Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", στην Ελευσίνα

Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

οικία εδέμ

Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", στην Ελευσίνα, η οποία θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και ως χώρος συμπληρωματικών λειτουργιών του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, βρίσκεται στη ΝΑ γωνία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στη συμβολή των οδών Νικολαΐδου και Περικλέους. Το κτήριο θα στεγάσει τον σταθμό πολυμέσων του ψηφιακού προγράμματος "myEleusis", καθώς και δραστηριότητες της Εφορείας Δυτικής Αττικής, γενικότερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, που επικοινωνεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θα λειτουργήσει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

οικία εδέμ

Το προς ολοκλήρωση έργο, επισκέφθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης. Το έργο της αποκατάστασης υλοποιείται με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, ύψους 511.000 ευρώ.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Ανδρέας Σιάμισιης ενημερώθηκαν από τη μελετήτρια Ελένη - Άννα Χλέπα για την πρόοδο των εργασιών επισκευής και  αποκατάστασης του κτιρίου, στην αρχική του μορφή. Στόχος είναι, η ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς του βάσει των σύγχρονων αναγκών, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

οικία εδέμ

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, "Ακόμη ένα έργο ολοκληρώνεται και προστίθεται στο τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελευσίνας, χώρου διεθνούς ενδιαφέροντος, πιστεύοντας ότι το ΥΠΠΟΑ συμβάλλει, αποφασιστικά, με όλες του τις δυνάμεις και τις στοχευμένες παρεμβάσεις  του στην πολιτιστική και οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της. Η αποκατάσταση της "Οικίας Αδάμ", συνοδευτική του Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, αποτελεί συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο".

οικία εδέμ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε σχετικά: "Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η Οικία Αδάμ, αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, πολύ σύντομα θα παραδοθεί έτοιμη προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους πολίτες της Ελευσίνας, με χορηγία της Ελληνικά Πετρέλαια. Βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και ειδικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Δηλώνουμε σταθερά παρόντες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελευσίνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια διάσωσης της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της".

οικία εδέμ

Η διώροφη "Οικία Αδάμ", συνολικής έκτασης 160m2 χρονολογείται από το 1927. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αδάμ μέχρι το Νοέμβριο του 1979, όταν ξεκίνησε διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1994 με το κτήριο να περιέρχεται στο Δημόσιο. Ήδη το 1990, η "Οικία Αδάμ" χαρακτηρίστηκε ως αξιόλογο κτήριο του μεσοπολέμου με νεοκλασικά στοιχεία και κηρύχτηκε διατηρητέα με ειδικούς όρους, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοαστικής μονοκατοικίας με επιρροές από τον όψιμο κλασικισμό.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 87% των εργασιών αποκατάστασης. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούνιο, με τη διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του. Πέραν της επισκευής των φθορών, πραγματοποιείται ενίσχυση της υφιστάμενης κατασκευής, ώστε το κτήριο να ανταποκρίνεται στο επίπεδο ασφαλείας των σύγχρονων κανονισμών, με δεδομένη και την αλλαγή χρήσης, από οικία, σε χώρο πολιτισμού.

Το φθινόπωρο του 2022, η Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, προέβη σε Πολιτιστική Χορηγία προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και αποκατάστασης της "Οικίας Αδάμ", συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και ανάδειξη της σύγχρονης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας.

Η αποκατάσταση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε, βάσει των τοπογραφικών, στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών που ολοκλήρωσαν ανάδοχοι μελετητές, χρηματοδότησε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΣΑΔΑΣ τμ. Αττικής εναντίον Δήμων για την κατάληψη δημόσιου χώρου από τα "σπιτάκια ανακύκλωσης"

Ο ΣΑΔΑΣ τμ. Αττικής ζητάει, μεταξύ άλλων, την αποξήλωση των μεταλλικών container και των συνοδών φυλακίων και επανατοποθέτηση αυτών ή άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων σε δημόσιο χώρο μόνο μετά από πλήρη διαδικασία σχετικών εγκρίσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2024

Istorima: Ένα μοναδικό αρχείο προφορικής ιστορίας και κληρονομιάς

Με τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων, το πλήρες αρχείο των 18.000 ιστοριών που βρίσκεται στο archive.istorima.org μεταφέρεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και είναι προσβάσιμο σε όλους.

Conference League: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή 1 του Μετρό και το Τραμ

Δείτε τις αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ λόγω διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου της διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Η τελετή της εγγραφής του Ζαγορίου, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.

Δήμος Αθηναίων: Ανέγερση γλυπτού-μνημείου για τα θύματα των Τεμπών

"''Το Δένδρο των Ψυχών'' συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα" ανέφερε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας για το μνημείο.

Το ροζέ κρασί με "PEPLO" καλοκαιριού που σερβίρει κάθε αιθέρια στιγμή

Το Peplo είναι το κομψό ροζέ κρασί της Domaine Skouras που βγάζει πανιά για ένα καλοκαίρι όλο γεύση και φινέτσα.

Ένα Σάββατο και τρεις Αθήνες

Αυτό που η πόλη ετούτη αλλάζει τόσο εύκολα από τετράγωνο σε τετράγωνο, πολλές φορές ακόμα και μέσα στο ίδιο καρτιέ, είναι από τα μεγάλα της, ερωτεύσιμα, πλεονεκτήματα.