"Προσδοκώ - Επιθυμώ": Διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη, ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop.

kids © shutterstock

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνουν σειρά δράσεων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από θέματα έμφυλων στερεοτύπων στη σύγχρονη κοινωνία. Για όλο το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Μαΐου 2023, 11 π.μ.-7 μ.μ., στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μία εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και έργα εμπνευσμένα από τις δημιουργίες της, ένα αναλόγιο, μία ανοιχτή συζήτηση και ένα εικαστικό workshop δίνουν τροφή για σκέψη πάνω στα έμφυλα στερεότυπα.

Η δράση είναι το αποτέλεσμα του project που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και περιλάμβανε τρία εργαστήρια δημιουργικής γραφής και δύο εικαστικά. Σε αυτά συμμετείχαν γυναίκες -μητέρες, επαγγελματίες του ανθρωπιστικού τομέα και έφηβα κορίτσια- με σκοπό να αναδυθούν οι διαφορετικές ματιές των γυναικών και να θιγούν μέσω της τέχνης τα στερεότυπα, όπως εκείνα εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία.

Τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής υλοποίησαν οι συγγραφείς Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Σβορώνου και Αγγελική Δαρλάση. Τα εικαστικά εργαστήρια σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εικαστικοί Δάφνη Κουρή, Παύλος Νικολακόπουλος, Νάντια Παράσχου.  Η δράση "Προσδοκώ – Επιθυμώ" παρουσιάζει στο κοινό μια παλέτα εικαστικών δρώμενων για να αναπτυχθούν προβληματισμοί και γόνιμες συζητήσεις για τα έμφυλα στερεότυπα. Η είσοδος στις δράσεις είναι δωρεάν. 

Το πρόγραμμα

Σάββατο 13/5

11 π.μ.-7 μ.μ. | Εικαστική έκθεση, "Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο", με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ' αυτά.

5.30-7 μ.μ. | Δραματουργικό αναλόγιο. Γυναίκες στο χθες και στο σήμερα, στο εδώ και τώρα. Οι επιθυμίες, οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι συμβιβασμοί, οι αντιστάσεις, οι ήττες, η καθημερινότητα, ο φόβος και η ελπίδα.

Ιστορίες που γράφτηκαν με αφορμή τα πορτρέτα της Ντανιέλας Σταματιάδη θα διαβαστούν σε μορφή αναλογίου από τις Χρύσα Διαμαντοπούλου (ηθοποιός -σκηνοθέτις), Άννα Μαρία Στεφαδούρου (σκηνοθέτις), Τζίνα Σταυρουλάκη (ηθοποιός), Γιάννα Βλασσοπούλου (συγγραφέας).

Κυριακή 14/5

11 π.μ.-7 μ.μ. | Εικαστική έκθεση "Πορτρέτα γυναικών που δεν σκόπευαν ή δεν όφειλαν να αλλάξουν τον κόσμο", με πρωτότυπα έργα της εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη και δημιουργίες εμπνευσμένες απ' αυτά.

12-2 μ.μ. | Ανοιχτή συζήτηση: "Γυναίκες στο εδώ και το τώρα, στο πριν και στο μετά".

5-7 μ.μ. | Εικαστικό Workshop – "Περνώντας το Κατώφλι" με την Λήδα Βαρβαρούση. Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες, που αφορούν ενήλικες, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, δημιουργούν, παίζουν και μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την τεχνική του Expressive art therapy.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μετράμε αντίστροφα για το Run Bike Care 2023

Η φιλανθρωπική δράση έκανε την επίσημη παρουσίασή της με τη συνέντευξη Τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο και "Partner" της διοργάνωσης "NJV Athens Plaza".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πώς γίνεται ακόμη καλύτερος ο ελληνικός καφές

Η επανάσταση στο πεδίο του παραδοσιακού ελληνικού καφέ είναι εδώ, διατηρώντας την απόλαυση και τικάροντας όλα τα κουτάκια των καθημερινών αναγκών.

Athens Fashion Week: Η 32η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας έρχεται με ανανεωμένη καλοκαιρινή διάθεση

Ο μακροβιότερος θεσμός του κλάδου της μόδας στην Ελλάδα επιστρέφει και μας υπόσχεται 5 μέρες γεμάτες δημιουργικότητα, λάμψη και πολλές εκπλήξεις.

Επτά αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 ακόμη νέους σταθμούς του μετρό

Προκηρύχθηκαν επτά ανοιχτοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, με αφορμή τα έργα της νέας Γραμμής 4 του μετρό.

Στα νέα Ben & Jerry's είναι αδύνατο να αντισταθείς

Οι καινούριες γεύσεις του ακαταμάχητου παγωτού έρχονται πάνω στην ώρα για το καλοκαίρι.

Η Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού.

Nea Smyrni Night Run: Τρέχουμε στον 1ο Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου Νέας Σμύρνης

Στο αγώνα θα διεξαχθούν διαδρομές 10 χλμ και 5χλμ., επί της Ελευθερίου Βενιζέλου στα όρια του Δήμου Νέας Σμύρνης, ενώ στο τέλος του αγώνα θα ακολουθήσει συναυλία με τον Σταμάτη Κραουνάκη.