"Tim Marshall: Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας": Η γεωγραφία και η ιστορία πρωταγωνιστούν στο 16ο επεισόδιο του "Να ένα βιβλίο"

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που εμβαθύνει στα γεωγραφικά δεδομένα χωρών και ηπείρων έρχεται στο 16ο επεισόδιο του βιβλιοφιλικού podcast.

«Tim Marshall: Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Η γεωγραφία και η ιστορία πρωταγωνιστούν στο 16ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Στο 16ο επεισόδιο του podcast "Να ένα βιβλίο", παρουσιάζεται το βιβλίο "Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας" του Tim Marshall, έμπειρου δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή σε πάνω από 30 χώρες. Με απλά και κατανοητά λόγια εξηγεί περίπλοκα ιστορικά και γεωπολιτικά ζητήματα όπως το πώς η γεωγραφική θέση και ο φυσικός πλούτος ορισμένων χωρών ή ακόμα και ηπείρων τους επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή αδυναμίες, πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί ολόκληρες αυτοκρατορίες αλλά και σύγχρονα κράτη. Σε άλλες περιπτώσεις που συναντά, το κλίμα ορίζει τις επιλογές ακόμα και των ισχυρότερων στρατών, όπως έγινε με μια αμμοθύελα που διήρκεσε 36 ώρες κατά την διάρκεια της σύγκρουσης της Βόρειας συμμαχίας με τους Ταλιμπάν. Καταλήγει λοιπόν ότι ίσως η γεωγραφία είναι μοίρα.

Το βιβλίο ανανεώνεται συνεχώς από τον συγγραφέα του, ενώ σήμερα κυκλοφορεί η τέταρτη αναθεωρημένη έκδοσή του και ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστή έκδοση για τα παιδιά και τους νεαρούς αναγνώστες. Ο βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες στο βιβλιοφιλικό του podcast ενώ ο Στέλιος Μάινας διαβάζει αποσπάσματα.

"Να ένα βιβλίο"

Η σειρά podcast "Να ένα βιβλίο" επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το "α" τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Podcast

"Aκούνα Ματάτα", οι Φίλοι-Φιλόσοφοι της Αλίς Μπριέρ-Ακέ

Στο 24ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο για παιδιά!", η Ελένη Κορόβηλα μιλά για μια σειρά βιβλίων που προσφέρει στα παιδιά τα εργαλεία για να μάθουν να σκέφτονται και να απελευθερώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/04/2024

Μαντάμ Μποβαρί, μια γυναίκα που διέρρηξε τα όρια

Στο 128ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο", ο Κώστας Κατσουλάρης μάς περιγράφει την ιστορία της Μαντάμ Μποβαρί.

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, ηλίθιε

Στο 127ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο!", o Κώστας Κατσουλάρης μιλά για την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Γιατί να διαβάσουν τα παιδιά σήμερα την Καλύβα του μπάρμπα Θωμά;

Στο 22ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο! για παιδιά", η Ελένη Κορόβηλα περιγράφει ιστορίες με ήρωες μαύρα παιδιά.

"Ο άντρας μου" | Με δύναμη από τη Βόρεια Μακεδονία

Στο 125ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο", ο Κώστας Κατσουλάρης μάς μιλά για την ιδιαίτερη περίπτωση της Μπουζάροφσκα.

"Η Αμέλια Έρχαρτ και το καναρίνι – Η ιστορία μιας γυναίκας που εμπνέει"

Στο 20ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο! για παιδιά", η Ελένη Κορόβηλα μάς μιλά για την Αμέλια Έρχαρτ, μια γυναίκα που εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν 90 χρόνια κυνηγώντας το όνειρό της.

Τι είναι οικογένεια; Η απάντηση σε εννιά βιβλία και ένα τραγούδι για μικρά παιδιά

Στο 19ο επεισόδιο της σειράς των podcast "Να ένα βιβλίο για παιδιά!", η Ελένη Κορόβηλα μάς αφηγείται καθημερινές, τρυφερές οικογενειακές ιστορίες.