Το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας επικεντρώνεται στις "μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού"

Η δεύτερη αυτή διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοσοφίας δίνει φωνή στις γυναίκες αλλά και θίγει ζητήματα αρρενωπότητας που προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση για την πατριαρχία.

φεστιβαλ φιλοσοφίας

Το Γαλλικό ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, στις 26 και 27 Μαΐου 2023, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης που ήταν αφιερωμένη στις "μεταμορφώσεις της αγάπης", το Φεστιβάλ που διεξάγεται φέτος σε συνεργασία με τη LIFO, εμβαθύνει το στοχασμό και επικεντρώνεται στις "μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού". Τι σημαίνει να είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον 21ο αιώνα;

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε την πατριαρχία που αναπαράγει, από γενιά σε γενιά, το μοντέλο μίας γυναίκας που είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με τα οικιακά, να μεγαλώνει τα παιδιά και να προσφέρει ευχαρίστηση στον άνδρα, στο όνομα μιας ανωτερότητας που προσφέρεται δικαιωματικά στον άνδρα από την ίδια τη φύση και που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα. Οι γυναίκες αναζητούν ουσιαστική οικονομική ανεξαρτησία, καλύτερη κατανομή των οικιακών εργασιών, μεγαλύτερη συνδρομή των πατέρων στην εκπαίδευση των παιδιών, ισότητα στα δικαιώματα, στις επιθυμίες και στις απολαύσεις.

Η συγγραφέας και δοκιμιογράφος Belinda Cannone και ο φιλόσοφος Alexandre Lacroix, έρχονται να αποδείξουν ότι ο αγώνας για την ισότητα συνεπάγεται τον αγώνα των γυναικών με τους άνδρες και όχι εναντίον τους. Δεν υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος. Μόνο η υπόσχεση, και τίποτα λιγότερο, ενός νέου κόσμου, αναθεωρημένων σχέσεων μέσα στο ζευγάρι, στην οικογένεια και την κοινωνία.

Αλλά ο προβληματισμός δε σταματάει εκεί. Οι γυναίκες είναι άραγε τα μόνα θύματα του πατριαρχικού μοντέλου; Ο François-Ronan Dubois, η ανθρωπολόγος Mélanie Gourarier και η δοκιμιογράφος Daisy Letourneur, θα μας εξηγήσουν ότι οι άνδρες είναι τα πρώτα θύματα ενός μοντέλου που, από πολύ μικρή ηλικία, εγκλωβίζει τους άνδρες στις προσταγές μιας έκφρασης του ανδρισμού που βασίζεται σε σχέσεις εξουσίας και σε έναν συνεχή ανταγωνισμό με βαρύ τίμημα, όπως θα μας το αποδείξει η Lucile Peytavin, ιστορικός. Αυτή η τοξική αρρενωπότητα ξεδιπλώνεται επίσης μέσα στις LGBTQ+ κοινότητες, η Daisy Letourneur, και ο Φώτης Σεργουλόπουλος θα συζητήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στην αναπαραγωγή ορισμένων πτυχών της ανδρικής κυριαρχίας και του ανδρικού ιδεώδους.

Τι θα γινόταν αν, όπως θα μας εξηγήσει η φιλόσοφος Claire Marin, το να είσαι άνδρας δεν περιορίζεται στα στερεότυπα του αρρενωπού, μοναχικού τυχοδιώκτη, του σκληρού πολεμιστή και του ψυχρού αποπλανητή; Και τι θα γινόταν αν, παραιτούμενος οικειοθελώς από το αρχέγονο βάρος ενός ανέφικτου ανδρικού προτύπου, ο άνδρας μπορούσε επιτέλους να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και τη γαλήνη;

Η δεύτερη αυτή διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοσοφίας δίνει φωνή στις γυναίκες, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Δίνει επίσης φωνή στους άνδρες που ανησυχούν για την άνοδο του φεμινισμού, θεωρώντας ότι απειλείται η δική τους αρρενωπότητα. Η συγγραφέας, αρθρογράφος, blogger και ζωγράφος, Maïa Mazaurette, θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όσου (και όσες) διερωτώνται ποιες είναι οι μορφές της αποπλάνησης και της σεξουαλικότητας έξι χρόνια μετά τη διάδοση του #MeToo.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 26/5

Γήπεδο Τένις

7.30 μ.μ. | Εναρκτήρια διάλεξη: Οι μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού | Belinda Cannone, Alexandre Lacroix
8.30 μ.μ. | Διάλεξη: Ο ανδρισμός, παγίδα ή προνόμιο; | Lucile Peytavin
9.30 μ.μ. | Διάλεξη: Ερωτικοποίηση του ανδρικού σώματος, αδύνατη αποστολή; | Maïa Mazaurette

Βιβλιοθήκη

8.30 μ.μ. | Διάλεξη: Οι μεταμορφώσεις του θηλυκού – η γυναίκα που γινόμαστε | Claire Marin
9.30 μ.μ. | Συζήτηση: Αποδομώντας τον ανδρισμό. Ναι, αλλά πως; | Mélanie Gourarie, Daisy Letourneur

Σάββατο 27/5

Γήπεδο Τένις

7.30 μ.μ. | Διάλεξη: Από τον άνδρα χωρίς συναισθήματα στον άνδρα σε παρακμή; | Claire Marin
8.30 μ.μ. |  Συζήτηση: Ηγεμονική αρρενωπότητα, η εμμονή με το γκέι μάτσο | Daisy Letourneur, François-Ronan Dubois, Φώτης Σεργουλόπουλος
9.30 μ.μ. | Συζήτηση: Tο σεξ μετά το #MeToo ; Πρέπει να είμαστε δικηγόροι για να κάνουμε σεξ το 2023; | Maïa Mazaurette, Mélanie Gourarie, François-Ronan Dubois
10.30 μ.μ. | Κινηματογραφική φιλοσοφία με τον Alexandre Lacroix

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".