Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Ωνάση

Η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή γι' αυτό και το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει εξειδικευμένα προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Halepas_webinars © Onassis Creative Studio © Onassis Creative Studio

Στο Ίδρυμα Ωνάση η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κάθε ενήλικας που θέλει να προετοιμάσει ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ώστε να "πάει στον γιατρό" για καρδιολογικές εξετάσεις, τώρα μπορεί, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Στην καρδιά του Αυτισμού" που εξοικειώνει τα άτομα με ΔΑΦ με τη διαδικασία επίσκεψης στο νοσοκομείο. Γιατί καθένας και καθεμία που θέλει να αποκτήσει νέες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες μπορεί, μέσα από τα Webinars του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού "Hack the art: Γιανούλης Χαλεπάς". Γιατί δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν τα παιδιά για να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τον συνάνθρωπό τους, καθώς μέσα από το πρόγραμμα Οι "Οργανούληδες" πάνε στο Δημοτικό Σχολείο μαθαίνουν πως "το μέσα μας είναι αυτό που μετράει". Τέλος, γιατί υπάρχουν ταξίδια που για να τα ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης, πρέπει απλά να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και να συνδεθούν ζωντανά σε μία virtual - διαδραστική περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που αποκαλύπτει μυστικά, κρυμμένα σε βιβλία και θησαυρούς μέσα από αληθινές ιστορίες και απρόσμενες αφηγήσεις. 

Kardia_Aftismou
© Onassis Creative Studio

Για ενήλικες

 • Στην καρδιά του αυτισμού (15/3 - 29/3, 5 μ.μ-7 μ.μ)
  Απευθύνεται σε: Ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Πώς μπορεί να μετατραπεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο από πηγή άγχους και αναστάτωσης σε μια θετική εμπειρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό; Η επίσκεψη στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Άγνωστοι χώροι, αναμονή, άγγιγμα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά ακόμα, τα οποία εμείς δεν παρατηρούμε, μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ. Ακόμα και ένα απλό τσεκάπ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή άγχους. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικείωση στη χρήση εκπαιδευτικού υλικού και στη δημιουργία εξατομικευμένων κοινωνικών ιστοριών, πρακτικών συμβουλών και βημάτων που θα προετοιμάσουν τα άτομα με ΔΑΦ κάθε ηλικίας να "πάνε στον γιατρό" για καρδιολογικές εξετάσεις. Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και μεθοδευμένα για την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να συμβάλετε ώστε μια αγχώδης διαδικασία να μετατραπεί σε θετική εμπειρία.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής, Σκοπός και Μεθοδολογία του Προγράμματος:
•    Η παρουσία των συμμετεχόντων είναι υποχρεωτική και στις 3 συναντήσεις του προγράμματος.
•    Εξοικείωση με τα εγχειρίδια που έχουν εκδοθεί από την επιστημονική ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος "Στην καρδιά του αυτισμού".
•    Εκπαίδευση στην εξατομικευμένη χρήση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου κοινωνικών ιστοριών.
•    Εποπτεία / καθοδήγηση σε μελέτες περίπτωσης των συμμετεχόντων.

Συντελεστές: Δρ. Κατερίνα Δροσινού: Ειδική Παιδαγωγός, MSC Σχολικής Ψυχολογίας, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος | Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Τηλ.: 210 3713000 | education@onassis.org  

Για όλους

Webinars: Hack the art" - Γιανούλης Χαλεπάς (9/3 - 6/4, | 5 μ.μ-7 μ.μ)
Απευθύνεται σε: Εφήβους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Ένας νέος κύκλος ανοιχτών online εργαστηρίων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενο, ξεκινά. Λάβετε μέρος και αποκτήστε νέες ψηφιακές γνώσεις και ικανότητες. Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού "Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς", υλοποιούνται ανοιχτά online εργαστήρια (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom) για τις σχολικές ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καινοτόμα προγράμματα και τεχνικές για τη δημιουργία ψηφιακών έργων. Μάθετε πώς μπορείτε να δομήσετε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα ψηφιακά παιχνίδια (3D Video Games). Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (Augmented & Virtual Reality) στην εκπαιδευτική διαδικασία ή διηγηθείτε μια ψηφιακή ιστορία με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιανούλη Χαλεπά. Τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα από καταρτισμένους επαγγελματίες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Πρόγραμμα

 • Δημιουργία εικονικής (VR) έκθεσης με το πρόγραμμα Artsteps (16/3, 5 μ.μ-7 μ.μ)

Ένα εργαστήριο που ξεκινά με την προετοιμασία και την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη VR έκθεση (χρήση χρωματικού προφίλ, αναλογίες και διαστάσεις έργων, προετοιμασία κειμένων και χαρακτηριστικών για κάθε έργο). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου σε χαρτί ή σε κάποιο ελεύθερα διαθέσιμο σχεδιαστικό πρόγραμμα, βάσει των αναγκών μας για την προβολή των έργων. Στο τελευταίο στάδιο θα γίνει μια εισαγωγή στην πλατφόρμα Artsteps όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι επιλογές που μας παρέχει. Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω, ακολουθεί η δημοσίευση της ψηφιακής έκθεσης στο διαδίκτυο και ενδεικτικοί τρόποι διαμοιρασμού της.

Συντελεστής: Μικέλε Τροϊάνι, Φωτογράφος και παραγωγός εικονικών περιηγήσεων, De Novo 360

 • Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) στην εκπαίδευση: Η χρήση του λογισμικού BlippAR (23/3, 5 μ.μ-7 μ.μ)

Ένα εργαστήριο που περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην έννοια της Επαυξημένης Πραγματικότητας και στη χρήση της στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και παρουσίαση του περιβάλλοντος BlippAR, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενδεικτικών παραδειγμάτων.

Συντελεστές:
•    Χρήστος Τρούσσας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
•    Χρήστος Παπακώστας, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
•    Παναγιώτης Στρουσόπουλος, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 • Δημιουργία 3D Video Game με την πλατφόρμα Unity (30/3, 5.μ-7 μ.μ)

Ένα εργαστήριο που παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη δημιουργία ενός παιχνιδιού πάνω σε συγκεκριμένο σενάριο, καθώς και διάφορες βιβλιοθήκες για την εύρεση δωρεάν assets, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες για να τα ενσωματώσουν στα ψηφιακά τους έργα. Επιπλέον, θα γίνει επίδειξη της διαδικασίας μεταφοράς μιας σεναριακής ιδέας σε διαγραμματική μορφή (χρησιμοποιώντας το εργαλείο miro.com) καθώς και της δημιουργίας ενός game design document (GDD), που είναι απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση οποιουδήποτε παιχνιδιού ή άλλης εφαρμογής.

Συντελεστής: Ρένια Παπαθανασίου, XR designer & developer, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 • Stop Motion: Δημιουργία κινούμενων εικόνων με τη φαντασία και το κινητό (smartphone) μας! (6/4, 5 μ.μ-7 μ.μ)

Ένα εργαστήριο για την παραδοσιακή τεχνική animation μέσω εφαρμογής (app), με σκοπό τη δημιουργία ενός animated video με τη χρήση κινητού. Το τελικό αρχείο που θα παραχθεί, θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υπολογιστή και να παρουσιαστεί ή να διαμοιραστεί ως υλικό βίντεο.

Συντελεστής: Χριστίνα Δημητρά, Σχεδιάστρια και εικαστικός

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος | Η συμμετοχή στα ψηφιακά εργαστήρια είναι δωρεάν και ελεύθερη για όσους ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να έρθουν σε επαφή με νέα ψηφιακά εργαλεία | Τηλ.: 210 3713000 | education@onassis.org  

Organoulides_Dimotiko_Sholeio
© Onassis Creative Studio

Για σχολεία

 • Οι "Οργανούληδες" πάνε στο Δημοτικό σχολείο (19/10/22-10/5/23
  Απευθύνεται σε: Μαθητές/Μαθήτριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους δασκάλους και τις δασκάλες τους

Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους;
Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;

Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των "Οργανούληδων", που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας). Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.

Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση δημιουργήθηκε από τον Roydon Turner, All Good Co. (CIC) και μπορούν να το επιλέξουν οι επισκέπτες υγείας και οι δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις (Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023) από μεικτό κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση. Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει γνώση και κατανόηση των βασικότερων οργάνων του σώματος, της λειτουργίας τους και της φροντίδας τους, εξοικείωση με τις έννοιες της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης, εκπαίδευση στη χρήση της παρουσίασης από τους εκπαιδευτικούς και καθοδήγηση για τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μαθητών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και επισκέπτες υγείας, μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά webinars πάνω στη χρήση της παρουσίασης για εκπαιδευτικούς, επισκέπτες υγείας και γονείς. ενώ για να συμμετάσχετε απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είστε εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτης υγείας ή και γονέας που ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα.

Συμπληρώνετε τη φόρμα της αίτησης συμμετοχής | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία απευθυνθείτε στο education@onassis.org με θέμα "Οργανούληδες"

Periigiseis_Onaseios_Vivliothiki
© Onassis Creative Studio

 • Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (15/11/2022 - 31/5/2023, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10 π.μ -1 μ.μ)
  Απευθύνεται σε: Μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου

Σε αυτή τη ζωντανή virtual περιήγηση τα παιδιά δεν θα νιώσουν στιγμή μόνα. Μπορούν να συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, να ανακαλύψουν σπάνιους θησαυρούς και μυστικά, να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, να συζητήσουν ανοιχτά, να σταθούν απέναντι στα αγαπημένα τους βιβλία, ή να γνωρίσουν εκδόσεις που δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια διαδραστική, διαδικτυακή δράση για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συνδέονται ζωντανά για μία σχολική ώρα με μια από τις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες και ανακαλύπτουν απρόσμενους θησαυρούς. Περιηγούνται στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μαθαίνουν για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση και γνωρίζουν τη "Χάρτα του Ρήγα" και τα μυστικά της σύμβολα. Αυτές οι διαδικτυακές περιηγήσεις δεν είναι μόνο ζωντανές, αλλά και διαδραστικές, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να συνομιλούν με την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα εκθέματα. Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.

Συντελεστές: Βίκυ Γεροντοπούλου: Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης

Διάρκεια προγράμματος: 30-45 λεπτά | Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν | Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Τηλ..: 210 3713000 | education@onassis.org

Δείτε τον κατάλογο εκπαιδευτικών προγραμμάτων εδώ | onassis.org

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το νέο τεύχος "ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ" των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

Το περιοδικό διατίθεται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων My market, αλλά και στο e-shop στη συμβολική τιμή των 0,40€, που προσφέρονται για καλό σκοπό.

27/03/2023

Τρία νέα μαγαζιά στην πολύχρωμη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Ρούχα για surfers και skaters, vibrators και προχωρημένες κάλτσες με ευφάνταστα quotes, design βιβλία, αφίσες και κάρτες με υπέροχες εικονογραφήσεις. Χαρτογραφούμε και παρουσιάζουμε τρία νέα μαγαζιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και μιλάμε με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αφιέρωμα στον κουήρ σκηνοθέτη Jurgen Bruning

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ΛΑΛΑ, συζητήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα δημιουργό και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25 έως 31/3.

Μύθοι και αλήθειες για την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα, τον σεξισμό και τη γυναικεία ενδυνάμωση που έφερε στην επιφάνεια η ημερίδα "Women Who Dare"

Σκληρές αλήθειες αλλά και τρόπους δράσης έφερε στο προσκήνιο η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο".

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Ολοκαίνουρια εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με τη σφραγίδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

"Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" με το Βασίλη Ζούλια

Οι λάτρεις της υψηλής ραπτικής έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Βασίλη Ζούλια, σχεδιαστή μόδας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.