Μια κυριακάτικη εκδρομή στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει μια ολοήμερη συμμετοχική εκδήλωση για την κυριακάτικη αργία με συναυλίες, συζητήσεις και παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.

Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής © John Stathis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την Κυριακή 28 Μαΐου, στην ΟΑΣΗ, το Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής, μια ολοήμερη συνάντηση με πρωινό καφέ, παιδική παράσταση, παιχνίδια, συζητήσεις, εργαστήρια, συλλογική κουζίνα και συναυλίες, με αφορμή τον αναστοχασμό του νοήματος της κυριακάτικης αργίας και το πολύτιμο αλλά και συλλογικό μοίρασμα του ελεύθερου χρόνου.

Μια κυριακάτικη εκδρομή που ξεκινά με την παιδική παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα και της Νάντιας Δαλκυριάδου"Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας" (11 π.μ.-12 μ.μ.), μία τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή, για μικρούς και μεγάλους. 

Οδυσσέας Ιωάννου
Οδυσσέας Ιωάννου

Στην Ελευσίνα του μύθου που βιώνει τις εναλλαγές των εποχών, τον οικουμενικό τόπο που τα ανθρώπινα ίχνη συνομιλούν διαχρονικά με τα φουγάρα των εργοστασίων, στήνεται τη μέρα του ρεπό ένα κυριακάτικο καφενείο. Η κοινωνική ερευνήτρια σε θέματα φύλου Άννα Βουγιούκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Πέννυ Κουτρολίκου και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου δίνουν το στίγμα για να ξετυλιχθεί το νήμα της κοινής εμπειρίας καλώντας μας να συνομιλήσουμε για το φύλο, την εργασία (12-2 μ.μ.), τον τόπο και το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο (5.30-7.30 μ.μ.).

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η Καλλιόπη Κουτρουμπή, η Εύη Κασκέτη και η Ειρήνη Γοζαδίνου μάς καλούν να φανταστούμε "πόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή;" (12-2 μ.μ.), σχεδιάζοντας παιχνίδια για όλες τις ηλικίες με τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν το δικό τους παιχνίδι Memory Game με αγαπημένες αναμνήσεις ελεύθερου χρόνου, το οποίο παίρνουν και ως αναμνηστικό.

Antimamalo
© Άννα Γκίκα
Antimamalo

Λίγο πιο δίπλα, η ομάδα PIY Seminars του Αντώνη Δακτυλίδη μας βάζει στον μαγικό κόσμο της μεταξοτυπίας (5-8 μ.μ.), θυμίζοντας να βάλουμε στην τσάντα μας, ένα ακόμα λευκό μπλουζάκι ή ό,τι άλλο υφασμάτινο και ανοιχτόχρωμο θέλουμε, για να τυπώσουμε πάνω του αυτή την αξέχαστη Κυριακή.

Παράλληλα, οι μυρωδιές της κοινωνικής κουζίνας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, "O άλλος άνθρωπος" -μία αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα και πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης- μας καλεί σε ένα συλλογικό μαγείρεμα προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε όλους (12-3 μ.μ.).

Μαρία Παπαγεωργίου
© Μυρτώ Αποστολίδου
Μαρία Παπαγεωργίου

Η μέρα ολοκλρώνεται με τρεις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Διονυσίου (9-11 μ.μ.), οι οποίοι αναδεικνύουν, μέσα από τη δική τους ματιά, την Κυριακή ως μια από τις σπουδαιότερες δεξαμενές για το λαϊκό τραγούδι, δίνοντας τον ρυθμό για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Νωρίτερα (2-4 μ.μ.), οι Antimamalo Βand μας φέρνουν κοντά με τα τραγούδια εκείνα που μεταφέρουν το ιστορικό φορτίο της αστικής λαϊκής (ρεμπέτικο) και παραδοσιακής μουσικής, αυτά που αποτέλεσαν καύσιμο για όλα τα κυριακάτικα γλέντια.

Γιάννης Διονυσίου
© Αλέξανδρος Πετσάβας
Γιάννης Διονυσίου

Όλα αυτά ενώ οι ήχοι της κυριακάτικης συνάντησης και οι άνθρωποι που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους είναι ο πυρήνας του ηχητικού ντοκιμαντέρ (podcast) που αναπτύσσεται δημιουργώντας την άυλη παρακαταθήκη αυτής της συνάντησης αλλά και τον προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.