Τα δωρεάν της εβδομάδας: Βιβλιοραντεβού στη Φωκίωνος Νέγρη

Μια σειρά δράσεων αφιερωμένη στη λογοτεχνία, τριήμερο προβολών σε ιστορικά σινεμά και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 1 έως 7/4.

Φωκίωνος Νέγρη © Λεωνίδας Τούμπανος

Η γειτονιά της Κυψέλης φιλοξενεί ανοιχτές δράσεις αφιερωμένες στην παιδική λογοτεχνία, σε μια προσπάθεια επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις. Μια πολύχρωμη και πολυγλωσσική βιβλιοθήκη από το "we need books" στήνεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και μάς καλεί να την ανακαλύψουμε αλλά και να συμμετέχουμε στα διάφορα εργαστήρια και δρώμενα που θα διεξαχθούν στην περιοχή. Η δράση "Τα βιβλία ταξιδεύουν" ξεκινά την Κυριακή 2/4 με την εκδήλωση "Από τη λογοτεχνία στο θέατρο".

Άστορ

Τα ιστορικά σινεμά της πόλης που απειλούνται με λουκέτο διοργανώνουν μια σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή 2/4. Τα Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα συνεργάζονται με φεστιβάλ και κινηματογραφικές διοργανώσεις και φέρνουν στις αίθουσές τους ταινίες όπως "Aftersun", "Climax", "Το Μπλε Καφτάνι", "Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια" και "Ποίηση Χωρίς Τέλος". 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

Το σαββατοκύριακο 1 και 2/4 επιστρέφει το Open House Athens, η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Αθήνας, με πάνω από 60 κτίρια και περισσότερες από 20 νέες συμμετοχές. Και επειδή είναι αδύνατο να τα προλάβουμε όλα, το "α" έχει διαλέξει 10 από τους νέους χώρους της φετινής διοργάνωσης που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η συγγραφέας Lucy Fricke έρχεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε και μιλά για το μπεστ-σέλερ μυθιστόρημά της "Οι Κόρες", ένα βιβλίο για τη φιλία, τους πατέρες και τη ζωή στη δεκαετία των σαράντα (5/4, 7-8.30 μ.μ.).

Lucy Fricke
Lucy Fricke

 Στο πλαίσιο του πολυφωνικού προγράμματος "Revolution is not a one time event", το Tavros διοργανώνει προβολές ταινιών-σταθμών του κουήρ και φεμινιστικού σινεμά. Την Παρασκευή 7/4 (9 μ.μ.) θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το πρωτοποριακό "Watermelon Woman" της Cheryl Dunye.

Διαβάστε Επίσης

Μια διαφορετική "μοντέρνα αγάπη" επισκέπτεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Την Κυριακή 2/4 (11 π.μ. - 2 μ.μ.) το μουσείο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4/4) και, σε συνεργασία με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, υποδέχεται κάποια από τα σκυλάκια που φιλοξενούνται στο "Καταφύγιο του Σωκράτη" και αναζητούν τη νέα τους οικογένεια. Όσοι επισκέπτες επιθυμούν, μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στην ομαδική έκθεση "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας" όπως και στις υπόλοιπες περιοδικές εκθέσεις του ΕΜΣΤ, συνοδευόμενοι από το κατοικίδιό τους. Ακόμη, τη Δευτέρα 3/4(6 μ.μ.) το μουσείο τιμά τον Χρόνη Μπότσογλου καλώντας φίλους και συνεργάτες τους οι οποίοι θα αφηγηθούν τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις σκέψεις τους για τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο.

The Fool Ειρήνη Θεοδώση
"The Fool", Ειρήνη Θεοδώση

Η καλλιτέχνιδα Ειρήνη Θεοδώση (irzzy) παρουσιάζει μια τρίωρη περφόρμανς στη The Blender Gallery, με αφορμή τη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση "Playground Lovers". Το Σάββατο 1/4 (12 μ.μ.) η Θεοδώση καταλαμβάνει τη γκαλερί και μέσα από ένα μουσικό χαλί εξερευνά τον συναισθηματικό της κόσμο, παρακινώντας τους θεατές να γίνουν κι εκείνοι μέρους του παραστατικού event.

Not for Susan Elis Talis
"Not for Susan"

Η Cantina ΑΝΤΙΣΟΣΙΑΛ παρουσιάζει μία ακόμα έκθεση σε επιμέλεια της Βασιλείας Κάγκα. Το πρότζεκτ "Not for Susan" με φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί με τη μέθοδο της κυανοτυπίας από την καλλιτέχνιδα Elis Talis, καθώς και το ομότιτλο βιβλίο, θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 6/4 από τις 7 έως τις 11 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας

  • Μεικτά Μέσα

Μια ομαδική έκθεση που εξερευνά την «H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας». Η ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο απασχολούν εδώ τους καλλιτέχνες: η επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες, η σχέση τους με τον εργασιακό τομέα, το σώμα και το λόγο. Ο υπότιτλός της έκθεσης είναι δανεισμένος από το βιβλίο της Eva Illouz, «Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism», που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.

Revolution is not a one time event

  • Μεικτά Μέσα

H locus athens, μαζί με πέντε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, διακρίθηκε με το βραβείο Impact Grant - Nurturing ideas with rippling effects για την υλοποίηση του πρότζεκτ «Revolution is not a one time event», ένας φόρος τιμής στα μικρά επαναστατικά εγχειρήματα και χώρους τέχνης και τον αδιάκοπο αγώνα των φεμινισμών. Μια πολυφωνική συνάντηση πραγματοποιείται στο Tavros με την παρουσίαση της ομότιτλης εικαστικής έκθεσης του πρότζεκτ αλλά και ένα πλούσιο δημόσιο πρόγραμμα με πάνω από 50 συντελεστές και προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς, open mic βραδιές, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εβδομαδιαία meet-ups που μας καλούν να μιλήσουμε ανοιχτά για θέματα ταυτότητας, φεμινισμού, κουήρ και μη-κανονιστικές, επαναστατικές φωνές.

Playground Lovers

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση είναι μια ωδή στην πιο ανέμελη περίοδο της ζωής του ανθρώπου, μια γλυκόπικρη αναδρομή στο παρελθόν και πως σε αυτή την ηλικία φαντάζει το μέλλον. Οι εικαστικοί έχοντας σαν γνώμονα ένα νοσταλγικό γράμμα, κλήθηκαν να παρουσιάσουν έργα διαφόρων υλικών και μορφών, όπως πυρογραφία, φωτογραφία, γλυπτική, κεραμικά, βίντεο, ζωγραφική σε χαρτί και τυπώματα σε επιφάνειες.

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

The Blender Gallery

Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
  • Εικαστικά

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.