ΥΠΠΟ: Δρομολογούνται μέτρα για την πυροπροστασία αρχαιολογικού χώρου και μουσείου στο Κάστρο Χλεμούτσι

Στόχος του Υπουργείο Πολιτισμού είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής πρόληψης και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου.

Κάστρο Χλεμούτσι Εσωτερικό του μουσείου Κάστρου Χλεμούτσι

Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί την εκτέλεση του έργου για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου στο Κάστρο Χλεμούτσι, μετά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβολίου επί της μελέτης που υπεβλήθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Σκοπός της μελέτης είναι η προστασία του μνημειακού φρουριακού συνόλου και η ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών. Η μελέτη περιλαμβάνει την εγκατάσταση  στον αρχαιολογικό χώρο, φωτισμού ασφαλείας και σήμανσης οδεύσεων διαφυγής, εξόδων κινδύνου και μεγαφωνικού συστήματος. Στους στεγασμένους χώρους του μουσείου προβλέπεται η εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας, σήμανσης οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου, αυτόματου συστήματος και συστήματος χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς αλλά και μεγαφωνικού συστήματος. Φορητοί πυροσβεστήρες τοποθετούνται στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Ο αρχαιολογικός χώρος του Kάστρου Χλεμούτσι συνιστά το πιο εμβληματικό μεσαιωνικό μνημείο της Ηλείας και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Στο μουσείο του Κάστρου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, περιδιαβαίνοντας στους χώρους του, να ταξιδέψουν στην εποχή των Σταυροφόρων, θαυμάζοντας τα περισσότερα από 500 αντικείμενα, που εκτίθενται, όπως αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, τοιχογραφίες, εξαρτήματα ενδυμασίας και σύνεργα καλλωπισμού. Στόχος του Υπουργείο Πολιτισμού είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής πρόληψης και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου, ο οποίος εξ αιτίας της γεωμορφολογίας και της θέσης του επιτρέπει περιορισμένη δυνατότητα επεμβάσεων. Η μελέτη ενεργητικής προστασίας του Κάστρου από ενδεχόμενη πυρκαγιά εξασφαλίζει επαρκή μέτρα και μέσα πυροπροστασίας με σεβασμό στο μνημειακό χαρακτήρα του Κάστρου". 

Κάστρο Χλεμούτσι
Άποψη του Κάστρου Χλεμούτσι

Το Κάστρο Χλεμούτσι ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή των Βιλλεαρδουίνων. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, προστάτευε την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου, Ανδραβίδα, και το σημαντικό λιμάνι της Γλαρέντζας, της σημερινής Κυλλήνης.

Κάστρο Χλεμούτσι
Άποψη του μουσείου Κάστρου Χλεμούτσι

Το νέο Κάστρο ονομάστηκε από τους ιδρυτές του Clermont, ενώ οι Ενετοί αργότερα το αποκαλούσαν Castel Tornese. Το Κάστρο αποτελείται από δύο περιβόλους. Ο εξωτερικός περίβολος είναι πολυγωνικός και ενισχύει την οχύρωση στις ομαλότερες πλαγιές του λόφου. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υψώνεται ο εσωτερικός περίβολος που διαμορφώνεται με σειρά θολωτών αιθουσών γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή. Στους χώρους του εσωτερικού περιβόλου βρίσκονταν η κατοικία του Καστελλάνου ή του πρίγκιπα, χώροι υποδοχής, μαγειρεία και κατάλυμα για τη φρουρά. Το μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον εσωτερικό περίβολο του μεσαιωνικού Κάστρου αποτελεί το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο με την έκθεση"Η εποχή των ιπποτών – Οι σταυροφόροι στον Μοριά", που αφορά αποκλειστικά στην περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα (13ος - 15ος αι.).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/07/2024

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.

Καλοκαιρινά ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών δράσεων για τους μικρούς επισκέπτες.

Δωρεάν σεμινάριο ναυαγοσωστικής από τον Δήμο Αθηναίων

Ενήλικες θα εκπαιδευτούν στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση κινδύνων στο νερό καθώς και στην παροχή βασικής ιατρικής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

3 βιβλία που σηκώνουν το βλέμμα από τις εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος ανανεώνουν τη βιβλιοθήκη σας, στις 9 Ιουλίου, με τρία νέα βιβλία που θα ταξιδέψουν το νου.

Την Πανσέληνο του Ελαφιού ξενυχτάμε παρέα με το ΚΠΙΣΝ

Το Full Moon Sleepover επιστρέφει ακόμα μεγαλύτερο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Σταδίου: Πώς ξαναμπαίνει στον εμπορικό χάρτη της Αθήνας

Πεδίο δόξης και εμπορικής αναβίωσης προβλέπεται ότι θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια η οδός Σταδίου.