Το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας επικεντρώνεται στις "μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού"

Η δεύτερη αυτή διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοσοφίας δίνει φωνή στις γυναίκες αλλά και θίγει ζητήματα αρρενωπότητας που προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση για την πατριαρχία.

φεστιβαλ φιλοσοφίας

Το Γαλλικό ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, στις 26 και 27 Μαΐου 2023, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης που ήταν αφιερωμένη στις "μεταμορφώσεις της αγάπης", το Φεστιβάλ που διεξάγεται φέτος σε συνεργασία με τη LIFO, εμβαθύνει το στοχασμό και επικεντρώνεται στις "μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού". Τι σημαίνει να είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον 21ο αιώνα;

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε την πατριαρχία που αναπαράγει, από γενιά σε γενιά, το μοντέλο μίας γυναίκας που είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με τα οικιακά, να μεγαλώνει τα παιδιά και να προσφέρει ευχαρίστηση στον άνδρα, στο όνομα μιας ανωτερότητας που προσφέρεται δικαιωματικά στον άνδρα από την ίδια τη φύση και που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα. Οι γυναίκες αναζητούν ουσιαστική οικονομική ανεξαρτησία, καλύτερη κατανομή των οικιακών εργασιών, μεγαλύτερη συνδρομή των πατέρων στην εκπαίδευση των παιδιών, ισότητα στα δικαιώματα, στις επιθυμίες και στις απολαύσεις.

Η συγγραφέας και δοκιμιογράφος Belinda Cannone και ο φιλόσοφος Alexandre Lacroix, έρχονται να αποδείξουν ότι ο αγώνας για την ισότητα συνεπάγεται τον αγώνα των γυναικών με τους άνδρες και όχι εναντίον τους. Δεν υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος. Μόνο η υπόσχεση, και τίποτα λιγότερο, ενός νέου κόσμου, αναθεωρημένων σχέσεων μέσα στο ζευγάρι, στην οικογένεια και την κοινωνία.

Αλλά ο προβληματισμός δε σταματάει εκεί. Οι γυναίκες είναι άραγε τα μόνα θύματα του πατριαρχικού μοντέλου; Ο François-Ronan Dubois, η ανθρωπολόγος Mélanie Gourarier και η δοκιμιογράφος Daisy Letourneur, θα μας εξηγήσουν ότι οι άνδρες είναι τα πρώτα θύματα ενός μοντέλου που, από πολύ μικρή ηλικία, εγκλωβίζει τους άνδρες στις προσταγές μιας έκφρασης του ανδρισμού που βασίζεται σε σχέσεις εξουσίας και σε έναν συνεχή ανταγωνισμό με βαρύ τίμημα, όπως θα μας το αποδείξει η Lucile Peytavin, ιστορικός. Αυτή η τοξική αρρενωπότητα ξεδιπλώνεται επίσης μέσα στις LGBTQ+ κοινότητες, η Daisy Letourneur, και ο Φώτης Σεργουλόπουλος θα συζητήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στην αναπαραγωγή ορισμένων πτυχών της ανδρικής κυριαρχίας και του ανδρικού ιδεώδους.

Τι θα γινόταν αν, όπως θα μας εξηγήσει η φιλόσοφος Claire Marin, το να είσαι άνδρας δεν περιορίζεται στα στερεότυπα του αρρενωπού, μοναχικού τυχοδιώκτη, του σκληρού πολεμιστή και του ψυχρού αποπλανητή; Και τι θα γινόταν αν, παραιτούμενος οικειοθελώς από το αρχέγονο βάρος ενός ανέφικτου ανδρικού προτύπου, ο άνδρας μπορούσε επιτέλους να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και τη γαλήνη;

Η δεύτερη αυτή διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοσοφίας δίνει φωνή στις γυναίκες, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Δίνει επίσης φωνή στους άνδρες που ανησυχούν για την άνοδο του φεμινισμού, θεωρώντας ότι απειλείται η δική τους αρρενωπότητα. Η συγγραφέας, αρθρογράφος, blogger και ζωγράφος, Maïa Mazaurette, θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όσου (και όσες) διερωτώνται ποιες είναι οι μορφές της αποπλάνησης και της σεξουαλικότητας έξι χρόνια μετά τη διάδοση του #MeToo.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 26/5

Γήπεδο Τένις

7.30 μ.μ. | Εναρκτήρια διάλεξη: Οι μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού | Belinda Cannone, Alexandre Lacroix
8.30 μ.μ. | Διάλεξη: Ο ανδρισμός, παγίδα ή προνόμιο; | Lucile Peytavin
9.30 μ.μ. | Διάλεξη: Ερωτικοποίηση του ανδρικού σώματος, αδύνατη αποστολή; | Maïa Mazaurette

Βιβλιοθήκη

8.30 μ.μ. | Διάλεξη: Οι μεταμορφώσεις του θηλυκού – η γυναίκα που γινόμαστε | Claire Marin
9.30 μ.μ. | Συζήτηση: Αποδομώντας τον ανδρισμό. Ναι, αλλά πως; | Mélanie Gourarie, Daisy Letourneur

Σάββατο 27/5

Γήπεδο Τένις

7.30 μ.μ. | Διάλεξη: Από τον άνδρα χωρίς συναισθήματα στον άνδρα σε παρακμή; | Claire Marin
8.30 μ.μ. |  Συζήτηση: Ηγεμονική αρρενωπότητα, η εμμονή με το γκέι μάτσο | Daisy Letourneur, François-Ronan Dubois, Φώτης Σεργουλόπουλος
9.30 μ.μ. | Συζήτηση: Tο σεξ μετά το #MeToo ; Πρέπει να είμαστε δικηγόροι για να κάνουμε σεξ το 2023; | Maïa Mazaurette, Mélanie Gourarie, François-Ronan Dubois
10.30 μ.μ. | Κινηματογραφική φιλοσοφία με τον Alexandre Lacroix

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μετράμε αντίστροφα για το Run Bike Care 2023

Η φιλανθρωπική δράση έκανε την επίσημη παρουσίασή της με τη συνέντευξη Τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο και "Partner" της διοργάνωσης "NJV Athens Plaza".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πώς γίνεται ακόμη καλύτερος ο ελληνικός καφές

Η επανάσταση στο πεδίο του παραδοσιακού ελληνικού καφέ είναι εδώ, διατηρώντας την απόλαυση και τικάροντας όλα τα κουτάκια των καθημερινών αναγκών.

Athens Fashion Week: Η 32η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας έρχεται με ανανεωμένη καλοκαιρινή διάθεση

Ο μακροβιότερος θεσμός του κλάδου της μόδας στην Ελλάδα επιστρέφει και μας υπόσχεται 5 μέρες γεμάτες δημιουργικότητα, λάμψη και πολλές εκπλήξεις.

Επτά αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 ακόμη νέους σταθμούς του μετρό

Προκηρύχθηκαν επτά ανοιχτοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, με αφορμή τα έργα της νέας Γραμμής 4 του μετρό.

Στα νέα Ben & Jerry's είναι αδύνατο να αντισταθείς

Οι καινούριες γεύσεις του ακαταμάχητου παγωτού έρχονται πάνω στην ώρα για το καλοκαίρι.

Η Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού.

Nea Smyrni Night Run: Τρέχουμε στον 1ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου Νέας Σμύρνης

Στο αγώνα θα διεξαχθούν διαδρομές 10 χλμ και 5χλμ., επί της Ελευθερίου Βενιζέλου στα όρια του Δήμου Νέας Σμύρνης, ενώ στο τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με τον Σταμάτη Κραουνάκη.