ΥΠΠΟΑ για Κεντρική Μακεδονία: 105 εκ. ευρώ σε έργα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά

Μεταξύ αυτών και τρία νέα μουσεία στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά που μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας.

Αυτοψία στο κτήριο Α2 στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά- Αυτοψία στο κτήριο Α2 στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά-

Στην τελετή της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου Α2 –κτήριο στρατωνισμού χαρακτηρισμένου ως μνημείο στο οποίο προβλέπεται να φιλοξενηθούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και υπηρεσίες του Δήμου- στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά, καθώς και στα θυρανοίξια του βυζαντινού Ναού Μεταμορφώσεως στον Χορτιάτη –μνημείο του 12 ου  αι. που αποκαταστάθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης- παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια παραμονής της στη Θεσσαλονίκη.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ζωτική και αναπτυξιακή σημασία για τη Δυτική Θεσσαλονίκη της ανάπλασης του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά και την μετεξέλιξή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, ότι αποκτά το γεγονός ότι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου ιδρύονται τρία μουσεία. Αυτό της Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο των ευρημάτων του Μετρό στο κτήριο Α3 –κτήριο στρατωνισμού εμβαδού 3.500 τ.μ., χαρακτηρισμένο μνημείο από το ΥΠΠΟΑ- και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού σε δύο όμορα κτήρια, εμβαδού άνω των 1.500 τ.μ. Οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτηρίου Α3, όπως και η μουσειολογική και η μουσειογραφική, έχουν ολοκληρωθεί και αδειοδοτηθεί.

ΥΠΠΟΑ: Κεντρική Μακεδονία,105 εκ. ευρώ, για έργα Πολιτισμού
Από την τελετή έναρξης των εργασιών στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Η δημοπράτηση του έργου ξεκινά άμεσα από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας του ΥΠΠΟΑ, ενώ η δημιουργία της έκθεσης των ευρημάτων του Μετρό είναι αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Το συνολικό έργο της αποκατάστασης του κτηρίου, της αρχαιολογικής έκθεσης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 12.500.000 ευρώ. Οι μελέτες για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι σε εξέλιξη μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Δήμων Θεσσαλονίκης και της ΜΟΔ, και ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023, οπότε η κατασκευή του Μουσείου θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΥΠΠΟΑ: Κεντρική Μακεδονία,105 εκ. ευρώ, για έργα Πολιτισμού
Από την απονομή του παρασήμου του Αγίου Γεωργίου στη Λίνα Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη παρευρέθηκε στα θυρανοίξια του βυζαντινού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος τίμησε την Υπουργό Πολιτισμού, για την γενικότερη συμβολή της στην πολιτιστική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου.

Η Λίνα Μενδώνη προήδρευσε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Μετρό, καθώς και με τους μελετητές του Μουσείου του Μετρό στο Crossover καθηγητές Πάνο Τζώνο και Ματούλα Σκαλτσά για την εξέλιξη των οικείων μελετών. Το έργο της συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας ξεκινά αμέσως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο εντάχθηκε στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, ώστε στο τέλος του 2023 να έχει και αυτό ολοκληρωθεί και αποδοθεί στην πόλη. Επίσης, πραγματοποίησε αυτοψία στον Σταθμό Βενιζέλου, στον οποίον έχει αρχίσει η επανατοποθέτηση των προσωρινά αποσπασθεισών αρχαιοτήτων, με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

ΥΠΠΟΑ: Κεντρική Μακεδονία,105 εκ. ευρώ, για έργα Πολιτισμού
Από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η πορεία των έργων που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και ο προγραμματισμός των έργων Πολιτισμού στην Περιφέρεια στην επόμενη προγραμματική περίοδο του του ΕΣΠΑ 2021-2027, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της Λίνας Μενδώνη με τον Αποστολο Τζιτζικώστα. Το ΥΠΠΟΑ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο υλοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία 61 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι "Η Λίνα Μενδώνη άφησε το αποτύπωμά της όλα αυτά τα χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μια εξαιρετική και σημαντική σύμμαχος της Κεντρικής Μακεδονίας και του Πολιτισμού στον τόπο μας".

Αυτοψία στο Δίον και στη Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

ΥΠΠΟΑ: Κεντρική Μακεδονία,105 εκ. ευρώ, για έργα Πολιτισμού
Αυτοψία στο έργο της Αγοράς στο Δίον

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στη Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, στην Πιερία. Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου εντάσσεται στους μείζονες χώρους, στους οποίους το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί έργα προστασίας από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Το έργο προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, προϋπολογισμού 2.250.000 ευρώ, έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο της βελτίωσης των υποδομών στο Αρχαίο Θέατρο, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτελείται από την ΕΦΑ Πιερίας.

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, τη Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω του 16 ου  αι., όπου η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελεί την αναστήλωση της δυτικής πτέρυγας κελλιών, καθώς και του κωδωνοστασίου και του ηγουμενείου, ύψους 1.000.000 ευρώ. Το έργο της αναστήλωσης θα συνεχιστεί και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μουσικά ραντεβού με άρωμα τζαζ

Μπαζάρ βινυλίων με αφορμή το 22ο Athens Jazz, θερινό σινεμά στο "Νιάρχος" και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/5 έως 2/6.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/05/2023

450+ καλλιτέχνες στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χανίων

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί ο 6ος Φωτογραφικός Μαραθώνιος της πόλης των Χανίων που σκοπό έχει την ανάδειξη της πόλης και μέσα από τα μάτια των φωτογράφων.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠΟΑ.

Κρήτη: Τα Μινωικά Ανάκτορα ένας δρόμος

Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει τα μινωικά ανακτορικά κέντρα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας.

Εκατοντάδες αρχαιότητες της εταιρείας Robin Symes επιστρέφουν στην Ελλάδα

351 αντικείμενα και 25 ομάδες αντικειμένων από αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, ανακτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Repair Cafe: "Επισκευάζω αντί να πετάξω" στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ο Γιάννης και ο Roland θα μας συμβουλεύσουν πώς να κάνουμε τις ελαττωματικές συσκευές να λειτουργήσουν και πάλι.

Athens City Festival: Οι πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας

Το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων ρίχνει αυλαία στις 31 Μαΐου, καλώντας μας να αποχαιρετήσουμε την άνοιξη. Αν ακόμα δεν έχετε καταφέρει να δείτε κάποια από τις εκδηλώσεις του, επιλέξαμε τις πιο ιδιαίτερες δράσεις του Athens City Festival που δεν πρέπει να χάσετε.