Τουρίστας στην Αθήνα: 24 ώρες στο ιστορικό Κέντρο

Με την Αθήνα να ανεβάζει συνεχώς τις μετοχές της στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό τερέν, αυτό το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή να δούμε την πόλη αλλιώς και να βιώσουμε τις ομορφιές της απ’ την πλευρά του επισκέπτη: κάνοντας check in στις πιο ζωηρές της γειτονιές, για ένα ιδανικό staycation.

Τουρίστας στην Αθήνα: 48 ώρες στο ιστορικό Κέντρο © Shutterstock.com

Εδραιωμένη πια ως ένας από τους δυναμικότερους city break προορισμούς της Ευρώπης, με ολοένα πιο συναρπαστικό εστιατορικό τερέν, αναζωογονημένες ιστορικές γειτονιές, μια κοχλάζουσα καλλιτεχνική σκηνή, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε τροχιά αναγέννησης, η Αθήνα ανεβάζει συνεχώς τις μετοχές της στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη. Πόσο συχνά όμως έχουμε την ευκαιρία να πατήσουμε ένα pause στην καθημερινότητά μας και να την δούμε πραγματικά; Να την δούμε με τα μάτια του επισκέπτη, να βιώσουμε τις ομορφιές της και να ρουφήξουμε τις δυνατότητές της σαν ένα όστρακο γεμάτο με το ιώδιο της ζωής. Να κάνουμε, με λίγα λόγια, ένα city break στην πόλη μας.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο κάνουμε ακριβώς αυτό, ξεκινώντας απ’ το ιστορικό Κέντρο: εκεί όπου παλιά βιομηχανικά κτήρια έχουν μεταμορφωθεί σε κεντρικά γρανάζια της βιομηχανίας του αθηναϊκού τουρισμού, στη σκιά της πανέμορφης Πλάκας με τα γραφικά καφεμεζεδοπωλεία και τη βόλτα της Ακρόπολης, και δυο βήματα από τον Εθνικό Κήπο, όπου μια πρωτότυπη έκθεση γίνεται η αφορμή για απολαυστικούς Κυριακάτικους περιπάτους.

Πού θα μείνουμε;

Ciel Athens Living
Εντυπωσιακή θέα στη Μητρόπολη από το "Ciel Athens Living"

Στην καρδιά της αστικής ζωντάνιας, φυσικά. Το "Ciel Athens Living" (Μνησικλέους 2, 2103314727) είναι ένα σύγχρονο urban ξενοδοχείο στη σκιά της Ακρόπολης, δίπλα ακριβώς στην πλατεία Μητροπόλεως και σε απόσταση μερικών βημάτων από όλα όσα έχει να προσφέρει το Κέντρο. Μαζεμένα και ζεστά, με τα ξύλινα πατώματα, τις μεταλλικές λεπτομέρειες και τα μεγάλα παράθυρα που χαζεύουν αφ’ υψηλού την επιβλητική πρόσοψη της Μητρόπολης, τα δωμάτια κρύβουν στο μινιμαλισμό τους όλα όσα χρειαζόμαστε για ένα άνετο σαββατοκύριακο. Παράλληλα, cozy διαμονή δίπλα στη ζωηράδα του Κέντρου προσφέρει και το "Snob Luxury Rooms" (Αγ. Ειρήνης 17, 2103242437), μια ανάσα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, με τα πλήρως ανακαινισμένα του δωμάτια να ξεχωρίζουν για την compact λογική που αναδεικνύει το χώρο. Ψηλοτάβανα και προικισμένα με φυσικό φως που έρχεται από έξυπνες οπές στους τοίχους, έχουν για επίκεντρό τους το πράσινο αίθριο του κτηρίου, η ζωντάνια του οποίου πλουτίζει τη διαμονή με αίσθηση κοσμοπολιτισμού.

Snob Luxury Rooms
Compact διαμονή στο "Snob Luxury Rooms"

Σάββατο

11 πμ Early check in και brunch στο ξενοδοχείο

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε τα ξενοδοχεία μας, είναι να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις λιχουδιές τους όσο περιμένουμε για το early check in μας. Πληθωρικά croque madame και ζουμερά egg bagels είναι τα φαβορί στην all day brunch λίστα του "Ciel Athens Living" στο roof του ξενοδοχείου, ενώ τα pancakes με φρούτα του δάσους, λευκή πραλίνα και μπισκότο είναι σίγουρο ότι θα σας δώσουν ενέργεια για όλη τη μέρα. Στο δε αίθριο του "Snob Luxury Rooms" το σάντουιτς φοκάτσιας με μορταδέλα, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού είναι ιδανικό για ένα ξεκίνημα με ιταλιάνικη φρεσκάδα, ενώ οι βάφλες με Ferrero rocher και μπανάνα θα γεμίσουν τις ανάγκες των πιο λιχούδικων ουρανίσκων.

12.30 μμ Σάββατο στο Μουσείο Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης
20 + 1 Αριστουργήματα στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάτι μαγικό συμβαίνει στο Μουσείο Ακρόπολης τα πρωινά του Σαββάτου, με έμπειρους αρχαιολόγους να αναλαμβάνουν ξεναγήσεις και να αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από 20 + 1 αριστουργήματα. Μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μια βιωματική εμπειρία, σε έναν ξεχωριστό περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους, που οργανώνεται σε γκρουπ των 30 ατόμων και διαρκεί 90 λεπτά – ίσως ο καλύτερος τρόπος να γνωριστείτε με τη συναρπαστική συλλογή ενός απ’ τα πιο σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης.

2.30 μμ Βόλτα στα Αναφιώτικα

Σαν  ένα νησί στο κέντρο της Αθήνας ξεδιπλώνεται ο λαβύρινθος των Αναφιώτικων και, όπως προδίδει το όνομά της, η μικροσκοπική συνοικία πάνω από την Πλάκα είναι ακριβώς αυτό: μια πινελιά Ανάφης στα ριζά της Ακρόπολης. Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν μετακινήθηκαν εδώ εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Αρχικά τοποθετημένοι στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, κατά την εκδίωξη του Όθωνα συνάντησαν αντίστοιχη μοίρα απ’ την πρώτη συνοικία τους και μεταφέρθηκαν εδώ… εν μέσω της νυκτός. Έχτισαν τη συνοικία τους στον Ιερό Βράχο δίχως να λογαριάσουν τις Αρχές και πριν η πολεοδομία προλάβει να αντιδράσει είχαν ήδη εγκατασταθεί, ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και παράλληλα αναστηλώνοντας τους ναούς του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργιού των Βράχον, που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών, ενώ  τρεις δεκαετίες αργότερα απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη, ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα, όλα τους κηρυγμένα ως διατηρητέα.

6.30 μμ "Η νύχτα των Μυστικών" στο θέατρο "Μπέλλος"

Η νύχτα των μυστικών
Ελίνα Γιουνανλή©
"Η Νύχτα των Μυστικών" στο θέατρο Μπέλλος

Κλόουν και θηριοδαμαστές, ακροβάτες, drag show, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και όλα όσα συνθέτουν το θέαμα που προσφέρει ένα τσίρκο, συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου "Μπέλλος" - ένα ιστορικό θέατρο της Πλάκας, που έχει εδώ και λίγο καιρό αποκτήσει ξανά ζωή χάρη στην Αικατερίνη Παπαγεωργίου και την ομάδα The Young Quill. Το έργο, που υπογράφει ο Άκης Δήμου, ξεδιπλώνεται ως γκροτέσκα μεταγραφή ενός κλασικού παραμυθιού για ένα βασίλειο με έναν αδιαφιλονίκητο βασιλιά, ένοχο για το θάνατο της βασίλισσας, που ψάχνει τρόπους να απαλλαγεί από το βάρος της ενοχής του. Σ΄ αυτόν τον βεβαρημένο από ένα θανάσιμο μυστικό χώρο, εισβάλλει ένα ζευγάρι – βιρτουόζοι στην τέχνη της λεηλασίας της ζωής, προκαλώντας κικεώνα ανατροπών.

Πληροφορίες για την παράσταση

Ανεφάνη

9 μμ Πενιές, μεζέδες και ποτά στο "Ανεφάνη"

Παραδοσιακός καφενές και γευστικό μεζεδοπωλείο, η "Ανεφάνη" (Μνησικλέους 24, 2103222809) είναι η νέα άφιξη στο ίσως πιο όμορφο και γραφικό σοκάκι όχι μόνο της Πλάκας, αλλά της Αθήνας ολόκληρης: την διάσημη οδό Μνησικλέους με τα ανθιστόλιστα σκαλάκια της, που έχουν απαθανατιστεί σε ταινίες και σειρές, καρτ ποσταλ και εκπομπές. Εκεί, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στήνεται ατμόσφαιρα που θυμίζει αφίσα ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας: παραδοσιακοί μεζέδες και προσεγμένα μοντέρνα πιάτα στρώνουν το γευστικό χαλί και ζωντανή μουσική σερβίρει κέφι με άρωμα παλιάς Αθήνας. Κάθε Σάββατο οι Ελένη Φώτη και Δημήτρης Σαββαΐδης σε φωνή και μπουζούκι, αλλά και ο Ματί Παλαιολόγος στα πλήκτρα μας ταξιδεύουν όλο το φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου.

Κυριακή

11 πμ Specialty coffee στο Κέντρο

Στο Dope έχεις πολλούς λόγους να εθιστείς στον καφέ και όχι μόνο
Μια σειρά από καλαίσθητα, χαλαρά spots έχουν φέρει στο Κέντρο τον καφέ στα καλύτερά του, συλλέγοντας εξαιρετικά χαρμάνια, αλλά και μονοποικιλιακά διαμάντια που πηγαίνουν την έννοια του κυριακάτικου καφέ σε άλλο level. Το "Dope" (Βύσσης 25, 2103215209) στου Ψυρρή είναι ένα απ’ αυτά, με τραπεζάκια στην όμορφη πλατεΐτσα της γειτονιάς των πομολάδικων, αλλά και πριβέ πατάρι στον όμορφο εσωτερικό χώρο με την ανοιχτή οροφή – συνδυάστε τον καφέ σας με ένα από τα λαχταριστά sandwich ή τις γλυκές ζύμες που παρασκευάζονται εδώ καθημερινά. Το "Anana" (Πραξιτέλους 33, 2111151788) λίγο πιο πάνω απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια από τις πιο όμορφες στοές του Κέντρου, γεμίζοντάς την καθημερινά με μυρωδιές από το διάσημο banana bread του, αλλά και τις λογής λογής vegan λιχουδιές του. Στην πλατεία Μητροπόλεως, το "Warehouse Assemblage" (πλατεία Μητροπόλεως 8, 2103253503) είναι η πιο νέα προσθήκη εκλεκτικής καφεοποσίας στο Κέντρο, με την premium εμπειρία καφέ του να συμπληρώνεται από εκλεκτική κάβα, αλλά και προσεγμένο τσιμπολόι.

12 μμ Seeing the Invisible στον Εθνικό Κήπο

Seeing the invisible
© Courtesy of the Jerusalem Botanical Gardens
Τεχνολογία και φυσιολατρία στην έκθεση Seeing the Invisible

Μια πρωτότυπη, αλλά και άκρως απολαυστική αφορμή να θυμηθούμε τις λιακάδες στον Εθνικό Κήπο μας δίνει για τους επόμενους μήνες η έκθεση Seeing the Invisible. Ένα μιξ τεχνολογίας, τέχνης και φυσιολατρίας, το project έχει συγκεντρώσει στις διαδρομές του Κήπου 14 έργα επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR), που αποκαλύπτονται στους επισκέπτες μέσω του κινητού ή του tablet τους, χάρη στη χρήση ειδικής εφαρμογής. Με άλλα λόγια, απολαμβάνεται έναν περίπατο στον κήπο, σηκώνοντας κάθε τόσο το κινητό σας για να δείτε ότι περπατάτε πλάι σε ένα τεράστιο χρυσό κλουβί, ή ότι απέναντί σας βρίσκεται ένα πιάνο με ουρά, του οποίου τα πλήκτρα βαράει ένα ευμεγέθες σπουργιτάκι. Προσπαθείστε να μην αφήσετε τον εαυτό σας να απορροφηθεί απ’ την οθόνη, όμως: ρουφήξτε τη φύση, χαρείτε τα παπάκια στη λίμνη, χαζέψτε τα κομμάτια του πάρκου που βρίσκονται υπό ανάπλαση και κλείστε τη βόλτα σας με ένα ρόφημα στο – ιδιαίτερα ζωηρό τις Κυριακές – καφέ του Κήπου.

Όμορφη δεν είναι η Αθήνα μας;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.