"Tim Marshall: Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας": Η γεωγραφία και η ιστορία πρωταγωνιστούν στο 16ο επεισόδιο του "Να ένα βιβλίο"

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που εμβαθύνει στα γεωγραφικά δεδομένα χωρών και ηπείρων έρχεται στο 16ο επεισόδιο του βιβλιοφιλικού podcast.

«Tim Marshall: Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Η γεωγραφία και η ιστορία πρωταγωνιστούν στο 16ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Στο 16ο επεισόδιο του podcast "Να ένα βιβλίο", παρουσιάζεται το βιβλίο "Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας" του Tim Marshall, έμπειρου δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή σε πάνω από 30 χώρες. Με απλά και κατανοητά λόγια εξηγεί περίπλοκα ιστορικά και γεωπολιτικά ζητήματα όπως το πώς η γεωγραφική θέση και ο φυσικός πλούτος ορισμένων χωρών ή ακόμα και ηπείρων τους επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή αδυναμίες, πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί ολόκληρες αυτοκρατορίες αλλά και σύγχρονα κράτη. Σε άλλες περιπτώσεις που συναντά, το κλίμα ορίζει τις επιλογές ακόμα και των ισχυρότερων στρατών, όπως έγινε με μια αμμοθύελα που διήρκεσε 36 ώρες κατά την διάρκεια της σύγκρουσης της Βόρειας συμμαχίας με τους Ταλιμπάν. Καταλήγει λοιπόν ότι ίσως η γεωγραφία είναι μοίρα.

Το βιβλίο ανανεώνεται συνεχώς από τον συγγραφέα του, ενώ σήμερα κυκλοφορεί η τέταρτη αναθεωρημένη έκδοσή του και ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστή έκδοση για τα παιδιά και τους νεαρούς αναγνώστες. Ο βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες στο βιβλιοφιλικό του podcast ενώ ο Στέλιος Μάινας διαβάζει αποσπάσματα.

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

Συζήτηση: Αναγνώστες και αναγνώσεις – ποιος διαβάζει, ποιος όχι και γιατί, στην Ελλάδα σήμερα

Στο 96ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης συζητάει με τον Καθηγητή Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα ερεθιστικά ευρήματα που έφερε στο φως στη σημαντική έρευνα για την ανάγνωση και τους αναγνώστες στη χώρα μας.

03/01/2023

20 λογοτεχνικά βιβλία του 2022 που ξεχωρίζουν

Στο 95ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης προτείνει είκοσι τίτλους που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

12 βιβλία που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους

Στο 94ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης επιλέγει 12 βιβλία που πραγματεύονται ένα σημαντικό θέμα, ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας ή ένα ιστορικό γεγονός.

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν: "Η τριλογία της ομίχλης"

Στο 93ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το εξαιρετικό βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα που χάθηκε πρόσφατα σε ηλικία πενήντα έξι ετών.

Κλερ Κίγκαν: "Μικρά πράγματα σαν κι αυτά"

Στο 92ο επεισόδιο ης σειράς των poscast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για το κομψοτέχνημα της Ιρλανδής Κλερ Κίγκαν, υποψήφιο για το Βραβείο Booker που υμνήθηκε δικαίως από τους κριτικούς.

Βάτσλαβ Σμιλ: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος

Στο 91ο επεισόδιο των podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μάς προτείνει ένα βιβλίο στο οποίο ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας.

Νίκος Καζαντζάκης: "Ανήφορος"

Στο 90ό επεισόδιο της σειράς podcast "Να ένα βιβλίο" ο Κώστας Κατσουλάρης μιλά για το μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη που τιτλοφορείται "Ανήφορος".