Ελλάδα και Κίνα ενισχύουν και εμβαθύνουν την πολιτιστική τους συνεργασία

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν την ανανέωση και την διεύρυνση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από την υπογραφή της συμφωνίας

Στη συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Hu Heping, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συζητήθηκε αναλυτικά η ενίσχυση και η εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν την ανανέωση και την διεύρυνση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της οποίας ενθαρρύνεται η επιστημονική συνεργασία και κοινές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και στην Κίνα. Εκτενής συζήτηση έγινε για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της COSCO. Το έργο του Μουσείου είναι στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του, ενώ η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ έχει εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης
 
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη "Οι σχέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κίνας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό στους πανάρχαιους και ιδιαίτερα σημαντικούς πολιτισμούς που ανέπτυξαν οι δύο λαοί μας. Στο πλαίσιο του Ετους "Ελλάδα – Κίνα 2021-2023 στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό" προγραμματίστηκαν πολλές κοινές δράσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν εξ αιτίας των μέτρων της πανδημίας. Ηδη, όμως, μεταξύ των υπουργείων, των μουσείων, των πολιτιστικών οργανισμών των δύο χωρών υπάρχει ένα πυκνό πρόγραμμα δράσεων, από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το 2025. Τα περιθώρια της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ μεγάλα. Η θεσμοθέτηση ανά διετία του "Πολιτιστικού Διαλόγου", η οποία προτάθηκε από την κινεζική πλευρά μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η ίδρυση, επίσης, Κινεζικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, με έδρα το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία μπορεί να προχωρήσει με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας έχουν ήδη υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες, τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε".

Λίνα Μενδώνη, Hu Heping
Λίνα Μενδώνη, Hu Heping

Από την πλευρά του ο Υπουργός Hu Heping ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για την συνεργασία και την αποδοχή των προτάσεών του και τόνισε ότι "Είμαστε αρχαίοι πολιτισμοί που μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: το φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής. Οφείλουμε να καταβάλουμε ακόμη περισσότερες προσπάθειες για τη συνεργασία μας και ο καλύτερος τρόπος είναι να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις".

Γιάννης Μώραλης, Λίνα Μενδώνη, Hu Heping, Xiao Junzheng
Γιάννης Μώραλης, Λίνα Μενδώνη, Hu Heping, Xiao Junzheng

Συζητήθηκε, ακόμη, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και του επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών, με την διοργάνωση κοινού επιστημονικού συνεδρίου στο πλαίσιο του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμόνων στους τομείς της συντήρησης και αναστήλωσης αρχαιοτήτων, στους οποίους η Ελλάδα πρωτοπορεί. Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι "τα δύο Υπουργεία μπορούμε να εργαστούμε συστηματικά, ώστε να ενισχύσουμε την προστασία των αρχαιοτήτων και να πατάξουμε την παράνομη διακίνησή τους. Το 2019, ο ελληνικός λαός είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Προέδρου Xi Jinping για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα".

Από τη συνάντηση εργασίας των δύο Υπουργών
Από τη συνάντηση εργασίας των δύο Υπουργών

Στη συνάντηση εργασίας των δύο Υπουργών, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και συμμετείχαν ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, ο Διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου και ο αναπληρωτής προϊστάμενος Δημήτρης Κουρκουμέλης, ο αρχιτέκτονας- μελετητής του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Γιώργος Τσολάκης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Know-how και tips για καθημερινές απολαύσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ μαθαίνουμε για την ιστορία του, τις ποικιλίες αλλά και τα μυστικά του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2023

8 βιβλιοπωλεία-καφέ της Αθήνας για διάβασμα, γεύσεις και βιβλιοφιλικό άρωμα

Επισκεφτήκαμε 8 βιβλιοπωλεία της πόλης – πυρήνες πολιτισμού για διάβασμα, remote εργασία, γευστικά ροφήματα και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Καφές στο σπίτι: Τα θεμελιώδη μυστικά για το τέλειο φλιτζάνι

Η τέλεια κούπα καφέ στο σπίτι δεν είναι ουτοπία: Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα απαιτητικό εγχείρημα, υπάρχουν παράμετροι που, αν ρυθμιστούν σωστά, τότε η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Συζητώντας για το κουίρ και την τεχνολογία στο ΕΜΣΤ

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στο ΕΜΣΤ, ταξίδι στον κόσμο της αθηναϊκής μουσικής σκηνής και ό,τι μπορείς να δεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 30/9 έως 6/10.

Update: Οι απαντήσεις του ΟΔΑΠ για το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου

Αυτές είναι οι δηλώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων σχετικά με τους ισχυρισμούς της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ για την διοικητική αποβολή της από το αναψυκτήριο. Update: H εταιρεία Μουσείων Εστίαση ΑΕ απαντά στις καταγγελίες του ΟΔΑΠ.

Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου "αποβάλλεται" μετά από 16 χρόνια λειτουργίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για την λειτουργία του αναψυκτηρίου και ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ.

Ο Χάρης Ρώμας για την πολιτική και τον πολιτισμό

Ο απολογισμός του έργου του στην Περιφέρεια Αττικής και τα σχέδιά του για το Χαλάνδρι, του οποίου τη δημαρχία θα διεκδικήσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.