Ιδέες για τη διατήρηση των πόρων του πλανήτη στη φετινή "Νύχτα των Ιδεών" στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες καλούνται να θέσουν τις βάσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το ζήτημα του αγώνα της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση των πόρων του πλανήτη.

«Je suis Charlie – Athènes»: Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Γαλλικό Ινστιτούτο απόψε

"Η Νύχτα των Ιδεών" διοργανώνεται φέτος στις 27 Απριλίου με θέμα "Τι περισσότερο ακόμα;" με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων εμπειρογνωμόνων που καλούνται να θέσουν τις βάσεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το ζήτημα του αγώνα της κλιματικής αλλαγής και της διατήρησης των πόρων του πλανήτη. 

Διαβάστε Επίσης

"Η Ελλάδα ανέκαμψε από την κρίση και βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε πως αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα με την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος; Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για την απαλλαγή των μεταφορών μας από το αποτύπωμα άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών; Ποιες δημόσιες πολιτικές απαιτούνται για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επιτύχουμε μεγαλύτερη εγκράτεια στις καταναλωτικές μας συνήθειες; Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των δημόσιων λειτουργών; Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα! Επειδή όλοι μας ενδιαφερόμαστε, πρέπει να γίνουμε όλοι φορείς στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής", σημειώνουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση. 

Διαβάστε Επίσης

Το πρόγραμμα

  • Εναρκτήρια διάλεξη (7 μ.μ)

Ολιβιέ Πουάβρ Ντ' Αρβόρ, διπλωμάτης και συγγραφέας, απεσταλμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, πρεσβευτής για τους ωκεανούς και τους πόλους στο Υπουργείο Εξωτερικού της Γαλλίας, Πρόεδρος του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου στο Παρίσι.

Με τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής "Ένας Ωκεανός" - One Ocean Summit στη Βρέστη, η Γαλλία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διατήρηση των θαλασσών και των ωκεανών. Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Μεσόγειο που υφίσταται, περισσότερο από πολλές άλλεςπαράκτιες περιοχές, τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της, όπου παρατηρείται η ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στη θερμοκρασία των υδάτων της. Υπερβολικά ζεστή, υπερβολικά μολυσμένη, υπερβολικά όξινη, η Μεσόγειος, όπως και μεγάλο μέρος των θαλασσών και ωκεανών, δείχνει να μη λειτουργεί πλέον ως " βιολογική αντλία " δέσμευσης του άνθρακα.

Διαβάστε Επίσης

  • Προβολή ταινίας μικρού μήκους και στρογγυλή τράπεζα (7.30) μ.μ

" Όποιος κατέχει τη θάλασσα, κατέχει τον κόσμο… ; " 

Η ταινία: Μια βόλτα σε ένα λιμανάκι με τον Ζαν Μαρί Χόφμαν, σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, και τον Λευτέρη Αραπάκη, περιβαλλοντικό ακτιβιστή, με επίκεντρο τις προκλήσεις της βιώσιμης αλιείας, που θα κλείσει με μαγειρική σε μια ψαρόβαρκα.

Η συζήτηση
•    Ολιβιέ Ρόλινγκερ, σεφ και δημιουργός του διαγωνισμού "Olivier Roellinger" που απευθύνεται σε νέους σεφ που συμβάλλουν στη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων επιλέγοντας μη απειλούμενα είδη.
•    Λευτέρης Αραπάκης, συν-ιδρυτής και διευθυντής της ΕΝΑΛΕΙΑ. Βραβεύτηκε το 2020 ως "Νέος Πρωταθλητής της Γης" (ΟΗΕ)
•    Ζαν Μαρί Χόφμαν, σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Συντονισμός : Τάνια Γεωργιοπούλου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα " Η Καθημερινή"

Τα τελευταία χρόνια, η υπεραλίευση, η παράνομη αλιεία και η μη τήρηση των επιτρεπόμενων περιόδων αλίευσης, σε συνδυασμό με την αύξηση της ρύπανσης, ιδίως από τα πλαστικά, διατάραξαν την ισορροπία της παραδοσιακής αλιείας, οδηγώντας σε μείωση των αλιευμάτων κατά 34% τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα και στην κρίση της ελληνικής αλιείας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση του πληθυσμού ερυθρού τόνου κατά 90% στο διάστημα 1993-2016. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι δημόσιες αρχές και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Διαβάστε Επίσης

  • Στρογγυλή τράπεζα " Άνθρωποι, ζώα : ο άνθρωπος, λύκος γα το ζώο" (9.15 μ.μ)

Συμμετέχουν:
•    Σάντρα Λογκέ, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon – Sorbonne. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Tous vulnérables? Lecare, lesanimaux, l’environnement (Payot, 2012).  
•    Τασούλα Επτακοίλη, συγγραφέας και συντάκτρια στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Από το 2020, παρουσιάζει την εκπομπή " Πλάνα με ουρά" όπου αφηγείται ιστορίες που συνδέουν ανθρώπους και ζώα. 

Αντι-ειδισμός, ανιμαλισμός, διατροφική μετάβαση, το ζήτημα των ζώων κερδίζει έδαφος σε νομικό και σε ηθικό επίπεδο, τη στιγμή που καθίσταται πλέον προφανές ότι η ανθρώπινη τρωτότητα και η ευθραυστότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Πώς είναι άραγε δυνατό, σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνίες μας να ανέχονται τις καταστροφικές επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, τη χρήση πειραματόζωων για την επιστημονική έρευνα, ακόμη και το ζήτημα του θανάτου; Δικαιολογείται η εκμετάλλευση των ζώων; Στο όνομα ποιου οράματος για την ανθρωπότητα; Η αυξανόμενη ευαισθησία μας για τον πόνο των ζώων αποτελεί ευτύχημα. Αλλά πρόκειται άραγε για απλή στάση ή για επίγνωση; Σε μία εποχή που η κοινωνία μας διεκδικεί δικαιώματα για τα πάντα και τους πάντες, ποιες είναι οι ευθύνες μας απέναντι στα ζώα, όσο αναπτύσσεται το αίσθημα της κοινής μας φύσης;

Στρογγυλή τράπεζα "Εξελίσσοντας τα πρότυπα κατανάλωσης : ποιος ο ρόλος των Πρωτοβουλιών Πολιτών" (10 μ.μ)

Συμμετέχουν :
•    Χρήστος Βρεττός, εκπρόσωπος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών REScoop.eu καθώς και της Electra Energy Cooperative
•    Αλέξης Γαληνός, Εκτελεστικός Διευθυντής OrganisationEarth
•    Πέτρος Μαρκόπουλος, Επικεφαλής του Τμήματος Καθαρής Ενέργειας & Βιώσιμων Μεταφορών του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ)

Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, ιδρυτής του CCSC: Cultural Consulting. Πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνεργάζεται εκεί πλέον ως ανώτερος σύμβουλος. Είναι ανώτερος εταίρος στην AEAConsulting. 

Απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πόρων, καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Αυτή η προσαρμογή του είδους προϋποθέτει πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης από τις κυβερνήσεις, τον εμπορικό κλάδο και τους ιδιώτες. Δεν μπορούμε πλέον να θρηνούμε τις καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας και του πολλαπλασιασμού των ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς να αμφισβητούμε ταυτόχρονα το υπάρχον κοινωνικό μοντέλο, το μοντέλο κατανάλωσης και ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ετοιμάζει επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχει ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA.

Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των Ανακτορικών Κήπων στο Τατόι

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη.

"Άνοια, Πριν και Μετά": Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Εθνικός Κήπος: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης του πρασίνου και του φωτισμού

Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Αναβολή των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής λόγω του τριήμερου πένθους

Οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής αναβάλλονται λόγω της κήρυξης τριήμερου πένθους για την τραγωδία στη Λιβύη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεμινιστικό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης

Το Θησείο γίνεται τόπος συνεύρεσης και αλληλεγγύης, η Ταινιοθήκη φιλοξενεί δύο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/9.