Ημερίδα για τη μικρασιατική καταστροφή και την ανθρωπιστική δράση στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή και ανθρωπιστική δράση: οι διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις και η άφιξη των προσφύγων, 1918-1924».

Μικρασιατική καταστροφή

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, διοργανώνουν την Πέμπτη, 16 Μαρτίου (4 μ.μ) ημερίδα με τίτλο "Μικρασιατική Καταστροφή και ανθρωπιστική δράση: οι διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις και η άφιξη των προσφύγων, 1918-1924".

Διαβάστε Επίσης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Cotsen της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και η ημερίδα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες που κατέβαλαν ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (American Red Cross) και η Near East Relief, ανάμεσα σε άλλες, κατά την άφιξη προσφύγων στην Ελλάδα από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε μετά το τέλος του ελληνο-τουρκικού πολέμου (1919-1922). Η εκδήλωση επιδιώκει να εστιάσει κυρίως στο ίδιο το γεγονός της άφιξης και λιγότερο στις προσπάθειες για την οριστική αποκατάσταση των προσφύγων.

Θεματικοί άξονες της ημερίδας

  • Πλαίσιο, περιορισμοί, και στόχοι του έργου των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων
  • Η δράση του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα: σχέσεις με τις ελληνικές Αρχές, προσδοκίες και διαψεύσεις
  • Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, η αποκατάσταση και περίθαλψη των Ελλήνων προσφύγων, 1922-1923
  • Η Near East Relief και το πολύτιμο φιλανθρωπικό της έργο υπέρ των ορφανών παιδιών στην Ελλάδα (1922-1924)
  • Η οργάνωση Save the Children και η ελληνική προσφυγική κρίση του 1922

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Αναπήρων Πολέμου 9 | foundation.parliament.gr | Εγγραφή στο Zoom εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Μαθαίνουμε για τα δάση, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και τον πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας μαθαίνουμε περισσότερα για το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Μαθαίνω Για τα Δάση", που εστιάζει στην μελέτη της βιοποικιλότητας των δασών, αλλά και γενικότερα του πρασίνου, προωθώντας βιωματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση στο ύπαιθρο (outdoor education).

20/03/2023

"Νέοι και νέες για την έμφυλη ισότητα": Μια εκδήλωση για την κατάρριψη των έμφυλων στερεότυπων

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και την πρόληψη της έμφυλης βίας, που απευθύνονται σε 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών.

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

Οι επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα από την έρευνα του ΕΚΤ, αποτυπώνεται για πρώτη φορά η επιστημονική παραγωγή και επίδοση της χώρας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

"Women Who Dare": Μια σημαντική Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιείται η Ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece, της Madame Figaro και του WomanToc, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΦΙ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω": Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού "Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω".

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η πόλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/3.