Ένα Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας ανοίγει στο ΕΚΠΑ

Μια δωρεά που έρχεται να συμπληρώσει τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ωνάση για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας

Ένα σύγχρονο Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας ανοίγει τις πόρτες του στο ΕΚΠΑ, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση. Μια δωρεά που έρχεται να συμπληρώσει τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ο πολιτισμός είναι θέμα παιδείας.

Ήδη από το 2012, το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται δίπλα στα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και στις οικογένειές τους, μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καλλιτεχνικών δράσεων, αλλά και με ενημερωτικές καμπάνιες για το ευρύ κοινό. Στόχος των δράσεων αυτών δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού κόσμου χωρίς διακρίσεις. Από το βιωματικό πρόγραμμα "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό" και τη μουσική συλλογή "Ένα παράθυρο μικρό" μέχρι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Στην καρδιά του αυτισμού" και την πρωτοβουλία "Boarding Pass στον αυτισμό", παιδιά, γονείς και επαγγελματίες στον χώρο της Ειδικής Αγωγής αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ισότιμη και ανθρωποκεντρική κοινωνία. Το παραπάνω όραμα του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται να συμπληρώσει η χρηματοδότηση του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας στο ΕΚΠΑ, ένα εγχείρημα που δίνει την ευκαιρία σε όλο και περισσότερα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητές τους και να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους στον κόσμο.

Με έδρα του την Κυψέλη 547 στον 5ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας ιδρύθηκε το 2016 με διττό σκοπό: αφενός, να ενισχύσει την ερευνητική δραστηριότητα γύρω από θέματα που αφορούν τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και, αφετέρου, να προσφέρει κλινικό έργο με στόχο την ολόπλευρη κάλυψη των σύνθετων αναγκών των παιδιών με ΔΑΦ και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το Εργαστήριο προσφέρει επίσης θεραπευτικές υπηρεσίες, όπως ειδική παιδαγωγική αντιμετώπιση, θεραπεία συμπεριφοράς, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, ενώ παράλληλα παρέχει εκπαίδευση γονέων, αλλά και συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας. Το θεραπευτικό πρόγραμμα κάθε παιδιού, εφήβου ή ενήλικου ατόμου είναι εξατομικευμένο στις εκάστοτε ανάγκες του, χωρίς η οικογένειά του να επιβαρύνεται οικονομικά.

εργαστηριο Ειδικής Αγωγής

"Στο Ίδρυμα Ωνάση η συμπερίληψη αποτελεί στάση ζωής. Σε κάθε εκπαιδευτικό μας προγραμματισμό, στοχεύουμε στην επιστημονικά έγκυρη πληροφορία με κατανοητό τρόπο, αλλά και στη διάχυση αυτής της γνώσης προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα ως αυτονόητη. Ελπίδα μας είναι, κάποια στιγμή, να ζήσουμε σε μια κοινωνία αποδοχής, με άμεσα διαθέσιμους πόρους και εργαλεία για όσους τα χρειάζονται" αναφέρει η Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση. Η Αγγελική Γενά, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής προσθέτει: "Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που ήδη εισπράττουμε από τους γονείς είναι για μας η μεγαλύτερη επικύρωση της αξίας του έργου μας.". Οι αξιολογικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι σταθμισμένες κλίμακες, το παιδαγωγικό υλικό και η επίπλωση του Εργαστηρίου για τα ακαδημαϊκά έτη 2022-2024 υποστηρίζονται και παρέχονται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου αποτελείται από τη Διευθύντρια κ. Αγγελική Γενά, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, την κ. Φαίη Αντωνίου Επικ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και τον κ. Πέτρο Γαλάνη, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Know-how και tips για καθημερινές απολαύσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ μαθαίνουμε για την ιστορία του, τις ποικιλίες αλλά και τα μυστικά του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2023

8 βιβλιοπωλεία-καφέ της Αθήνας για διάβασμα, γεύσεις και βιβλιοφιλικό άρωμα

Επισκεφτήκαμε 8 βιβλιοπωλεία της πόλης – πυρήνες πολιτισμού για διάβασμα, remote εργασία, γευστικά ροφήματα και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Καφές στο σπίτι: Τα θεμελιώδη μυστικά για το τέλειο φλιτζάνι

Η τέλεια κούπα καφέ στο σπίτι δεν είναι ουτοπία: Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα απαιτητικό εγχείρημα, υπάρχουν παράμετροι που, αν ρυθμιστούν σωστά, τότε η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Συζητώντας για το κουίρ και την τεχνολογία στο ΕΜΣΤ

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στο ΕΜΣΤ, ταξίδι στον κόσμο της αθηναϊκής μουσικής σκηνής και ό,τι μπορείς να δεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 30/9 έως 6/10.

Update: Οι απαντήσεις του ΟΔΑΠ για το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου

Αυτές είναι οι δηλώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων σχετικά με τους ισχυρισμούς της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ για την διοικητική αποβολή της από το αναψυκτήριο. Update: H εταιρεία Μουσείων Εστίαση ΑΕ απαντά στις καταγγελίες του ΟΔΑΠ.

Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου "αποβάλλεται" μετά από 16 χρόνια λειτουργίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για την λειτουργία του αναψυκτηρίου και ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ.

Ο Χάρης Ρώμας για την πολιτική και τον πολιτισμό

Ο απολογισμός του έργου του στην Περιφέρεια Αττικής και τα σχέδιά του για το Χαλάνδρι, του οποίου τη δημαρχία θα διεκδικήσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.