολύ παραστατικά και ζωντανά την βασιλική δρυ. Ο ήρωας σε ηλικία τότε 11 ετών ήταν βαθιά γοητευμένος από το δένδρο, σε σημείο που το σκεφτόταν ως έμψυχο πλάσμα. Είχε ονειρευτεί ότι πήγαινε προς αυτή, για να την βρει μόνο που στο όνειρο, ο δρόμος ήταν γεμάτος περιπέτειες. Όταν έφτασε στην κορυφή και αντίκρυσε την "ερωμένη" του, όπως την αποκαλούσε, την μύρισε και συνέλαβε όλη την μαγεία του τοπίου και της στιγμής. Ο ήρωας έβλεπε το δένδρο σαν μια κοπέλα που του ψιθύρισε στο όνειρο του "Πες τους να με αφήσουν να μην με κόψουν". Όταν μετά από χρόνια ο ήρωας επέστρεψε σε μεγαλύτερη ηλικία στο χωριό του, επισκέφθηκε τα μέρη των παιδικών του αναμνήσεων. Όμως το δένδρο δεν υπήρχε πια. Αυτός που το έκοψε λίγες ημέρες μετά πέθανε. "Το μεγάλο δένδρο ήταν στοιχειωμένο".

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μέχρι τέλος του μήνα θα παίζεται το "Τέλος του παιχνιδιού"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε το μπεκετικό "Τέλος του παιχνιδιού" στο Σύγχρονο Θέατρο με τον Δημήτρη Καταλειφό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/01/2022

Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Ιανουάριο

Αυτές είναι οι ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η λίστα με τις προβολές για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Η Επανάσταση του ’21 βάζει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας: Δείτε τις νέες τοιχογραφίες που έγιναν

Ο Λόρδος Βύρωνας του Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή, ο "Νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου" που αγναντεύει την Ακρόπολη, το "Πάνθεον" των Αγωνιστών στην Κυψέλη και άλλα πολύχρωμα, εντυπωσιακά έργα από γνωστούς street artists που αναβαθμίζουν την πόλη μας με το πρόγραμμα αναθέσεων του Δήμου Αθηναίων.