Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", στην Ελευσίνα

Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

οικία εδέμ

Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", στην Ελευσίνα, η οποία θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και ως χώρος συμπληρωματικών λειτουργιών του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, βρίσκεται στη ΝΑ γωνία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Περικλέους. Το κτήριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος "myEleusis", καθώς και δραστηριότητες της Εφορείας Δυτικής Αττικής, γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

οικία εδέμ

Το προς ολοκλήρωση έργο, επισκέφθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης. Το έργο της αποκατάστασης υλοποιείται με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, ύψους 511.000 ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημερώθηκαν από τη μελετήτρια Ελένη - Άννα Χλέπα για την πρόοδο των εργασιών επισκευής και  αποκατάστασης του κτιρίου, στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

οικία εδέμ

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, "Ακόμη ένα έργο ολοκληρώνεται και προστίθεται στο τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελευσίνας, χώρου διεθνούς ενδιαφέροντος, πιστεύοντας ότι το ΥΠΠΟΑ συμβάλλει, αποφασιστικά, με όλες του τις δυνάμεις και τις στοχευμένες παρεμβάσεις  του στην πολιτιστική και οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της. Η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", συνοδευτική του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αποτελεί συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο".

οικία εδέμ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε σχετικά: "Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η Οικία Αδάμ, αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, πολύ σύντομα θα παραδοθεί έτοιμη προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους πολίτες της Ελευσίνας, με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια. Βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Δηλώνουμε σταθερά παρόντες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελευσίνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διάσωσης της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της".

οικία εδέμ

Η διώροφη "Οικία Αδάμ", συνολικής έκτασης 160m2 χρονολογείται από το 1927. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αδάμ μέχρι το Νοέμβριο του 1979, όταν ξεκίνησε διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1994 με το κτήριο να περιέρχεται στο Δημόσιο. Ήδη το 1990, η "Οικία Αδάμ" χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο κτήριο του μεσοπολέμου με νεοκλασικά στοιχεία και κηρύχτηκε διατηρητέα με ειδικούς όρους, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοαστικής μονοκατοικίας με επιρροές από τον όψιμο κλασικισμό.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 87% των εργασιών αποκατάστασης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, με τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Πέραν της επισκευής των φθορών, πραγματοποιείται ενίσχυση της υφιστάμενης κατασκευής, ώστε το κτήριο να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ασφαλείας των σύγχρονων κανονισμών, με δεδομένη και την αλλαγή χρήσης, από οικία, σε χώρο πολιτισμού.

Το φθινόπωρο του 2022, η Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, προέβη σε Πολιτιστική Χορηγία προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και αποκατάστασης της "Οικίας Αδάμ", συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και ανάδειξη της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας.

Η αποκατάσταση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε, βάσει των τοπογραφικών, στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών που ολοκλήρωσαν ανάδοχοι μελετητές, χρηματοδότησε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στα νέα Ben & Jerry's είναι αδύνατο να αντισταθείς

Οι καινούριες γεύσεις του ακαταμάχητου παγωτού έρχονται πάνω στην ώρα για το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/06/2023

Η Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού.

Nea Smyrni Night Run: Τρέχουμε στον 1ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου Νέας Σμύρνης

Στο αγώνα θα διεξαχθούν διαδρομές 10 χλμ και 5χλμ., επί της Ελευθερίου Βενιζέλου στα όρια του Δήμου Νέας Σμύρνης, ενώ στο τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Όλα όσα θα ζήσουμε στο Vamvakou Experience Festival 2023

Ο Κωστής Μαραβέγιας, οι Legends της θρυλικής Εθνικής του 2004, ο σεφ Τίμος Ζαχαράτος, μια καλλιτεχνική πεζοπορία σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, χορός, ένα dj set με τον Γιώργο Μουχταρίδη και δεκάδες ακόμα εκπλήξεις.

Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συζητούν για καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθοδολογίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Δήμος Αθηναίων: Η γειτονιά των Αμπελοκήπων απέκτησε έναν σύγχρονο χώρο πρασίνου

Περισσότερα από 1120 νέα φυτά, βοτανικές πινακίδες, ποτίστρες σκύλων, ταΐστρες και φωλιές πτηνών αλλά και "κήποι βροχής" που αποτρέπουν τις πλημμύρες, ανάμεσα στις εργασίες ανάπλασης του χώρου.

"Pirée": Τι νέο ετοιμάζει ο Κοσμάς Καραβάς στον Πειραιά;

Γαστρονομία, τέχνη και design. Ο Κοσμάς Καραβάς μας ξεναγεί για πρώτη φορά στους νέους χώρους που ετοιμάζει στον Πειραιά, μία σειρά από art lofts στην καρδιά του λιμανιού, ένα νέο concept store – καφέ και μία εσωτερική πράσινη αυλή που θα μας απασχολήσει για όλο το καλοκαίρι.