"Λιν Ούλμαν: Ανησυχία": Ένα φοβισμένο κοριτσάκι στο 17ο επεισόδιο του "Να ένα βιβλίο"

Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα για το πώς ζούμε, αγαπάμε, ξεχνάμε και γερνάμε.

«Λιν Ούλμαν: Ανησυχία»: Ένα φοβισμένο κοριτσάκι στο 17ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Πώς είναι να είσαι το ένατο παιδί του σπουδαιότερου σκηνοθέτη του 20ου αιώνα, απόμακρου και ασταθούς Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και μονάκριβη κόρη μιας εξίσου ασταθούς και συναισθηματικά ανώριμης μητέρας; Το βιβλίο "Ανησυχία" της Λιν Ούλμαν έρχεται να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, με οδηγό την βιωματική εμπειρία της συγγραφέως. Η Ούλμαν επιλέγει να σβήσει τα ονόματα των χαρακτήρων στο βιβλίο της ή τουλάχιστον αυτών που πρωταγωνιστούν στο τρίγωνο χαρακτηρίζοντάς τους ως μητέρα, κοριτσάκι, πατέρας. Το κοριτσάκι μεγαλώνει με τις δύο του νταντάδες στο σπίτι αφού η μητέρα λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλάζοντας συχνά κατοικία κι εραστές. Η απουσία της έχει προκαλέσει στο κοριτσάκι μια παιδική ηλικία γεμάτη άγχος και αγωνία για την μητέρα του, παρόλα αυτά όμως την αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Φοβάται ότι κάθε φορά που φεύγει δεν θα ξαναγυρίσει. Ανησυχεί τόσο για τον θάνατό της που σκέφτεται ότι αυτό συμβεί, εκείνη δεν έχει θέση στον κόσμο.

Τον πατέρα τον βλέπει μόνο το καλοκαίρι, όταν επιστρέφει στο νησί. Ακόμη και τότε είναι απόμακρος, χωρίς συναισθηματικές εκδηλώσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατό του, το κοριτσάκι αποφασίζει να ακούσει παλιές συζητήσεις από όταν ξεκίνησαν να γράφουν ένα βιβλίο μαζί. Να που εκείνο αποτέλεσε έναυσμα για να κρατάμε σήμερα αυτό το αριστούργημα στα χέρια μας. Ο βιβλιοκριτικός το Κώστας Κατσουλάρης χαρακτηρίζει στο podcast του "Να ένα βιβλίο" μια σπαρακτική και ειλικρινής ιστορία που αποτυπώνεται με την ξεγύμνωση της ψυχής της Ούλμαν, χωρίς όμως να οδηγείται σε εκδηλώσεις υπερβολικού συναισθηματισμού. Τις σκέψεις του κοριτσιού ζωντανεύει η Γωγώ Μπρέμπου μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου.

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

Συζήτηση: Αναγνώστες και αναγνώσεις – ποιος διαβάζει, ποιος όχι και γιατί, στην Ελλάδα σήμερα

Στο 96ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης συζητάει με τον Καθηγητή Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα ερεθιστικά ευρήματα που έφερε στο φως στη σημαντική έρευνα για την ανάγνωση και τους αναγνώστες στη χώρα μας.

03/01/2023

20 λογοτεχνικά βιβλία του 2022 που ξεχωρίζουν

Στο 95ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης προτείνει είκοσι τίτλους που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

12 βιβλία που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Στο 94ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης επιλέγει 12 βιβλία που πραγματεύονται ένα σημαντικό θέμα, ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας ή ένα ιστορικό γεγονός.

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν: "Η τριλογία της ομίχλης"

Στο 93ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το εξαιρετικό βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα που χάθηκε πρόσφατα σε ηλικία πενήντα έξι ετών.

Κλερ Κίγκαν: "Μικρά πράγματα σαν κι αυτά"

Στο 92ο επεισόδιο ης σειράς των poscast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για το κομψοτέχνημα της Ιρλανδής Κλερ Κίγκαν, υποψήφιο για το Βραβείο Booker που υμνήθηκε δικαίως από τους κριτικούς.

Βάτσλαβ Σμιλ: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος

Στο 91ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς προτείνει ένα βιβλίο στο οποίο ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.

Νίκος Καζαντζάκης: "Ανήφορος"

Στο 90ό επεισόδιο της σειράς podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη που τιτλοφορείται "Ανήφορος".