"Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Υπό την βασιλικήν δρυν": Ένα στοιχειωμένο δένδρο στο επίκεντρο του 18ου επεισοδίου του "Να ένα βιβλίο"

Η βαθιά και αρμονική συνύπαρξη δύο θρησκειών στο διήγημα του Παπαδιαμάντη.

«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Υπό την βασιλικήν δρυν»: Ένα στοιχειωμένο δένδρο στο επίκεντρο του 18ου επεισοδίου του «Να ένα βιβλίο»

Στο 18ο επεισόδιο του βιβλιοφιλικού podcast "Να ένα βιβλίο" ξεδιπλώνεται η πεζογραφία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από το διήγημα "Υπό την βασιλικήν δρυν" που γράφτηκε το 1901, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά ο Παγανιστικός και ο Χριστιανικός κόσμος. Ο συγγραφέας και βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης αφήνει σε όλο το podcast να λάμψει το διήγημα του Παπαδιαμάντη, μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, χωρίς να διακόψει καθόλου.

Ο ήρωας του έργου θαμπώνεται από την βασιλική δρυν, ένα στοιχειωμένο παλιό δένδρο που εύκολα θα μπορούσε να είναι σύμβολο παγανιστικού ονείρου που υποδηλώνει τον αισθησιασμό ή ακόμη μια μεταφορά για την ίδια την Παναγία. Με απλότητα και ομορφιά, το απόσπασμα του διηγήματος που διαβάζεται, περιγράφει πολύ παραστατικά και ζωντανά την βασιλική δρυ. Ο ήρωας σε ηλικία τότε 11 ετών ήταν βαθιά γοητευμένος από το δένδρο, σε σημείο που το σκεφτόταν ως έμψυχο πλάσμα. Είχε ονειρευτεί ότι πήγαινε προς αυτή, για να την βρει μόνο που στο όνειρο, ο δρόμος ήταν γεμάτος περιπέτειες. Όταν έφτασε στην κορυφή και αντίκρυσε την "ερωμένη" του, όπως την αποκαλούσε, την μύρισε και συνέλαβε όλη την μαγεία του τοπίου και της στιγμής. Ο ήρωας έβλεπε το δένδρο σαν μια κοπέλα που του ψιθύρισε στο όνειρο του "Πες τους να με αφήσουν να μην με κόψουν". Όταν μετά από χρόνια ο ήρωας επέστρεψε σε μεγαλύτερη ηλικία στο χωριό του, επισκέφθηκε τα μέρη των παιδικών του αναμνήσεων. Όμως το δένδρο δεν υπήρχε πια. Αυτός που το έκοψε λίγες ημέρες μετά πέθανε. "Το μεγάλο δένδρο ήταν στοιχειωμένο".

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

Συζήτηση: Αναγνώστες και αναγνώσεις – ποιος διαβάζει, ποιος όχι και γιατί, στην Ελλάδα σήμερα

Στο 96ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης συζητάει με τον Καθηγητή Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα ερεθιστικά ευρήματα που έφερε στο φως στη σημαντική έρευνα για την ανάγνωση και τους αναγνώστες στη χώρα μας.

03/01/2023

20 λογοτεχνικά βιβλία του 2022 που ξεχωρίζουν

Στο 95ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης προτείνει είκοσι τίτλους που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

12 βιβλία που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Στο 94ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης επιλέγει 12 βιβλία που πραγματεύονται ένα σημαντικό θέμα, ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας ή ένα ιστορικό γεγονός.

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν: "Η τριλογία της ομίχλης"

Στο 93ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το εξαιρετικό βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα που χάθηκε πρόσφατα σε ηλικία πενήντα έξι ετών.

Κλερ Κίγκαν: "Μικρά πράγματα σαν κι αυτά"

Στο 92ο επεισόδιο ης σειράς των poscast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για το κομψοτέχνημα της Ιρλανδής Κλερ Κίγκαν, υποψήφιο για το Βραβείο Booker που υμνήθηκε δικαίως από τους κριτικούς.

Βάτσλαβ Σμιλ: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος

Στο 91ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς προτείνει ένα βιβλίο στο οποίο ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.

Νίκος Καζαντζάκης: "Ανήφορος"

Στο 90ό επεισόδιο της σειράς podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη που τιτλοφορείται "Ανήφορος".