"Λιν Ούλμαν: Ανησυχία": Ένα φοβισμένο κοριτσάκι στο 17ο επεισόδιο του "Να ένα βιβλίο"

Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα για το πώς ζούμε, αγαπάμε, ξεχνάμε και γερνάμε.

«Λιν Ούλμαν: Ανησυχία»: Ένα φοβισμένο κοριτσάκι στο 17ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Πώς είναι να είσαι το ένατο παιδί του σπουδαιότερου σκηνοθέτη του 20ου αιώνα, απόμακρου και ασταθούς Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και μονάκριβη κόρη μιας εξίσου ασταθούς και συναισθηματικά ανώριμης μητέρας; Το βιβλίο "Ανησυχία" της Λιν Ούλμαν έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, με οδηγό την βιωματική εμπειρία της συγγραφέως. Η Ούλμαν επιλέγει να σβήσει τα ονόματα των χαρακτήρων στο βιβλίο της ή τουλάχιστον αυτών που πρωταγωνιστούν στο τρίγωνο χαρακτηρίζοντάς τους ως μητέρα, κοριτσάκι, πατέρας. Το κοριτσάκι μεγαλώνει με τις δύο του νταντάδες στο σπίτι αφού η μητέρα λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλάζοντας συχνά κατοικία κι εραστές. Η απουσία της έχει προκαλέσει στο κοριτσάκι μια παιδική ηλικία γεμάτη άγχος και αγωνία για την μητέρα του, παρόλα αυτά όμως την αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Φοβάται ότι κάθε φορά που φεύγει δεν θα ξαναγυρίσει. Ανησυχεί τόσο για τον θάνατό της που σκέφτεται ότι αυτό συμβεί, εκείνη δεν έχει θέση στον κόσμο.

Τον πατέρα τον βλέπει μόνο το καλοκαίρι, όταν επιστρέφει στο νησί. Ακόμη και τότε είναι απόμακρος, χωρίς συναισθηματικές εκδηλώσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατό του, το κοριτσάκι αποφασίζει να ακούσει παλιές συζητήσεις από όταν ξεκίνησαν να γράφουν ένα βιβλίο μαζί. Να που εκείνο αποτέλεσε έναυσμα για να κρατάμε σήμερα αυτό το αριστούργημα στα χέρια μας. Ο βιβλιοκριτικός το Κώστας Κατσουλάρης χαρακτηρίζει στο podcast του "Να ένα βιβλίο" μια σπαρακτική και ειλικρινής ιστορία που αποτυπώνεται με την ξεγύμνωση της ψυχής της Ούλμαν, χωρίς όμως να οδηγείται σε εκδηλώσεις υπερβολικού συναισθηματισμού. Τις σκέψεις του κοριτσιού ζωντανεύει η Γωγώ Μπρέμπου μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου.

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

Μαντάμ Μποβαρί, μια γυναίκα που διέρρηξε τα όρια

Στο 128ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο", ο Κώστας Κατσουλάρης μάς περιγράφει την ιστορία της Μαντάμ Μποβαρί.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/04/2024

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ηλίθιε

Στο 127ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο!", o Κώστας Κατσουλάρης μιλά για την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Γιατί να διαβάσουν τα παιδιά σήμερα την Καλύβα του μπάρμπα Θωμά;

Στο 22ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο! για παιδιά", η Ελένη Κορόβηλα περιγράφει ιστορίες με ήρωες μαύρα παιδιά.

"Ο άντρας μου" | Με δύναμη από τη Βόρεια Μακεδονία

Στο 125ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο", ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για την ιδιαίτερη περίπτωση της Μπουζάροφσκα.

"Η Αμέλια Έρχαρτ και το καναρίνι – Η ιστορία μιας γυναίκας που εμπνέει"

Στο 20ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο! για παιδιά", η Ελένη Κορόβηλα μάς μιλά για την Αμέλια Έρχαρτ, μια γυναίκα που εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν 90 χρόνια κυνηγώντας το όνειρό της.

Τι είναι οικογένεια; Η απάντηση σε εννιά βιβλία και ένα τραγούδι για μικρά παιδιά

Στο 19ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο για παιδιά!", η Ελένη Κορόβηλα μάς αφηγείται καθημερινές, τρυφερές οικογενειακές ιστορίες.

"Η φάρσα" της Έρσης Σωτηροπούλου: Ένα ανατρεπτικά φεμινιστικό μυθιστόρημα

Στο 124ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο!", ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για ένα βιβλίο που είναι γραμμένο από γυναίκα, με ηρωίδες γυναίκες, στο μυαλό των οποίων θάλλουν πολλές άλλες γυναίκες, που γελοιοποιούν την πατριαρχία, κι ας επιθυμούν άντρες.