"Προσδοκώ - Επιθυμώ": Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη, ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop.

kids © shutterstock

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία. Για όλο το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, 11 π.μ.-7 μ.μ., στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μία εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και έργα εμπνευσμένα από τις δημιουργίες της, ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop δίνουν τροφή για σκέψη πάνω στα έμφυλα στερεότυπα.

Η δράση είναι το αποτέλεσμα του project που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και περιλάμβανε τρία εργαστήρια δημιουργικής γραφής και δύο εικαστικά. Σε αυτά συμμετείχαν γυναίκες -μητέρες, επαγγελματίες του ανθρωπιστικού τομέα και έφηβα κορίτσια- με σκοπό να αναδυθούν οι διαφορετικές ματιές των γυναικών και να θιγούν μέσω της τέχνης τα στερεότυπα, όπως εκείνα εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία.

Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής υλοποίησαν οι συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Σβορώνου και Αγγελική Δαρλάση. Τα εικαστικά εργαστήρια σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εικαστικοί Δάφνη Κουρή, Παύλος Νικολακόπουλος, Νάντια Παράσχου.  Η δράση "Προσδοκώ – Επιθυμώ" παρουσιάζει στο κοινό μια παλέτα εικαστικών δρώμενων για να αναπτυχθούν προβληματισμοί και γόνιμες συζητήσεις για τα έμφυλα στερεότυπα. Η είσοδος στις δράσεις είναι δωρεάν. 

Το πρόγραμμα

Σάββατο 13/5

11 π.μ.-7 μ.μ. | Εικαστική έκθεση, "Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο", με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ' αυτά.

5.30-7 μ.μ. | Δραματουργικό αναλόγιο. Γυναίκες στο χθες και στο σήμερα, στο εδώ και τώρα. Οι επιθυμίες, οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι συμβιβασμοί, οι αντιστάσεις, οι ήττες, η καθημερινότητα, ο φόβος και η ελπίδα.

Ιστορίες που γράφτηκαν με αφορμή τα πορτρέτα της Ντανιέλας Σταματιάδη θα διαβαστούν σε μορφή αναλογίου από τις Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός -σκηνοθέτις), Άννα Μαρία Στεφαδούρου (σκηνοθέτις), Τζίνα Σταυρουλάκη (ηθοποιός), Γιάννα Βλασσοπούλου (συγγραφέας).

Κυριακή 14/5

11 π.μ.-7 μ.μ. | Εικαστική έκθεση "Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο", με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ' αυτά.

12-2 μ.μ. | Ανοιχτή συζήτηση: "Γυναίκες στο εδώ και το τώρα, στο πριν και στο μετά".

5-7 μ.μ. | Εικαστικό Workshop – "Περνώντας το Κατώφλι" με την Λήδα Βαρβαρούση. Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες, που αφορούν ενήλικες, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, δημιουργούν, παίζουν και μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την τεχνική του Expressive art therapy.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.