Αναβαθμίζεται ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών

Σε ομιλία της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε την ιδιαίτερη πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία των έργων αναβάθμισης των Θερμοπυλών.

Αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της, στο Συνέδριο Thermopylae Forum 2023 "Κοινωνία και Πολιτισμός στο επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης" τόνισε την ιδιαίτερη πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία των έργων αναβάθμισης των Θερμοπυλών, με την ενοποίηση και την ανάδειξη των σημείων εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, την οποία ξεκινά το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων.

Λίνα Μενδώνη forum Θερμοπυλών
Ομιλία της Λίνας Μενδώνη στο forum Θερμοπυλών.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο "Αξιοποίηση της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και ανάπλαση - ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών" με φορέα υλοποίησης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης "ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε" και συνολικό προϋπολογισμό 21.000.000 €. Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 €, που αφορούν σε αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών. Η πρώτη παρέμβαση έχει ως αντικείμενο τη στερέωση και αποκατάσταση του "τείχους των Φωκέων" που μνημονεύει ο Ηρόδοτος. Του τείχους, που οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τους Φωκείς στο πλαίσιο των Ιερών Πολέμων για την ανάσχεση των Θεσσαλών, το οποίο έμεινε γνωστό στη ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη των Θερμοπυλών για την άμυνα εναντίον των Περσών. Τα λείψανα του ιστορικού αυτού τείχους, κοντά στο ύψωμα του "Κολωνού", όπου εκτυλίχθηκε η τελική φάση της ηρωικής μάχης, είναι σήμερα δύσκολα αναγνωρίσιμα και μη επισκέψιμα για το κοινό. Αυτό προβλέπεται να αλλάξει μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στερέωσης, συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ενημερωτικής σήμανσης".

τμήμα του Τείχους των Φωκέων
τμήμα του Τείχους των Φωκέων

Η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε επίσης ότι "η δεύτερη παρέμβασή μας αποσκοπεί στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και στην ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος μέσω ενός πλέγματος διαδρομών-μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάσης, θέασης και ενημέρωσης, που θα συνδέουν την περιοχή του πεδίου της μάχης, το ύψωμα του "Κολωνού" και το τείχος των Φωκέων και τα κτήρια του ΥΠΠΟΑ με το σύγχρονο ηρώο του Λεωνίδα, το χώρο στάθμευσης και το παρακείμενο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Προβλέπεται επιπλέον εξωραϊσμός, φωτισμός και φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου, κατασκευή οδικού κόμβου και κυκλοφοριακή ρύθμιση. Όλα τα ανωτέρω βρίσκονται σε άμεση συνέχεια και συνάφεια με το έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, που έχει σχεδιάσει ο Δήμος και αφορά τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και στη μουσειογραφική και μουσειολογική υποδομή και διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων και των αιθουσών διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στόχος της αναβάθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού περιεχομένου και των ψηφιακών πολυμεσικών εφαρμογών οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης και ενημέρωσης. Στο τμήμα της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης έχει ήδη συνεργαστεί στενά με τον Δήμο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας, ενώ την περίοδο αυτή βρίσκεται υπό επεξεργασία και ένα σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Λαμιέων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο αφορά στις ψηφιακές οπτικοακουστικές παραγωγές".

μνημείο Λεωνίδα
μνημείο Λεωνίδα

Ακόμη, η Μενδώνη επισήμανε τα εξής:

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 €, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα άνω των 43.000.000 €, ενώ υπό σχεδιασμό και ωρίμανση προς προσεχή υλοποίηση βρίσκονται έργα επιπλέον 25.500.000 €. 

• Στη Φθιώτιδα, ειδικότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Λαμιέων έχει ολοκληρώσει ή υλοποιεί αυτή τη στιγμή έργα άνω των 12.000.000 €. 

• Στον τομέα των υποδομών για την προστασία, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν των ανασκαφικών και λοιπών εργασιών που διεξάγονται στο πλαίσιο της κατασκευής του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής  Ελλάδας Ε65 και της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσης τάσης στη Λαμία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δύο σημαντικές τεχνικής φύσεως παρεμβάσεις: Η πρώτη, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, αφορά στη στερέωση του νότιου τμήματος των τειχών του κάστρου της Λαμίας και του βραχώδους υποβάθρου τους και η δεύτερη, σε συνεργασία με το Δήμο Στυλίδας και την Ι.Μ. Φθιώτιδας, την αποκατάσταση τμήματος του περιτοιχίσματος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράιδας.

• Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ιερού του Ασκληπιού στο Δαφνούντα -συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.300.000 €- της σημαντικής πόλης-λιμανιού των Φωκέων και των Λοκρών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, που ήρθε στο φως κατά την κατασκευή της ΠΑΘΕ. 

• Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση της κτηριακής υποδομής και ο εμπλουτισμός της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €. Νέα ευρήματα, που προέκυψαν από τις σωστικές ανασκαφές και τις συστηματικές έρευνες σε διάφορες αρχαίες θέσεις της Φθιώτιδας, προστίθενται στο υπάρχον δυναμικό της έκθεσης, η οποία αναβαθμίζεται επιπλέον με νέο τεχνικό εξοπλισμό και εποπτικά μέσα, ενώ επίκειται και εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων και του κλιματισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Βραδιά-έκπληξη από το ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κηφισιά – Κέρδη έως και 1.000.000 ευρώ από την οικογένεια λαχνών "ΕΦΤΑΡΙΑ"

Τα Σμαραγδένια, Διαμαντένια και Χρυσά "ΕΦΤΑΡΙΑ", με μεγάλα κέρδη, περιμένουν τους παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

22/03/2023

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρία Φράγκου μιλά για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χιλή, την άνιση πρόσβαση στο νερό και το πώς ο φεμινισμός συνεισφέρει στην επίλυση οικολογικών ζητημάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και ακτιβίστρια Μαρία Φράγκου μάς μιλά για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στο νερό.

Το "Makedonia Palace" είναι υπερήφανο μέλος της World Hotels

To εμβληματικό ξενοδοχείο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που συγκαταλέγεται στην ανώτατη κατηγορία της "World Hotels Luxury Collection".

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής η έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" στο Ζάππειο

Oλοκληρώθηκε στο Ζάππειο η τριήμερη έκθεση "ΑμεΑ-Αναπηρία –Αποκατάσταση" η οποία πραγματοποιήθηκε με τη θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Η εφηβεία συναντά την τρίτη ηλικία στη δράση "Across Generations"

Η νέα δράση της Cinemathesis για άτομα της τρίτης ηλικίας περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών συναντήσεων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων με κύριο στόχο την υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας.

Διασκέδαση με πρωταγωνιστές τα "ΕΦΤΑΡΙΑ" του ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Κηφισιάς – Ξεχωριστό event με πολλές εκπλήξεις την Τρίτη το απόγευμα

Το ΣΚΡΑΤΣ επιστρέφει δυναμικά με ξεχωριστές εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις για τους πελάτες των καταστημάτων ΟΠΑΠ.